Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.50
Gram Altın
2475.14
BIST 100
9518.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Montrö bildiri rezaleti

103 emekli amiral durup dururken ‘Montrö bildirisi’ yayımladılar. Elbette hükümetimiz de bu bildiriye sert tepkide bulundu.

Bu bildirinin öyle tutarsız yanları var ki hangisini sayalım:

*Bildiriyi gece yarısı yayınladılar. Bu daha önceki darbeleri çağrıştırdı.

*TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un“Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi ile başladı. Yani konu teorik olarak konuşuldu ve devamında böyle bir şeyin olamayacağı ifade edildi. Sayın Şentop’un ağzından Montrö kelimesi bile çıkmamıştı. Buna rağmen bildiri yayınlanması tam bir rezaletti. Amiraller ne denildiğini bile anlamamışlardı.

Üstelik tartışmanın büyümesi üzerine Şentop, konuyla ilgili 29 Mart’ta bir açıklama daha yaparak “Ben herhangi bir anlaşma, sözleşme ismi zikretmedim. İsim telaffuz etmeksizin Anayasa’nın 90. maddesinde ve ilgili mevzuatımızda uluslararası antlaşmalarla ilgili iç hukuktaki düzenlemelerden bahsettim” demişti. Yani kötü niyetli anlamak isteyenler olabilir diye gerçeği izah etmişti.

*103 emekli amiral imza atınca organize, planlı bir eylem olduğu belliydi. Acaba bir muhtemel darbenin başlangıç işareti miydi? Bu soru akla gelmiyor değildi. Çünkü böyle anlaşılacağı biliniyordu.

*Bildirinin üslubu ve yöntemi önceki darbe çağrışımlı asker muhtıralarını andırıyordu.

Emekli amirallerin ‘Montrö bildirisi’ne hükümetten ise haklı olarak ardı ardına tepki mesajları geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bildiriye Twitter hesabından şu sözlerle tepki gösterdi:

“Neymiş, birkaç emekli amiral bir araya gelip bir “bildiri” yazmışlar! 5. kol unsurları da hemen heyecanlanmış. Oturun oturduğunuz yerde. O Türkiye eskide kaldı! Bu millet 15 Temmuz’da darbe heveslilerini nasıl tepelediğini dosta düşmana gösterdi. Haddinizi bilin! Siz kimsiniz? Ne hakla milli iradenin meşru temsilcilerine parmak sallıyorsunuz? Türkiye bir hukuk devletidir. Bunu asla unutmayın. Vesayetçiler bir daha asla demokrasimize zarar veremeyecek. Dış güçlerin ezik piyonları büyüyen, güçlenen Türkiye’nin önünü kesemeyecek!”

AKParti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda, şu ifadeleri kullandı:

“Eski Türkiye sevdalısı, vesayetçi, kendisini milli iradenin üstünde gören zihniyetin bazı temsilcileri yayınladıkları sözde bildiri ile siyasete akıl, millete ayar vermeye çalışıyorlar. O devirler geride kaldı! Haddinizi bilin! İçinize sinmese de şunu çok iyi anlayın ki; bu millet, vatanı da, mavi vatanı da, demokrasiyi de, milli iradeyi de bedelini ödeyerek korumuştur ve koruyacaktır.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Büyük Türk milleti üniformaya âşıktır. Üniformayı taşımak şereftir. O şerefi emekli olduktan sonra taşımak daha büyük şereftir. Demokrasiye, devlete ve millete sadakatle bağlı, rütbesini üniformasını siyaset malzemesi yapmayanları daima şükranla yâd ederiz… Ya diğerleri…” ifadelerini kullandı.

Darbe niyetlerine karşı uyanık olmak zorundayız. Su uyur darbeci uyumaz.