Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2482.53
BIST 100
9494.56
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 May 2017

İade Namümkün!

Herhalde sadece mevsimin en güzel ayı değil, yılın en güzel ayıdır Mayıs.
Hafif sıcağa dönük, bilhassa gece serinliği ile, üstelik dünyanın yalnızca bir noktası, yahud bazı değil, hemen hemen her yerinde bu hoş esinti, yeşilin en gür anı, çiçeğin böceğin şölen tertip ettiği zaman dilimi yaşanır.
Mayıs ayında, ne Mart'ta her an 'kazma kürek yakma' ihtimali, ne Nisan'da 'ahmaklığı perçinleyen yağmur, boran' şaşkınlığı vardır. Düpedüz 'var olmanın' hazzı ve hafif hissiyatlar içre 'yaşama sevinci' tüm canlılığıyla dünyayı kaplar.
Bundan olsa gerek, siyaset dünyasında da 'net' tavırlar görünür.
Sözü en iyi anlama ve anlatmanın yöntemidir ya 'mukayese', işte geçtiğimiz günlerde 'ilk yüzgünü' ikmal olan yeni Amerikan Başkan'ı Trump'ın icra raporu da sanki bunu teyit ve tasdik eder nitelikte.
Tartışmasız en renkli Başkan namzetlerinden biri olan Trump, artan 'milliyetçilik' hatta ötesi 'faşizan-ırkçılık' düzleminde esen rüzgarı da arkasına alarak Başkanlık koltuğuna oturdu. Vaad ettiği onca şeyi bir kenara bırakırsak, soz zamanlarda 'moda' teşbih 'Canbaza Baku2026' mefhumu emsali kendinden 'magazin boyutu', medya kavgalarıyla söz ettirerek 'hiçbir icraat ortaya koyamamayı' örtbas etmekten öte bir şey ifade etmiyor.
İmdi, bir kıskaç, bir çıkmaz, bir açmaz var ortada!
Evvelce Başkan adayı olduğu vakit, ciddiye alınmayan, alay edilen Trump, sadece eğlence malzemesi yapılırken, iş hakikat olunca, takibata alınan 'yabancı düşmanlığı, dış ticaret ve askeri harcamalar' vaadleri, çok daha akılcı, makul, yapılabilir 'Obamacare-sağlık reformunun' bile yıllarca tartışıldıktan kelli ancak son iki yılda hayata geçebildiği ve de kadük kaldığı halde, Trump'ın 'uçuk' atışları da elbet 'derin Devlet' aklına çarpmaya mahkumdu. Nihayet 100 gün sonunda Trump, tüm Başkanlar içinde en düşük karneyi aldı ve sadece mahkemelerden dönen 'müslümanlara vize zoruluğu' dışında hiçbir iş yapamadı.
Öteden beri aslında 'iş ilişkilerinden' mütevellit Rusya işbirliği, son zamanlarda üzerine gidilen yegane konu ve derin devletin 'manipülasyonu' haline geldi.
Bu uğurda hem, Türkiye için FETÖ aleyhinde yazısı ile bilinen hem Micheal Flynn, Milli Güvenlik Danışmanı harcandı, hem de geçtiğimiz Salı günü, FBI Başkanı James Corney.
Corney'in azl sebebi kesin olarak "Trump'ın Rusya ile ve de 2016 Başkanlık seçimleriyle ilgisi yok!" demediği için olduğu Beyaz Saray kaynaklarınca sızdırılımış. Elbet bunun anlamı yine bildiğimiz Devlet Aklı!
Hülasa, mevsim yaza dönerken bu hengamede bize dönük iki mesele ise FETÖ ve PYD. Cumhurbaşkanı Erdoğan 16 Mayıs'ta görüşeceği, başlangıçda çok müsbet sinyaller alınıp verilse de, Trump'ın elinin rahat olmadığını tam olarak gördüğümüz veçhede, ne FETÖ iadesi, ne de PYD'nin Amerika desteğinin çekilmesi pek de mümkün görünmüyor!
@yusufserce twitter.com/yusufserce