Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.13
BIST 100
9088.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Kültür Sanat Mevsimi Erken Başladı

Hasret bitiyor. Türkiye’de genelde eylül ve ekim aylarında başlayan kültür sanat sezonu, salgının sona ermesi üzerine sanatseverleri erken selamladı.

yeni_ba614e5540836739215fa4cf60e57f73.PNG

Mehmet Nuri Yardım

Ülkemizde alışılagelmiş bir kuraldı. Kültür sanat sezonu genelde okulların ve üniversitelerin açıldığı eylül ve ekim aylarında başlıyor ve mayıs ayının sonunda nihayete eriyordu. Ne var ki koronavirüs salgınının iki yıldan beri devam etmesi ve insanları neredeyse evlerine hapsetmesi, kültür ve sanat faaliyetlerine olan hasreti büyük ölçüde arttırdı. İnsanlarımız daha önce takip ettikleri toplantıları, gittikleri kurs ve atölyeleri, kitap fuarlarını, kütüphaneleri, tiyatro ve sinema salonlarını özledi. Nisan ayında salgının sona doğru yaklaşması bir bahar müjdesi olarak algılandı. Mayıs ayıyla birlikte bu faaliyetlere artış gözlendi. Bu temponun haziran, temmuz ve ağustos aylarında devam edeceği ve yaz aylarında da kültürel hareketliliğin süreceği anlaşılıyor.

Hekimoğlu Kültür Merkezi

Kültür ve sanatın merkezi ve kalbi olan İstanbul’da bilhassa vakıf ve dernekler ile belediyelerin faaliyetleri artarda gerçekleşirken İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de takdir gören çalışmalara imza atıyor. Bu arada kültür sanat mahfillerine bir yenisi daha eklendi. Fatih Cerrahpaşa’da, Hekimoğlu Ali Paşa Camii’nin yanındaki Hekimoğlu Kültür Merkezi’nde “İstanbul Sohbetleri” başladı. Ocak ayında yapılan ilk toplantıdan sonra salgın dolayısıyla iki ay ara verilmiş nisan ayı ile birlikte ikinci önemli program gerçekleşmişti. Birçok kültür sanat adamının iştirak ettiği programda “Türkçe” konusu ele alınmıştı. Aynı mekânda mayıs ayında ise Prof. Dr. Suphi Saatçi ve mimar Necip Dinç “Mimari Mirasımız ve Camilerimiz” konulu bir sohbetin hatipleri olmuştu. Her iki konuşmacı, geçmişten günümüze intikal eden mabetlerimiz üzerinde durmuştu. Hekimoğlu Kültür Merkezi’nde Haziran ayında Prof. Dr. Durali Yılmaz “Hikâyeciliğimiz” hakkında konuşacak. Yılmaz, ayrıca Akıl Fikir Yayınları’ndan çıkan Köprüler Kurmak Sonsuza adlı yeni hikâye kitabından bahsedecek. Aynı yerde Yazı, Editörlük ve Medya, Resim, Ebru ve Osmanlı Türkçesi kurslarının açılması planlanıyor.

Kitap Fuarları Doludizgin

Uzun bir ara verildikten sonra kitap fuarlarında da hareketlilik gözleniyor. Yayınevlerinin ilgi gösterdiği kitap fuarları, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde ve Anadolu’nun muhtelif şehirlerinde ve ilçelerinde kitapseverlerin ilgisiyle karşılaşıyor. Okuyucular fuar alanlarında kurulan stantlarda, sevdikleri yazarlarla sohbet edip kitaplarını imzalatıyorlar. Bu arada birçok fuar alanında imza programlarının yanı sıra kültür sohbetleri de düzenleniyor. Yunus Emre Enstitüsü, Anadolu Mektebi, Diyanet, İstanbul Ticaret Odası, Turing ve Yeşilay da, muhtelif faaliyetlerle adlarından söz ettiren değerli kuruluşlarımız arasında.

Stk’larda Büyük Heyecan

Türkiye’de kültür sanat faaliyetleri deyince şüphesiz ilk olarak köklü vakıflar ve dernekler hatırlanıyor. Türkiye’nin dört bir yanında hizmetlerini sürdüren bu sivil toplum kuruluşları, iki yıllık salgın arasından sonra çalışmalarına eski tempolarıyla devam etmeye başladılar. Birlik Vakfı, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Türk Edebiyatı Vakfı, Ensar Vakfı, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Milli Türk Talebe Birliği, Yeni Dünya Vakfı, Kültür Ocağı Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği, Türk Ocakları, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı, Suffa Vakfı, Medrese Davutpaşa, İstanbul Edebiyat Mezunları Derneği ve diğer kuruluşlarımız, toplantılar ve kültür sanat kursları düzenlemeye başladı. Bu faaliyetlerin yaz ayları boyunca da devam etmesi bekleniyor. Kuruluşların yayınlarında da belli bir artış var. Mesela Genel Merkezi Eyüpsultan’da bulunan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, bugünlerde beşinci süreli yayın olarak bir çocuk dergisini kültür dünyamıza kazandırmaya hazırlanıyor.

