Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.90
Gram Altın
2309.75
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Markaların dijital itibarı

Markalar için sosyal medya ve dijital platformların avantajları olduğu kadar dezavantajları da mevcuttur. Zira bu mecralarda yaşanan krizler itibar kaybına sebep olabilirken, doğru stratejiler ise satışların artmasını sağlayabilmektedir. Bu açıdan 18.45 İletişim Ajansı’nın hazırladığı Türkiye’de ilk defa farklı sektörlerdeki 100 markayı 2022 yılı kapsamında tek tek analiz ederek toplam sonuç ve tahmini erişim baz alarak ortaya konan skorlara göre dijitalde ne kadar etkili olduklarını saptayan “Türkiye’de Dijital İtibarı En Yüksek Markalar Raporu”; markaların online itibarlarının kıyaslandığı bir niteliğe sahip olması sıfatıyla dikkat çekmekte ve önemli verileri bünyesinde barındırmaktadır.

20 farklı sektör 100 şirket

Raporda dikkat çeken en temel husus 20 farklı sektöre yönelik yapılan değerlendirmedir. Eğlence sektöründen 4 marka incelenmesine rağmen toplam sonuç sayısı 2.798.555’tir. Hemen ardından telekomünikasyon sektörü 3 markayla 2.314.342 sonuç sayısıyla ikinci sırada yer almakta, 8 marka ve 2.103.578 sonuç sayısıyla otomotiv sektörü ise üçüncü sırada kendisine yer bulmaktadır. Netflix’in dijital dünyada en çok konuşulan marka olduğu dikkat çekici bir istatistiktir. Eğlence sektörüne damga vurduğu görülen Netflix, 1.990.994 sonuç sayısı ve 330.000.000’lik tahmini erişim değeriyle zirvede yer almıştır. Telekomünikasyon sektöründe yer alan Türk Telekom ise ikinci sırada yer almaktadır. Türk Telekom’un ise 901.247 sonuç sayısı ve 172.721.722’lik tahmini erişim değeri de dikkat çekicidir. Özellikle yerli bir marka olması adına son derece kıymetlidir. Üçüncü sırayı da yine yerli bir marka olan Türk Hava Yolları almıştır. Toplam sonuç sayısı 852.149 ve tahmini erişim sayısı 249.075.313 olan Türk Hava Yolları’nı sırasıyla Vodafone, Yemeksepeti ve Mercedes takip etmiştir.

Finans sektöründe markaların ince farkı

Finans sektörünü değerlendirdiğimizde Vakıfbank, başta büyük sponsorluk anlaşmaları gibi nedenlerle 2.488.432 toplam sonuç sayısı ve 196.972.759’lik tahmini erişim değeriyle bu alanda açık ara en çok konuşulan marka olarak öne çıkmaktadır. Ancak, Halkbank ile karşılaştırıldığında, Vakıfbank'ın sonuç sayısı birkaç kat daha fazla olmasına rağmen tahmini erişim sayısında geride kalmaktadır. Halkbank’ın toplam sonuç sayısı 794.093, tahmini erişim değeri ise 663.101.245’tir. Bu sonuç bizlere ilgi çekici içeriklerin daha fazla erişim aldığı gerçeğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Ziraat Bankası ise 813.789’lük toplam sonuç sayısı ve 144.692.050’lük erişim değeriyle üçüncü sırada yer almaktadır.

Verilerin diliyle markaların başarısı

Akaryakıt sektöründe Petrol Ofisi, toplam sonuç sayısı, tahmini erişim ve skor değerleri açısından diğer markalara göre yüksek performans sergilemiştir. Ayrıca geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmakta ve marka itibarını güçlendirmektedir. Shell ikinci sırada yer alırken tahmini erişim değerlerinde üçüncü sıraya gerilemektedir. Opet ise daha az içerikle daha fazla kullanıcıya erişim sağlamasıyla dikkat çekmektedir. Dayanıklı tüketim ürünleri sektörü verilerine göre, Vestel ve Arçelik dijital medya platformlarında daha etkili olan markalardır. Beko, tahmini erişimde Vestel ve Arçelik'ten sonra üçüncü sıradadır, ancak toplam sonuç sayısı ve skor konusunda Arçelik'in gerisinde kalmaktadır. Beko ve Siemens ise diğer markalara kıyasla daha düşük dijital medya sonuçlarına sahiptir.

Raporda detaylı bir şekilde incelenen e-ticaret sektörüne de değinmek gerekiyor. Hepsiburada, 274.067’lik toplam sonuç sayısı açısından Yemeksepeti'nden daha düşük bir performans sergilese de, 149.834.821’lik tahmini erişim değeri bakımından en yüksek değere sahiptir. Yemeksepeti markası, diğer markalara kıyasla 666.879 değeri ile daha fazla sonuç sayısına sahip olsa da 138.565.130’luk tahmini erişim değeriyle Hepsiburada'nın gerisinde kalmıştır. Çiçek Sepeti ise toplam sonuç sayısı ve tahmini erişim sayısı açısından sektörün en iyi konumunda yer almakta ve içerik başına erişimde diğer markalardan daha önde bulunmaktadır.

Gıda sektörü de raporda dikkat çeken verileri barındırıyor. Ülker, en yüksek toplam sonuç sayısı ve tahmini erişim değeriyle listenin başında yer alırken, Pınar, Eti ve Nutella da yüksek toplam sonuç sayılarına sahip… Buna rağmen, Ülker'e kıyasla tahmini erişimleri ve skorları daha düşüktür. Bu sonuçlar bile markaların dijital medya stratejilerini gözden geçirmesi gerçeğini ortaya koymaktadır.

Sonuç olarak…

18.45 İletişim Ajansı’nın kapsamlı bir şekilde hazırladığı bu özgün raporda çok detaylı istatistikler mevcut olmakla birlikte bu tip verilerin, markaların gelecek planları için önemli olduğunun altını çizmek gerekmektedir. Çünkü bu rapor aracılığıyla markalar çevrimiçi performansını analiz edebilecek, rekabet durumunu değerlendirebilecek ve hedef kitleye nasıl daha etkili bir şekilde ulaşabileceklerini belirleyebilecektir. Özellikle markaların veri odaklı kararlar alarak dijital stratejilerini optimize etmesi dijital çağda dikkat edilmesi gereken en temel nokta olmalıdır.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan