Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2489.37
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Aralık 2015

Kriz mi Fırsat mı?

Rusya krizi sürüyor. Uzun süre de sürecek gibiu2026

Rusya Gürcistan ve Ukrayna'da sergilediğini şimdi de Suriye'de sürdürüyor. Burada tek sorun çıkartan ülke Türkiye oldu. Zira AB hantal yapısı ve Avrupa sınırlarında bir gerilimi göze alamadığı için Ukrayna'da harekete geçemedi. Gürcistan ise zaten bu konuda yapabileceği bir şey olmadığı için sessizliğe büründü ve olanları sineye çekti.

Suriye'de, Beşar Esad ve İran, Rusya'yı Suriye'ye davet ettiler. Evet davet ettiler. Burayı bize tek başımıza yedirmezler hep beraber yiyelim dediler. Burada ne insanların hakkı ne kadim coğrafya ne tarih ne tarihi eser hiçbirini önemi yok. Suriye'yi pasta olarak gören batının karşısında diğer bir blok olan ve baştan itibaren beraber hareket eden 3'lü blok bu pastayı kendileri yemek istediler.

Batı Suriye'de bir karışıklık olmasının menfaatine olduğunu düşündü. Ta ki mülteci sorunu Avrupa kapılarına dayanana kadar. ABD ise burada büyümesine neden olduğu DAEŞ ile mücadele adı altında bu bölgede kalacak sınırlı gerilimlerle bölgeyi yöneteceğini düşünmüştü.

İran AB ve ABD ile arasını düzeltir düzeltmez uzun süredir sürdürdüğü bölgede yayılma ve ele geçirme düşüncesini Rusya ve Esad ile hareket ederek gerçekleştirmeye çalışıyor.

Esed ise Suriye başında kalabilmesinin yegane şartının bölgedeki terör örgütleri, Rusya ve İran'a bağlı olduğunu biliyor ve hepsi ile birlikte uzun süredir hareket ediyor.

Peki Türkiye ne yapıyor ya da ne yapması gerekiyor. Türkiye tüm hepsinin ortasında kalmış ve her yaptığı ya da yapmadığı ile diğer cephenin hedefi oluyor. Net bir düşmanı ya da dostu yok. Tek şansı güçlü iktidarı. Bunun yanında uzun süredir bu ilişkileri Türkiye'de en iyi bilen ve yürüten kişi olan Sn. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Eğer Ak Parti 300 altında vekil çıkartmış olsaydı bu gün Türkiye'de yeni seçim yada 5. Partiyi konuşuyor olacaktık.

Türkiye Rus uçağını düşürerek ne yaptı?

Öncelikle bu durum kimsenin hesap edemediği bir durumdu. Türkiye 9 milyonluk, ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın uçaklarının tacizlerine, Suriye'nin uçağını düşürmesine dahi diplomatik aşamayı geçmeyen tepkisi ile bağırır ama susar imajı çizmişti. Rusya ise her istediğini istediği yerde yapar herkes bağırır ama kimse bir şey diyemez diye düşünülüyordu. Türkiye uçak düşürme ile hem Rusya'nın hem de kendisinin algısı ile ilgili ezber bozdu. Ancak bunun devamının gelmesi gerekiyor. Türkiye'nin şimdi değişik ülkelerle ilişkilerini sıklaştırması ve kendi yanında bir kamuoyu oluşturması gerekiyor.

Bunu yapmak için de ülke içindeki tüm kurum kuruluş ve kişilerin ortak hareket etmesi gerekiyor ki! Bu imkansız. Zaten yapılan açıklamalar verilen demeçler ile bu ortaya çıktı. O zaman ne yapılması gerekiyor. O zaman şu yapılması gerekiyor. Ak Parti hükümeti ve yandaşları! bu ülke için ortak hareket ederek bu süreçten ülkemizin kayıpsız değil kazançlı çıkmasını sağlamamız gerekiyor. Zira bu süreçten ben karlı çıkacağımızı düşünenlerdenim. Bunu başarmak ta şu an elimizde. Rusya gazı kesecekmiş, ithalatı sonlandıracakmış vs. bunların hepsi fırsata çevrilecek millileşme oranını artıracak ve ürün satacağımız yeni ülkeler aramamızı yani yeni ittifaklar ve yeni dostlar demektir. Batı doğu ifadelerinin bir gerçekliği var. Türkiye dünyanın merkezi. Hem coğrafi olarak hem tarihi olarak hem de siyasi olarak. Olmasaydı son 20 yıldır süren savaşlar olmazdı.

Tüm bunları organize edecek bir akla ihtiyacımız var. Bu aklı uygulatacak bir iradeye ihtiyacımız var. Tüm bunları destekleyecek geniş bir kitleye ihtiyacımız var. Son dönemde çok geri planda gibi görünse de Sn. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun derin stratejik hamlelerini bekliyoruz. Zira uzun süredir iç işlerle o kadar meşgul ki kendisinin en iyi olduğu alanda ispatlamak için iyi bir fırsat var önünde. Ayrıca kurduğu ve kabul ettirdiği bir stratejiyi son hamlesine kadar hiçbir şeyden çekinmeden yürütecek bir Cumhurbaşkanına sahip. Geniş kitleleri ise benim en çekinceli olduğum kesim. Yıllar önce muhalefet yılları olsaydı o az olan kesime güvenim % 100'dü. Ancak şu anki kalabalık ancak sadece seçimden seçime ortaya çıkan irade hayatın her alanında her konuda destek vermek ama en önemlisi de kendi çıkarlarının dışındaki konularda desteğini artırmak zorunda. Sacayağı tamamlanabilirse işte o zaman yeni sorunlarında yeni fırsatlarında kapısı açılacaktır. Yoksa tekrar eski diplomatik alanımıza çekilmemiz gerekecek.@CavitTatli