Hangi Kurslar Açılıyor

Vakıf ve derneklerin yöneticileri, müdavimler ve bilhassa gençler için başlıca şu kültür sanat kurslarını düzenliyor: Hat Sanatı, Osmanlı Türkçesi, Tezhip, Minyatür, Yazı Editörlük ve Medya, Fotoğrafçılık, Müzik, Resim, Sinema ve Tiyatro Atölyesi, Çizgi Film, Kısa Film Atölyesi. Muhtelif vakıf ve dernekler ile belediyelerin düzenlediği bu kurslara bilhassa gençlerin büyük ilgi gösterdiği ve muntazaman derslere devam ettikleri görülüyor. Kursları düzenli olarak takip edenlere, dönem sonunda törenle belge veriliyor.

Belediyeler Öne Çıkıyor

Kamu kurum ve kuruluşları, kültür sanat faaliyetlerine destek vermeye devam ediyor. Bu kurumlar arasında belediyeler, valilikler, kaymakamlıklar ve milli eğitim müdürlükleri öne çıkıyor. Bazı belediyelerin kültür birimleri dikkat çeken faaliyetlere imza atarken vatandaşlar tarafından da takdir ediliyor. İstanbul’da Fatih, Zeytinburnu, Üsküdar, Eyüpsultan, Beyoğlu, Esenler, Pendik ve Beykoz, bu belediyelerden bir kısmı. Fatih Belediyesi’nin son bir yıl içinde 13 yeni kütüphaneyi halkımızın hizmetine sunması büyük övgüler alıyor. Öğrencilerin ve bütün gençlerin, birer cazibe merkezi hâline gelen kütüphaneleri doldurduğu ve düzenli kitap okumaya başladıkları görülüyor. Kitap neşriyatında da belediyeler önemli çalışmalara imza atıyor. Fatih Belediyesi’nin son olarak yayımladığı beş ciltlik Revnakoğlu’nun İstanbul’u isimli eser ise kültüre, sanata ve tarihe değer veren herkesin alkışladığı mühim bir hizmet. Prof. Dr. Mustafa Koç tarafından derlenen eser, Fatih’in ve İstanbul’un genel envanteri değerinde.

Zeytinburnu Hiç Durmadı

Bu arada 2020 ve 2021 yılları içinde büyük sıkıntılara yol açan kovid-19 salgını sırasında neredeyse kültür sanat faaliyetlerini hiç aksatmayan bir kuruluşumuz Zeytinburnu Belediyesi’ydi. Kütüphaneler önlemler çerçevesinde açık tutulurken toplantılar da hiç ertelenmedi. İlçede birbirinden kıymetli olan ve titizlikle düzenlenen sergiler, sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Bu tarz kesintisiz biçimde faaliyetlerine devam eden başka belediyeler de görüldü. Bazı belediyelerimizin milli eğitim müdürlükleri ile müşterek çalışmalar yapması, güçlü organizasyonların doğmasına vesile oluyor. Bir zamanlar “Yazarlar Okullarda” projesinin değerini idrak eden bazı belediye yöneticileri, benzer kampanyalarla şairlerimizi, yazarlarımızı ve sanatçılarımızı öğrencilerle buluşturmakta ve kalıcı hizmetlerin yapılmasına vesile olmaktadır. Okulların tatile girmesiyle benzer toplantıların halka dönük yapılması bekleniyor. İki yıldan beri evlerinde oturan vatandaşlarımızın bu tür kültürel faaliyetlere büyük ilgi göstermesi bekleniyor. Ezcümle geçmiş yıllarda sonbaharla başlayan kültür sanat sezonu, bu yıl ilkbaharda insanlarımızı selamlıyor.

Ümidimiz ve inancımız, yeni kültür sanat mevsiminin birçok hayırlı faaliyete zemin teşkil edeceği yolunda. AKM’de, İTO’da ve Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphane ve Müzesi’nde düzenlenen muhtevalı faaliyetler, şimdiden bu coşkulu ve umutlu dönemin emareleri olarak görülmeye başlandı bile. Bize de hayırlı uğurlu olsun demek düşer.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan