Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Nisan 2022

Macron seçildi ama..

Fransa’da beklendiği gibi Macron ikinci defa Cumhurbaşkanı seçildi. Ama bu Macron’un beş yıllık Cumhurbaşkanlığı döneminde başarılı bir performans ortaya koyduğundan kaynaklanmadı. Bana göre, Macron’un yeniden seçilmesinin üç temel nedeni bulunmaktadır.

Bunlardan birincisi, Macron’un rakiplerinin iyi olmamasından kaynaklandı. Zira muhalefet partileriaçıkladıkları hükümet programları, ekonomik ve güvenlik konularında Fransız toplumuna güven vermedi. İkincisi, İki Dünya Savaşının yıkıcı sonuçlarını dünyayla birlikte Fransızlar da tecrübe etmişlerdi. Ukrayna’da patlak veren savaş, ırkçıların iktidarda olması üçüncü dünya savaşını tetikler mi? Seçimden önce konuştuğum bütün Fransızlar bu endişeyi dile getirmişlerdi.Üçüncüsü, Le Pen gibi ırkçı birinin cumhurbaşkanı olması mevcut ekonomik krizi daha da derinleştirebilme kaygısı vardı.

Macron’un tekrar seçilmesinin nedenlerini kısaca bu şekilde özetleyebiliriz. Ancak bu seçimin Müslüman Fransızlar açısından da kısaca değerlendirmekte yarar vardır. Gerek seçimden önce gerekse seçimden sonra Fransa’yla bağlantılar kurdum. Yaptığım görüşmelerde bende oluşan kanaate göre, çıkan sonucun Müslümanlar için olumlu bir yansıması olmayacaktır. Çünkü seçim kampanyası sürecinde her iki liderde İslam’a ve Müslümanlara karşıtlığı konusunda birbirleriyle yarıştılar adeta.

Hatırlanacağı gibi Macron 2017’de seçildikten sonra Müslüman azınlığı hedef almış ve azami baskılar uygulamıştı. Seçim sürecinde ortaya koyduğu Müslüman karşıtlığını göz önünde tuttuğumuzda bir önceki dönemde yaptığı zulüm yeni dönemde de devam edeceğini göstermektedir.

Middle East Eye sitesinin haberine göre, Fransa’da son 5 yıl içerisinde 718’den fazla cami, okul, vakıf gibi kuruluşlar, bakanlık kararnamesiyle bir gecede fiilen feshedildi. Fakirler için toplanan 46 milyon Euro’ya el koyarak yardım kuruluşlarını kapattılar. Devlet destekli zulüm politikası, uluslararası platformlardan gizlediler.

Makul siyasetin temsilcisi olarak gösterilen Macron, hâlbuki ırkçı rakibi Le Pen gibi İslam’ı ve Müslümanları tehdit olarak görmektedir. Hatta Macron'un içişleri Bakanı, Le Pen'in İslam'a yaklaşımını "yumuşak" olarak nitelendirmişti.

Tabi burada üzerinde durulması gereken soru, Fransa başta olmak üzere tüm Batı âleminde ırkçılık neden yükselmektedir? Bu sorunun tek bir cevabı yok ama bana göre, en önemli sebebi, Batı âlemi uzun bir zamandan beri düşünce alanında büyük bir çölleşme yaşamaktadır. Batı’da artık büyük filozoflar yetişmiyor.

Açıkça belirtmekte fayda vardır, hiçbir Avrupa ülkesinin tv kanallarında ufuk açıcı analizler göremiyoruz. Somut bir örnek olsun diye söylüyorum: Salı ve Perşembe akşamları tv net’te Nedret Ersanel beyin yönettiği ‘’Akıl Odası’’ kalitesinde bir televizyon programını Batı’da göremiyoruz.

Dolayısıyla düşüncenin üretilmediği yerde düşmanlaştırmafaaliyetleri daha kolay zemin bulur. Fransa şu anda AB dönem Başkanlığını yürütürken, Macron bu platformu uyduruk bahanelerle Müslüman karşıtı olarak kullandı. Müslümanlara karşı uyguladığı faşizan tutumunu AB’nin ortak güvenlik stratejisi olarak benimsemeye zorladı.

Macron seçildi ama Fransız siyaseti merkez sağ ile aşırı sağ arasında bölünmeye devam edecektir. Görüştüğüm birçok Fransız Müslüman, seçim sandığının artık geçerli bir siyasi çözüm olmadığını söylediler. Irkçılık vahim boyutlara ulaştıkça, bu zulmün manevi, psikolojik ve siyasi etkileri sağlam bir şekilde kök salacaktır. Demem o ki, Macron seçildi ama Fransa’da zulüm devam edeceğe benziyor.