Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2490.56
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


İnternet bankacılığı siber hırsızların son gözdesi!

Son dönemlerde siber hırsızlar banka hesaplarınızın ve kredi kartlarınızın içini boşaltmak adına bir takım yasa dışı eylemler gerçekleştirmektedirler. İnsanların anlık zaafları ne yazık ki büyük sorunları beraberinde getirebilmektedir. Öyle ki tıklanan bir link, siber hırsızların oluşturmuş olduğu siteye girilen bir şifre bireylere geri dönülmez zararlar verebilmektedir. Kimlik avı hırsızlıkları; siber dolandırıcılar sizin çevrimiçi bankacılık şifreniz, banka hesap numaranız, kredi kartı numaranız veya ATM şifreniz gibi kişisel bilgileri vermeniz için kandırmaya çalıştığında meydana gelmektedir. Dolandırıcı sizinle e-posta, sosyal medya, telefon görüşmesi veya kısa mesaj yoluyla bankacı süsü vererek iletişime geçebilmekte ve banka bilgilerinizi güncellemeniz için sizi kandırabilmekte; hatta kişisel bilgilerinizi göndermeniz için sizi sahte bir banka sitesine yönlendirebilmektedir.

Önce güven veriyor, sonra dolandırıyorlar!

Siber dolandırıcılar size genelde güven vererek yaklaşma eğilimindedir. Genellikle sizinle neden iletişim kurduklarına dair bir tür ikna edici hikâye kullanmaktadırlar. Hesabınızda farklı hareketler görüldüğü, hesabınızdan yetkisiz para çekildiği, hesabınızın terör örgütlerine destek olduğu gibi yalanlar sunarak sizi ikna etme eğilimine geçmektedirler. Sizinle düzenli olarak iletişim kurabilir ve yüksek baskılı satış taktikleri, bilgisayar veya vergi sorunları kullanabilir veya sizi yemlerini yemeye ikna etmek için aciliyet kullanabilirler. Özellikle aciliyet üzerinden bilgilerin istenmesi son dönemlerde sıkça karşı karşıya kalınan taktiklerdendir.

E-posta ve SMS dolandırıcılığına dikkat!

E-posta ve SMS dolandırıcılığı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Bu dolandırıcılık, hem e-posta hem de SMS yoluyla posta dağıtım hizmetlerinden olduğunu iddia ederek kredi kartı bilgilerinize erişmeye çalışmaktadır. Örneğini görebileceğiniz e-posta, bir paket teslimatı için nakliye masraflarını ödemenizi ister ve size kartınızı ve kişisel bilgilerinizi girmenizi sağlamaya çalışan sahte bir web sitesine bağlantı verir. Buraya bilgilerinizi girmeniz demek siber hırsızlara kendi elinizle tüm bilgileri vermeniz anlamına gelmektedir. Aynı durum SMS’ler ile de gerçekleşebilmektedir. Burada da sahte bir web sitesine bir bağlantı söz konusudur. Bu mesajlardan herhangi birini alırsanız, bağlantıya tıklamayın veya asla yanıt vermeyin. Zira dolandırıcıların oltasına çok kolay bir şekilde düşmüş olursunuz.

Banka ve kredi kartı bilgilerinizi asla girmeyin!

Dolandırıcılar ayrıca tanınmış kuruluşlardanmış gibi davranabilir ve sizi aradıkları konuyla ilgili 'araştırmak' için kişisel veya banka bilgilerinizi vermenizi isteyebilir. Dolandırıcılık taktikleri farklı olabilir, ancak amaç aynıdır. Sizin kişisel bilgilerinizi ele geçirmektir. Zira kimlik avı dolandırıcılığı, kurbanları bankacılık kimlik bilgilerini güncellemeye ikna etmek için spam e-postaların gönderildiği bir kimlik hırsızlığı biçimidir. Dolandırıcılar sadece sizin bankanızmış gibi davranmazlar; bazen de bir hediye ya da ödül kazandığınızı bildiren tanınmış kuruluşlardan olduklarını iddia ederler. Bu mesajlar da bir telefon ya da sahte web sitesine yönlendiren bir bağlantı içermektedir. Bu bir bağlantıysa asla unutmayın! Sizi banka giriş bilgilerinizi toplayacak sahte bir web sitesine yönlendirecektir.

Metin mesajına cevap vermeyin. Gömülü olabilecek herhangi bir bağlantıya tıklamak veya bir metin mesajındaki numarayı aramak konusunda dikkatli olun. Bir kısa mesaj dolandırıcılığına yanıt verdiğinizi ve banka hesap bilgilerinizi verdiğinizi düşünüyorsanız, hemen bankanızla iletişime geçin.