Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2440.19
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Haziran 2021

Minnet duymak ruh sağlığımız için de yararlı

Minnet veya şükran kelimesi TDK Sözlüğünde, ‘Yapılan bir iyiliğe karşı kendini borçlu sayma, gönül borcu’ olarak tarif edilmiş. Diğer sözlüklerde ek olarak, ‘Gördüğü bir iyiliğe teşekkür etme’, ‘Bir insanın aldığı yardımdan dolayı duyduğu memnuniyet duygusu’ şeklinde de açıklanmıştır.

Şimdi sorabiliriz: Birine samimi olarak ‘size şükran borçluyum’ veya ‘size müteşekkirim’ sözünü en son ne zaman söyledik? Bugün? Belki hafta başında? Geçen ay? Belki de buna cevap vermekte zorlanabiliriz. Çocukken halanıza veya dayınıza size gönderdikleri bayram veya doğum günü hediyesi için anne-babanızın teşekkür mektupları yazdırdığını hatırlayanlarımız vardır. Erişkinlikte insanlara formel teşekkür mektubu yazma alışkanlığımız pek yoktur oysa.

Ancak giderek artan psikolojik kanıtlar minnet duygusu taşıyan insanların daha başkalarını dikkate alan, kararlı, enerjik, coşkulu, yardımsever, başka insanlarla ilgili, neşeli ve iyimser olduklarını ortaya koymaktadır.

Buna ek olarak, son araştırmalar minnet duygusunun psikologların sizin ‘dayanışma duygusu’ adını verdikleri özelliğiniz ile ve yaşamın başa çıkılabilir, anlamlı ve anlaşılabilir olduğunu kabul etmeniz ile güçlü bir ilişki içinde olduğunu göstermiştir. Minnet duygusunun böyle kendini iyi hissetme hali üzerinde güçlü ve kalıcı bir etkisinin olması deneyimlerinizi olumlu olarak yeniden çerçevelendirmiş olmanızdan kaynaklanmaktadır.

Eğer bu saydığımız güzellikler bilgisayar başına geçip iyiliklerini gördüğünüz veya faydasını yaşadığınız kişi veya kurumlara teşekkür mektubu yazmanızı sağlamadıysa şunu da ekleyelim:

Araştırmalar ayrıca minnet duygusu olan kişilerin daha az endişeli, daha az depresif, daha az kıskanç, yalnızlıktan daha uzak ve maddeciliğe daha az düşkün olduklarını da göstermiştir.

Yaşam memnuniyeti ile istikrarlı ve sağlıklı biçimde ilişkili beş karakter gücünden birinin minnet duygusu olduğu gösterilmiştir (diğerleri lezzet, sevgi, umut ve meraktır).

Şimdi konuyu özetleyebiliriz:

*Minnet (şükran) duygusu yaşamımızdan memnuniyet duymamızı sağlar. Minnet duygumuz ne kadar fazla ise mutluluk hissimiz de o kadar fazladır veya tam tersidir diyebiliriz.

*Şükran duygusunu alışkanlık haline getirebiliriz, getirmeliyiz de. Bu konuda ne kadar çok uygulama yaparsak, o kadar kolaylaşacaktır.

*Şükranlarımızı başkalarına ileterek diğer insanların da kendilerini iyi hissetme halini sağlayabileceğiz.

*Şükran duygularımızı ifade etmek için hayatımızda çok büyük şeyler olmadığını düşünebiliriz. Ancak pek çok küçük şeylerden dolayı da minnet ve şükran duygusu içinde olabiliriz.

* Zaman içinde böylelikle dikkatimiz hayatın olumlu yönlerine daha fazla dönecektir. Böylece sebatlı oluruz.

*Şükran günlüğümüzü depresif, ruhen çökkün, morali bozuk veya mutsuz olduğumuz zamanlarda bir ilham ve moral kaynağı olarak kullanabiliriz.