Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2323.64
BIST 100
9095.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Nisan 2021

Kitapla Kıvam Bulan Şehir: Tokat

“Nitelikli kültür nitelikli bilgiyle olur. Nitelikli bilgi sahibi olmanın da en güzel yolu kitap okumaktır. Kitabın yerini hiçbir şey alamaz. Kitap boş zaman işi değildir. Boş zamanda kitap okunamaz. Kitap yemek yemek gibi, su içmek gibi hayati bir öneme sahiptir.” diyor Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı. Bir şehrin yüzü, yöneticilerinin vizyonu kadardır. Tokat, üç yıla yakın süredir her alanda vizyonunu yenileyen, geliştiren, değiştiren ve ilerleyen bir yüz ile dikkatleri çekiyor. Bu anlamda Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren şehirde bir milyon kitap dağıtılmış.

Tokat; tarihi, kültürü ve tabiatıyla zengin bir güzelliğe sahip bir il. Bu güzelliğin ve zenginliğin farkında olan Vali Sayın Balcı, göreve geldiğinden itibaren fark yaratan projelerle Tokat’ın yüzünü güldürüyor, Tokatlı çocukların ufkunu açıyor, hayallerini gerçekleştiriyor. Okul öncesinden liseye tüm çocuklara ulaşan, dokunan ve onlarla temas kuran projeler hayata geçiriyor. Türkiye’nin müstakil ilk bebek kütüphanesi açılmış ve 5000 civarında oyuncak, materyal, kitap ve zekâ oyunları bebeklerin ve çocukların hizmetine sunulmuş durumda.

Kütüphanede, 0-3 ve 3-6 yaş arası bebek ve çocuklara etkinlikler yapılıyor, masallar anlatılıyor. Tokat’ta doğan her bebek kütüphaneye üye yapılıyor, ilk hediyelerini Vali Sayın Balcı veriyor. Hayata kitapla başlayan bebekler yarının nitelikli okurları olacak, diyor Vali Sayın Balcı.

Spordan sanata, tarımdan hayvancılığa, kültürden bilime her alanda adımlar atılıyor. Bilim ve kültür merkezleri inşâ edilen şehirde, köylü de kentli de payına düşen hizmeti alıyor. Zenginleştirilmiş kütüphanesi olmayan okul kalmayacak, diyor Sayın Vali. İl merkezi ve ilçelerde spor salonları, yüzme havuzları, her ilçeye halk kütüphanesi yapılmış durumda. Burada bizce dikkat çeken “Kitap Tokat” adıyla Türkiye’nin duyduğu okuma kültürünü geliştirme ve nitelikli kitaba erişim projesidir. Bu projeye çok önem veren ve projeyle bizzat kendisi ilgilenen Vali Sayın Balcı, öğrencilerin de yakından tanıdığı kitap dostu birisi.

Tokat Milli Eğitim Müdürü Sayın Murat Küçükali liderliğinde oluşturulan AR-GE biriminde Kitap Tokat Projesi için görevlendirilen öğretmenler tarafından nitelikli çalışmalar yapılıyor. İl Milli Eğitim Müdürü Küçükali, her okulda Kitap Tokat Projesi için fedakârca koşturan gönüllü öğretmenlerimiz var, diyor. Proje hakkında bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali projeye dair şu bilgileri paylaşıyor: “Okullarda okuma grupları var, kitap tahlilleri yapılıyor. Kitap Tokat sisteminin (www.kitaptokat.gov.tr) kitap havuzundan talep edilen kitaplar öğrencilerin adreslerine PTT aracılığı ile ücretsiz bir şekilde gönderiliyor. Okunan kitapların künye bilgileri ve kitaplar hakkında yorumlar bu sisteme öğrenci tarafından işleniyor. Bu bilgileri kaydeden öğrenci ikinci kitabı isteme hakkına sahip oluyor. Elde edilen bu veriler doğrultusunda da kitap okuma yarışmaları düzenleniyor. Her dönem iki kez olmak üzere öğrencilerimize yılda toplam dört kez ödül veriyoruz.” İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Küçükali ve ekibini tebrik ediyoruz.

Uluslararası Tokat Yeşilırmak Şiir Akşamları

Hacı Beştaş Veli’nin Tokat için “Âlimler konağı, fazıllar yurdu ve şairler yatağıdır.” dediğini aktarıyor Evliya Çelebi. Gerçekten de böyle anılmayı hak eden şehirde kültür ve sanat için güzel işler yapılıyor. Böyle güzel sözler elbette şehrin yöneticilerine ilham oluyor. 7-8 Nisan 2021 tarihlerinde Uluslararası Tokat Yeşilırmak Şiir Akşamları yapıldı. Şehrin tarihî ve kültürel zenginliğinin tanıtımı için önemli bir organizasyon idi. Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokat Kent Konseyi iş birliği ile yapılan şiir programına, Nurullah Genç, Şakir Kurtulmuş, Zeynel Beksaç, Özcan Ünlü, Çalgın Muhammed, Selçuk Küpçük, Güllü Karanfil, Mustafa Uçurum, Ahmed Gashemoğlu, Hüseyin Akın, Şemseddin Küzeci, Leyla Şerif Emin, Tacettin Şimşek, Taner Güçlütürk, Müştehir Karakaya, Edanur İnce, Adem Özbay, Amila Neslanoviç, Ali Bal, Kadriye Cesur, Rıdvan Canım katılmış. Programın hazırlanmasında ise Doç. Dr. Mehmet Celal Varışoğlu’nun emekleri vardı. Tabii ki tüm yetkilileri ayrı ayrı kutluyoruz. Korona günlerinde uzak coğrafyaları “camda” buluşturan Tokat’tan salgın sonrası yüz yüze şairler buluşması yapmasını da bekliyoruz. Buradan tüm yöneticilere çağrıda bulunmuş olalım. Tabii ki şairler sanatçı ruhlu insanlardır, maddî külfeti olmayan gönül erbabı kişilerdir. Biz yine de onları mutlu edecek taltiflerden kaçınmamalıyız, diyorum.

Kitap ve kültür şehri Tokat’ta salgına rağmen kültürel faaliyetlerin devam etmesi takdire şayandır. Bu anlamda, Vali Sayın Dr. Ozan Balcı’nın himayelerinde ve İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin liderliğinde yürütülen Kitap Tokat Projesi kapsamında 3. Okuma Kültürü Ödül Töreni yapıldı. 9 Nisan 2021 tarihinde il merkezi ve tüm ilçelerde en çok ve nitelikli kitap okuyarak dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. “Tokat, Türkiye’nin en çok zenginleştirilmiş kütüphanesinin olduğu illerden biri olacak.” diyor ve kitap okuma yarışmalarında dereceye giren öğrencilere haziran ayında ise 800 adet bisiklet, 200 adet scooter hediye edecekleri müjdesini ekliyor Vali Sayın Balcı.

Kültüre, kitaba, bilim ve sanat adamlarına değer verildiği sürece tarihî mirasımıza sahip çıkabiliriz. Bu anlamda Tokat örnek bir şehir olmuştur. Tebrikler!

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan