Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.55
Gram Altın
2491.59
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


İslâm dini

Bazen düşünüyorum da gündemi meşgul eden konular aslında ne kadar boş, ne denli gereksiz, hatta zararlı. Faydalı, gerekli mevzularla ilgilenmiyorsanız zararlı işlerle uğraşıyorsunuz demektir. Esasen, “Faydasız ilimden Allah’a sığınırım.” sözü bize ışık tutmalı. Televizyonlarımız ve basınımız en az iki üç yıldan beri sürekli olarak ‘erken seçim’ tartışması yapıyor. Birileri bu meslektaşlarımıza dönüp sormuyor mu acaba: “Yahu bu anlamsız tartışmalardan bıkmadınız mı? Daha kaç yıl havanda su döğecek, çenenizi beyhude yere yoracaksınız?” Hâlbuki isterlerse ne güzel gündemler oluşturulabilir? Neyse biz de onlarla meşgul olup değirmenlerine su taşımayalım.

Bazı eserler vardır ki yıllar sonra da karşılaşırsınız onlarla. Sizde derin izler, unutulmaz çizgiler bırakmışlardır. Belki bu kitapların kapakları değişmiş, kâğıtları, mizanpajları farkı hâlde tabedilmiştir ama siz onu ilk hâliyle hatırlarsınız. Zira zihin dünyanızda o şekli, o hâli ve hüviyetiyle yer tutmuştur.Ahmet Hamdi Akseki’nin İslâm Dinî adlı eserini daha ortaokul yıllarında almış, okumuş ve muhtevasından çok istifade etmiştim. Yıllar boyunca benim el kitabım, başvuru kaynağım olmuştu. Sadece benim mi, hayır neredeyse herkesin müracaat kitabıydı. Hem zaten o zamanlar böyle çok fazla kitap da basılmıyordu. Kitapçılara uğrayıp yeni gelen kitapları inceliyor ve bize hitap edenleri seçip alıyor ve okuyorduk. Bir okuma iştahına, hatta hırsına sahiptik.

Bugünlerde Kapı Yayınları’ndan bu eserin yeni baskısının yapıldığını görünce o kadar sevindim ki, tarif edemem. Eski aşina bir dostunuzun yolda aniden önünüze çıkması gibi bir duygu bu. Kapağı özenilerek hazırlanmış, içi de öyle. Rahat okunabilen seçkin bir eser olmuş. “Günümüz Türkçesiyle Tam Metin” olarak hazırlayan ise Mustafa Aydın. Bilindiği gibi merhum Ahmet Hamdi Akseki, Türkiye Cumhuriyeti’nin üçüncü Diyanet İşleri Başkanı. Osmanlı’nın sen devrinde yetişmiş ama Cumhuriyet döneminde de mühim hizmetlerde bulunmuş din adamıdır. İslâm Dini, onun Türkiye’de en çok okunan eserlerindendir. İlk olarak 1933 yılında basılan kitabın 2 milyonun üstünde baskı yaptığı tahmin ediliyor. Takdimde şu satırları okuyoruz: “Ülkemizin temel mayası olan İslâm dininin en sahih ve tartışmasız hâliyle bilinmesi bakımından büyük kıymete sahip olanbu eserin yayınevimizce özel bir edisyonla neşrediliyor olması, bu neşir vesilesiyle kazanılacak sevaplarda hissemizin bulunması bizler için en büyük manevi pay olacaktır.”

Akseki, kitaptan ‘Türkçe bilen her Müslümanın yararlanabileceği’ni belirtiyor. Hakikaten her okur, inanç, ibadet ve ahlâk konularını bu kitaptan kolaylıkla öğrenebiliyor. Birinci Bölüm’de dinin önemi üzerinde duruluyor ve şöyle deniliyor: “Din, her türlü ahlâkî erdemin hem kaynağı hem de yaptırım kuvvetidir. Ahlâkî kuralların geçerli olması ve toplumdaki düzenin sağlanması için yaptırım kuvveti ancak kutsal bir temele dayanan dindir.”

Kitapta yüzlerce konu var. Mesela “Kul Hakkı” başlığı altında okuduğumuz şu satırlar ne kadar önemli: “Gözümüzü dört açalım. Dünyadayken hem Allah’a olan görevlerimizi hakkıyle yapalım hem de insanlara karşı borçlu olduğumuz görevlerimizi yerine getirelim. Hiç kimseyi hiçbir şekilde incitmeyelim. İnsan yalnız kendisini değil başkalarını da düşünmelidir. Bunu düşünmeyenler görevlerini tam yapmış sayılmazlar.”

Şu başlıklar kitabın ana bölümlerini oluşturuyor: “Dinler ve Mezhepler Hakkında Genel Bilgi”, “İslâm Dininin İnanç Temelleri”, “İslâm”, “İyi Bir Müslüman Olmanın Gerekleri”. İlmihal bilgilerinin mükemmel bir şekilde anlatıldığı eser, “Müslümanım” diyen herkese hitap ediyor. “İmanın Şartları”, “İslâm’ın Şartları” ve “İbadetler”… Yalın bir dille anlatılan konuları kavrayanlar öğrenilen imani hakikatlerin aynı zamanda yaşanılması gerektiğini de bize gösteriyor. “Dilini Terbiye Etmek” başlığı altındaki satırlarda, “Müslümanlık bize konuşmanın, söz söylemenin usulünü ve dilin temiz kalmasının yollarını da göstermiştir.” deniliyor ve maddeler hâlinde bunlar sıralanıyor. Bir kaçını okuyalım: * Söylediği sözün nereye varacağını düşünerek konuşmak. * Dünya ve ahiret için faydası olmayan sözleri söylememek, * Sözleriyle kimsenin gönlünü kırmamak. * Konuşurken başkasının sözünü kesmemek. *Büyüklerin yanında yüksek sesle konuşmamak. * Boşboğazlık ve gevezelik etmemek. * Kendisine emanet edilmiş olan birsırrı başkasına söylememek. * Yalan yere bir söz vermemek, yapamayacağı bir şeyi söylememek. * Yalan söylemekten, yeminden, gıybet etmekten ve laf taşımaktan sakınmak. * Başkalarıyla alay etmemek, kimseye kötü bir lakap takmamak.

Akıcı ve sade bir dilin hâkim olduğu bu kıymetli eseri, hem iyi bir Müslüman, hem de mükemmel bir insan olmak isteyenler okunmalı.