Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Şubat 2023

Kedilerin hac planı

İnsanlar kimi zaman hayvanlar ya da bitkiler arasındaki ilişkiler üzerinden meramlarını anlatırlar. Bunu yaparken fabl, intak sanatı ile asıl amaçlarını, okuyucuya anlatmak istediklerini ve uyarılarını hayvanlara söyletiyorlar.

Biz de bu yazımızda meramımızı bu yöntemle anlatmak istedik. Buyurun:

Memleketin birinde artık öyle bir zaman olmuş ki kediler fareleri avlayamaz olmuşlar, çünkü fareler kediler tarafından avlanmalarına dair bütün oyunları, hile, desise ve tuzakları bir bir öğrenmişler. Bu yüzden fareler artık kedilerin kurdukları plan ve tuzaklara düşmüyorlarmış. Durum gittikçe içinden çıkılmaz bir hal almış. Kediler buna bir çare bulmak için kedilerin kralına gidip yardım istemişler. Kral kedi epeyce düşünmüş, sonunda bütün kedileri toplantıya çağırmış. Kısa bir süre içinde toplanan kediler aynı şikâyette bulunmuşlar:

“Durumumuz hiç de iyi değil, uzun zaman oldu bir tek fare dahi avlayamadık. Bu fareler bizim bütün tuzaklarımızı öğrenmişler. Ne yapsak, ne etsek nafile...”

Kedilerin kralı her kediden bu sorunun giderilmesi için önerilerini de dinlemiş lakin ortaya atılan çareleri beğenmemiş.

Geriye son bir kedi kalmış. Biraz yaşlı olan bu kedi Kedilerin kralına hitaben:

“Efendim demiş, fareler bizim tüm oyunlarımızı, tuzaklarımızı öğrenmişler. Onları eski yöntemlerle yakalamamız artık mümkün değil, bu yüzden çok farklı, onları tavlayabileceğimiz bir plan yapmalıyız” demiş.

Kral kedi heyecanlanmış:

“Söyle bakalım, planın nedir?”

Yaşlı kedi:

“Efendim, farelere bir elçi gönderip, ‘Kedilerin kralı tövbe etmiş ve bütün kedilerle beraber Hacca gitmeye karar verdik. Dönüşte de aramızda artık sulh olacak. Ancak Hacca gitmeden önce sizinle helalleşmemiz şart, bu yüzden sizin uygun gördüğünüz yerde kralımız ve biz, siz fare kardeşlerimizle helalleşmek istiyoruz’ desin, böylece fareler oraya geldiklerinde biz kediler de hep birden saldırıp onları yeriz” demiş.

Kral kedi planı beğenmiş ve bu yaşlı kediyi elçi olarak farelere göndermiş.

Elçi kedi, farelerin yanına varmış, oldukça duygulu bir sesle:

“Fare kardeşler, kralımız ve biz bütün kediler tövbe edip Hacca gitmeye karar verdik. Size vakti zamanında çok zulüm ettik. Çok kardeşinizi yedik. Malumunuz bu kutsal beldelere gitmeden evvel helalleşmek lazım. Biz de sizlerle helalleşmek istiyoruz, dönüşte de aramızda artık sulh olacak. Sizin uygun göreceğiniz bir yerde buluşalım ve orada helalleşelim” demiş.

Fareler bu konuşmadan oldukça etkilenmişler ancak yine de tedbiri elden bırakmamışlar. Neticede farelerin kralı elçi kediye, “Çok mutlu olduk, artık aramızda helalleşme ve sulh olacak. Biz de bu konuyu aramızda istişare ettikten sonra kararımızı size bildireceğiz” demiş.

Elçi kedi gittikten sonra herkes fikrini söylemeye başlamış. Kimisi “bu kedilerin yeni bir tuzağıdır, buna aldanırsak bizi yerler”, kimisi, “belki de doğru söylüyorlar, tövbe etmiş, Hacca gitmeye karar vermişler, helalleşmeye gidelim, artık sulh olacak” demiş. Fareler bu konuda ikiye ayrılmışlar.

Farelerin kralı, “Durun bakalım. Biz de bir elçi gönderelim, baksın, bunlar Hacca gitmeye gerçekten karar vermişler mi? Gerçekten niyetleri helalleşme ve sulh mu, yoksa yeni bir tuzak mı öğrensin. Onun vereceği rapora göre hareket ederiz” demiş ve tecrübeli bir fareyi elçi olarak kedilere göndermiş. Farenin geldiğini öğrenen kedilerin kralı, böyle bir durumun gerçekleşeceğini tahmin ettiği için önceden tedbirini almış.

Elçi fare, kedilerin mekânına girince şaşkınlıktan adeta küçük dilini yutmuş. Başta Kral tahtında oturan kedi olmak üzere bütün kedilerin ihrama büründüklerini, ellerinde tespih, Allah Allah diye zikir çektiklerini görünce çok şaşırmış. Kedilerin kralı, “Fare kardeş, bak sen de gördün, bizim kötü bir niyetimiz yok. Biz gerçekten tövbe ettik. Sizlerle de helalleşip Hacca gitmek istiyoruz. Fare kardeşlerimize selam söyle. Helalleşeceğimiz yeri bize söylesinler, orada helalleşelim” demiş.

Şaşkınlıktan gördüklerine inanamayan elçi fare, gerisin geriye dönerek farelerin yanına gitmiş. Büyük bir heyecanla elçi fareyi bekleyen fareler hep bir ağızdan, “ne gördün, hele bir anlat” demişler. Elçi fare, “vallahi gördüklerim karşısında adeta küçük dilimi yuttum kardeşlerim” demiş. “Başta kedilerin kralı olmak üzere bütün kediler Hac için ihrama girmiş, ellerinde tespih Allah Allah diye zikir çekiyorlardı. Çok şaşırdım. Bizim derdimiz sadece Hacca gitmeden evvel fare kardeşlerimizle helalleşmektir dediler. Gördüğüm budur kardeşlerim” demiş.

Farelerin çoğu kedilerin gerçekten de hacca gitmeye karar verdiğini ve helalleşme konusunda da samimi olduklarını düşünmüşler.

Tam bu esnada farelerin kralı, elçi fareye, “sen onu bunu bırak da söyle bakalım, kedilerin gözlerine baktın mı?” demiş.

“Baktım efendim” demiş elçi fare.

Kral fare, “Sana kediler nasıl bakıyorlardı?”

Elçi fare, “Her zamanki gibi efendim, tam kedi gibi bakıyorlardı” demiş.

Farelerin kralı: “Öyleyse tövbe de hac da yeni bir tuzak, helalleşmeye gitmek yok” demiş.

Bu planı da tutmayan kediler giydikleri ihramı, tesbihi kenara fırlatıp eski adetlerine dönmüşler.

Hikâyenin son zamanlarda olan-bitenlerle bir alakası yoktur(!)