Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.91
Gram Altın
2436.76
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Eylül 2022

​Mahsa Amini: Kadın, hayat, özgürlük

Mahsa Amini, 22 yaşında genç bir kadındı. Mahsa Amini, akrabalarını ziyaret etmek için Tahran’agitti.13 Eylül günü örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle İran rejiminin ahlak polisi birimi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini,kendisine yapılan işkenceler sonucunda16 Eylül günü hayatını kaybetti. Mahsa Amini’nin rejim güçleri tarafından öldürülmesi, rejime yönelik İran’ın bütününe yayılan protestoların yapılmasına neden oldu. Zorunlu başörtüsü uygulaması, İran toplumunda bütün kadınlar arasında derin bir huzursuzluğa neden olmaktadır. İranlı kadınlar, sokaklarda, parklarda, metroda, otobüste, okulda önlerine çıkan ahlak polisinin kendilerine yapmış olduğu baskılardan, kestiği cezalardan ve yaptığı işkencelerden bıkmış ve bunalmış durumdadırlar.

İran rejimi, çok kötü bir yönetim pratiği ortaya koymaktadır. Ekonomik durumun kötüleştiği, dünyayla ilişkilerin normalleştmediği, enerji krizinin çözülemediği İran’da, toplumun derinliklerinde bir dip dalga oluşmaktadır. Mahsa Amini cinayetinden sonra protestocu kitleler, direkt Hameney ve yönetimi hedef alıp meydan okumaktadırlar. Rejimin otoriter baskı uygulamaları, İran toplumunu her geçen gün daha da radikalleştirmektedir. Toplumla olan bağları kopan Tahran rejimi, zorunlu örtünme uygulaması gibi politikalarla toplumu baskıyla kontrol etmeye ve yönetmeye çalışmaktadır. Kadınların saçlarını kestirmesi yoluyla rejimi protesto etmesi, halkın açık bir şekilde rejimin karşısında yer aldığını sembolize etmektedir. Mahza Amini cinayeti, İran’a hakim olan sistem ile toplum arasındaki kopuşu hızlandıran dönüm noktası niteliğinde bir olaydır.

Mahsa Amini cinayeti, İran’a yönelik adece içte değil dış dünyada da yoğun bir tepkinin oluşmasına neden olmuştur. Sosyal medyada Mahsa Amini cinayetine yoğun bir tepki oluşmuş ve İran rejiminin baskıcı uygulamalarını protesto eden etkinlikler düzenlenmiştir. İranlı kadınların özgürlük ve hak taleplerini karşılamak yerine Tahran yönetimi, protestoları şiddetle bastırmış, ondan fazla insanı öldürmüş, internet ve iletişim kanallarını kesmiştir. Mahza Amini, İran’da ve dünyada kadınların özgürlük ve hukuk taleplerinin sembolü haline gelmiştir.

İran’da kadınlar ne istiyor? İran’da kadınlar, her insanın sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerini kullanmak istiyor. İranlı kadınlar, özgür, onurlu ve eşit bir şekilde insan hakları çerçevesinde bir hayata sahip olmak istiyorlar. İranlı kadınlar, hak ve özgürlüklerini ortadan kaldıran otoriter uygulamalara karşı çıkmakta ve bütün baskı pratiklerine duydukları öfkeyi ve isyanı dile getirmektedirler.

Devletin, herhangi bir dini yaşam tarzını zorla dayatmak şeklinde bir görevi yoktur. Devlet, vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini korumakla yükümlüdür. Dini kuralları, ahlak polisi ve polis eliyle irşad etmek gibi uygulamalarla topluma dayatmaya kalkmak, toplumu dinden ve ahlaktan uzaklaştırmaktadır. En büyük ahlaksızlık ve hukuksuzluk, ahlak ve din adına insanların yaşam tarzlarına zor kullanarak müdahale etmeye kalkmaktır. İran rejimi, topluma ahlak ve din bekçiliği yapmak şeklindeki hukuka, özgürlüğe ve onura aykırı uygulamalarından vazgeçmelidir.

Dindarlık ve maneviyat, zor kullanarak gerçekleşen bir tecrübe değildir. Devletin insanları zorla dini kuralları yaşamaya zorlaması, dindarlığı değil ikiyüzlülüğü, ahlakı değil ahlaksızlığı doğurmaktadır. Teokratik rejimler, insanları mümin değil, münafık yaparlar. Din, hiçbir şekilde zorlama kabul etmeyen bir alandır. Din ve yaşam tarzı alanının tamamen özgür bırakılarak devlet müdahalesine kapalı olması lazımdır. Devlet gücü kullanmak suretiyle toplumu dindarlaştırma politikaları ve projeleri, İran’da tutmamıştır.

İran yönetimi, insanları öldürmekle, kadınları ahlak polisi yoluyla örtmekle sosyal, siyasal ve ekonomik sorunlarını çözememektedir. Bütün baskılara rağmen İran’ın içinde ve dışında sivil ve sosyal nitelikte bir kadın hareketi gelişmiş durumdadır. Kadınlar, artık kölelik, korku ve kontrol içinde yaşamayı istememektedirler. İran’da kadınlar, özgürce, eşitçe ve hakça bir yaşam için zor şartlar altında mücadele etmektedirler. Mahsa Amini, İranlı kadınların özgürlük ve hukuk mücadelelerine ilham kaynağı olan canlı bir sembol haline gelmiştir.