Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2323.65
BIST 100
9097.39
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​İnsanın derin karanlığı: Kapalı zihin

İnsan, açık ve dinamik bir zihinle dünyaya gelmesine rağmen, içinde yaşadığı kültür, mensubu olduğu toplum ve aile, aldığı eğitim, yetişme tarzı ve ilişkileri onu kapalı zihinli hale getirmektedir. Kapalı zihin, insanın sonradan kazandığı yapay bir özelliğidir. İnsan için doğal olan, açık ve özgür zihin halini korumaktır. Önyargı, cinsiyetçilik, milliyetçilik, fanatizm, ırkçılık, kabilecilik, yabancı düşmanlığı gibi tutum ve davranışlar, insanın içine yuvarlandığı kapalı zihin halinden kaynaklanmaktadır.

İnsanı kapalı zihinli hale getiren ana dinamik fobileridir. Farklı olandan korkan insanlar, kendilerini insanlara, doğaya ve hayata kapatırlar. Kapalı zihin sahibi kişiler, farklı olandan korktukları gibi, farklı olana düşman olarak bakarlar. Kapalı zihinlilik, korku ve düşmanlıktan beslenen anormal, yapay, yüzeysel ve sığ bir yozlaşma durumudur.

Kapalı zihin sahibi kişilerin kendilerine özgü bir düşünceleri, kullandıkları aktif bir akılları ve yaşam stilleri yoktur. Kapalı zihin sahibi kişiler ve kimlikler, her şeylerini dışarıdan kopya ederler. Kapalı zihin durumunun, intihal ve taklit yapmaktan başka bir özelliği yoktur. Onlar, yaptıkları kopyacılığı, intihali ve taklidi karartmak için kendi içlerine kapanırlar ve dış dünyaya bütün kapılarını kapatırlar. Felsefede, bilimde, sanatta, maneviyatta, siyasette, edebiyatta, müzikte, mimaride, teknolojide, akademide yeni sözler söylemek yerine hep başkalarının sözünü yüzeysel olarak tekrarlayan ve yeni sözler söyleme imkânını ortadan kaldıran kapalı zihin halinin, orijinal nitelikte bir değişimi ve dönüşümü gerçekleştirmesi mümkün değildir.

Kapalı zihin sahibi kişiler, hiçbir şekilde kendi inançlarını, değerlerini, kimliklerini, kanaatlerini ve yaşam tarzlarını sorgulamazlar ve onların sorgulanmasına da izin vermezler. Kapalı zihin sahibi kişinin kendini gerçekleştirme, kendi sahici gerçekliğini bulma ve inşa etme şeklinde bir sorunu yoktur. Kapalı zihin, kişiye sahte bir kişilikle sahte bir hayatı yaşamanın en yüce erdem olduğunu empoze etmektedir. Kapalı zihin, insanın hayatını sahte inançlar, kurgular ve yalanlar üzerine kurmasına neden olmaktadır. Kapalı zihin, aslında hayatı yalanlar üstüne yaşamak demektir.

Kapalı zihin sahibinin kendine ait düşünceleri, değerlendirmeleri, duyguları, düşleri ve değerleri yoktur. Kapalı zihin halindeki kişi, sürekli olarak aile, din, siyaset, ahlak, kültür ve eğitim alanlarında ne yapıp yapmayacağı konusunda dış kişiler ve kurumlar tarafından kendisine emirler verilmesini bekler. Kapalı zihin sahibi kişi, ekmek ve su gibi kendisine çobanlık yapacak bir güç tarafından güdülmeye ihtiyaç duymaktadır. Kendi önyargılarının çürüklüğüne, inandığı yalanların geçersizliğne rağmen kapalı zihin sahibi kişiler, kendilerinin mutlak haklı oldukları yalanına mutlak bir şekilde inanmışlardır.

Kapalı zihin, hep güvensizlik, geçersizlik ve gelişmemişlik duyguları ve düşünceleri içindedir. Güvensizliğinden, geçersizliğinden ve gelişmemişliğinden kurtulmak için kapalı zihin sahibi kişiler, korkularına sığınırlar, korkularını kendi haklılıklarının tek temeli haline getirirler. Kapalı zihin, hiçbir şekilde yanlış olma ihtimalini kabul etmez. Korkularının yanlış olabileceği ihtimali belirdiği andan itibaren kişi, kendisini daha güvensiz ve geçersiz hissettiğinden dolayı daha fazla içine kapanmakta, hayata, düşünmeye ve akla açılan bütün kapıları kapatmaktadır.

Kapalı zihin sahipleri, başka insanların hayatlarını kontrol etme ve yönetme imtiyazına sahip olma şeklinde tehlikeli bir yanılsamaya sahiptirler. Kendi korkularını, yanılgılarını ve yalanlarını mutllak doğru olarak diğer insanlara empoze etmek için aileyi, eğitimi, sosyal ilişkilerii kültürü kısacası her türlü imkanı kullanırlar. Kapalı zihin sahipleri, kendi korkularını ve yanılgılarını reddedenleri aileden, dinden, cemaatten, toplumdan aforoz etmeyle tehdit ederler ve korkuturlar. Kapalı zihincilik, dışlayıcıdır, reddedicidir, yıkıcıdır, çatıştırmacıdır ve yozlaştırıcıdır.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan