Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2432.42
BIST 100
9784.52
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Nisan 2022

Mesele anı yaşamak ise...

Çağımızda hemen hemen her insanın dilinde yer alan bir söylem var: ‘anı yaşamak!’Bir bakıma dünden bağımsız, yarını düşünmeden bugünü yaşamak anlamına kullandıkları bu kavram, gününü kurtaran kahraman mottosunda yaşamaya çalışanların diline pelesenk ettikleri bir kavramdır. Birileri kavramların içini boşaltırken gelin biz de bu kavramın içini dolduralım. Her zaman bir olayın olumsuz tarafı olacak değil ya, biz de sorunsal bir kavramı olumlu tarafa doğru yontalım.

Yeni neslin sıkça kullandığı ‘anı yaşamak!’ kavramını gelin, içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayı ile birlikte değerlendirelim.‘Anı yaşamak’, içinde bulunduğun zamanı idrak etmek ve onun hakkını verebilmek ise işte bizim için bu ay,tam bir fırsat. Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da cehennemden kurtuluş olan mübarek Ramazan ayı Müslümanlar için bir yıl içindeki en önemli andır. Hakkını verebilirsek hem bu dünya için hem de ahiret yurdu için bulunmaz bir nimettir.

Anın fırsatını keşke pişmanlığıyla örtmemek ve yitirmemek için anı anda yaşamalıyız. Birbirine zıt gibi duran iki kavram: Anı yaşamak ve keşke! İnsanlar anı yaşayamadıklarından şikâyet edip bu anları için yarın keşke deyip duruyorlar. İlla anı yaşamak istiyorsak işte bize en güzel iltifat olarak sunuluyor mübarek Ramazan. Bu fırsatı değerlendirmek ise ancak aklını kullanabilenler içindir. Yarın keşke dememek için bugünün kıymetini bilmek gerek.

Hayatımızdaki keşkelerin çoğalmasının en büyük nedeni dünya sevgisidir. Dünya sevgisi ahiret sevgisinden ağır basınca sıkıntı büyük oluyor. O zaman da geçici dünya sevgisi ebedi olan ahiret mutluluğunu gölgede bırakıyor.

Hayatımızda ihmal ettiğimiz değerler keşkelerimizi arttırıyor. Yaşantımızda olması gerekip de ihmal ettiğimiz genel ahlaki değerlere sırt döndüğümüzden beri pişmanlıklar çoğaldı hayatımızda. Terazi misali bir taraf hafifleyince diğer taraf üstün geliyor. Hayat terazisini dengede tutabilmektir marifet.

Bu anlamda da dünyevileşmek en büyük handikaplarımızdan biri olarak duruyor yanı başımızda. Yüce Allah, İnsan Suresinin 27. Ayetinde “Şu insanlar, çarçabuk geçen dünyayı seviyorlar da önlerindeki çetin bir günü (ahireti) ihmal ediyorlar.” Bugün yaptığımız hesaba yarını dâhil etmeden ne kadar peşinci olduğumuzu gözler önüne seriyor. Oysa bizim için baki olan yurt ahirettir. Lakin içinde bulunduğumuz dünya bize ebedi görünür, hakiki ebediyetin önüne gerilen perde olur. O perdeyi sıyırıp Hakikati görebilenler hikmetin sırrına erer.

Maalesef adına dünya dediğimiz bir putumuz var, içimizde her gün büyütüp beslediğimiz.Keşke sözüyle her dem onu kutsuyor ve yüceltiyoruz. Bize vaadedilen hakikatleri de bu putumuza her gün kurban ediyoruz. İçinden geçip gidecekken içinde bocalayıp kalakaldık. Oysa geldik, gördük, yaşayıp gidecektik.

Şimdi bu keşke pişmanlığı için en güzel ve en önemli an’ın içindeyiz. Mübarek Ramazan ayı keşkeleri hayatımızdan çıkarmak adına bizim için büyük bir fırsat. Evvela, keşkelerimizden sıyrılıp hakikate yönelmek için yarını beklemek yerine dua taşıyla dünya putunu kırıp Yüce Allah'a yönelmek için içinde bulunduğumuz manevi ayın kıymetini bilelim.

Gündüzü oruç ile gecesi ise ibadetle güzelleşen bu ay kim bilir bütün keşkelerimizi bize unutturup kurtuluşumuza vesile olur. Her anı ayrı bir letafet, ayrı bir manevi hava ile dolu olan bu ay her dalında bin bir güzellik olan bir ağaç gibi duruyor karşımızda adeta. Hangi dalına tutunursanız tutunun ruhunuza huzur, mutluluk ve güzellik dolacağı kesindir.

Orucuyla, teravihiyle, sahuruyla, imsakıyla, iftarıyla, mukabelesiyle, itikafıyla, fitresiyle, fidyesiyle ve hepsinin ötesinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesiyle Mübarek Ramazan Ayı hepimiz için keşkesiz bir an yaşamak için en büyük nimettir.

Velhasıl, mesele anı yaşamak ise, Şehr-i Ramazan en güzel fırsattır. Bu fırsatı değerlendiremezsek son keşke çok acı olur.