Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2284.64
BIST 100
8971.44
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 May 2022

Namaz İbadeti 3

Namaz öyle bir vuslat’tır ki alemde bundan daha yüce bir huzur ve mutluluk yoktur. Hiçbir sevinç, hiçbir neşe bu vuslatın yerine geçemeyeceği için en neşeli anınızı yarıda kesip ondan daha değerli, daha mutlu eyleyen vuslata koşarsınız.

Dikkat buyurunuz lütfen!

Namaz öyle bir vuslattır ki sadece en neşeli anlarınız değil, en acı anlarınız bile sizi namaz kılmaktan alıkoyamıyor. Ve -Rabbulalemin cümlemizi muhafaza eylesin-hiçbir acı bu vuslata mani olamaz. Ayrıca hiçbir dert, hiçbir tasa, hiçbir korku, hiçbir acı namaz vuslatı kadar yara sarmaya muktedir değildir.

Rabbulalemin cümlemize sağlıklı ömürler versin ama, diyelim ki annenizin yanındasınız, ona en muhtaç olduğunuz yaştasınız ve gözlerinizin önünde anneniz kalp krizi geçirip vefat etti. Tam bu sırada saate bakmışsınız ki sabah namazı geçmek üzere;

Ne yaparsınız?

Abdestiniz yoksa,

Kalkıp derhal abdest alırsınız,

Estağfirullah, estağfirullahi’l azim, dersiniz ve Allah-u Ekber!

Besmeleden sonra:

Elhamdulillahi Rabbilalemin!..

Annenizin cansız bedeni yerde,

Sizi dünyaya getiren, ona en muhtaç olduğunuz bir dönemde canınızdan çok sevdiğiniz anneniz 3 dakika önce öldü,

Ama siz kalkmış “ELHAMDULİLLAH!” diyorsunuz.

Olacak iş mi!?

Olur;

Anne yerde, gözlerinizde yaşlar gölet ve siz can-u gönülden Elhamdulillah,Allah’a hamdolsun, diyorsunuz. Bugüne kadar bildiğiniz üzre “hamd” müferreh durumlarda, anlarda ediliyordu, lakin şimdi annemizi kaybetmenin acısıyla kavrulduğumuz bir anda, annemizi üç dakika önce bizden alan Allah’a cchamd ediyoruz: “Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun…

Hakikaten bambaşka bir durum. İzahı en zor konulardan biridir bu. Bu, bizim alem şuurumuz, hayat ve memat bilincimiz ve en önemlisi yaratılmışın Yaradan’ına kulluğu ile alakalı bir durumdur.

İşte namaz tam da budur!

Alemlerin Rabbi Allah Tebarek Teala’nın kulu olma şerefi böyle bir şeydir. Size yanı başınızdaki annenizin cansız bedeni dururken “ELHAMDULİLLAH!” dedirtir bu kulluk şerefi!

Ne büyük bahtiyarlık!

Ne büyük şeref!

Ne büyük değer!..

Siz annem öldü, bu namazı kılmasam da olur demezsiniz, diyemezsiniz çünkü kulluk yani ibadet bilinciniz, namaz-marifet-muhabbet bilinciniz buna izin vermez. Namaza durarak hayat gibi ölümün de sahibini zikredersiniz. O’na sığınırsınız ve O’ndan medet talebinde bulunursunuz.

Namazı eda ettikten sonra annenize ağlamaya devam edersiniz.

Annenizin yanı başınızda duran cansız bedeninin kenarında namaza duran bir Müslüman şöyle demiş olur:

Ey alemlerin Rabbi Allah’ım!

Senin bana ve kainata Rab’lığın her şeyden değerlidir. Annem öldü ama ben yine en sığınılacak, en huzur verecek yerdeyim, kabul buyur benden kulluğumu!

Senin kainatta ve bu dünyada takdir buyurduğun bu an sair anların yanında ne ki?Zaman senin, anlar senin, halim de sana ayandır…

Aklınız almıyor mu?

İşte salat/namaz ibadeti ve ibadet yani kulluk akla boyun eğdirmektir. İbadet, ömrümüzü onunla idare ettiğimiz, gelecek nesillere onunla yol gösterdiğimiz büyük bir nimet olan akla “Huzur”da diz çöktürmektir, onu Allah’ın cc kontrolüne sokmaktır.

Yani;

Namaz tam ve kusursuz kulluk “gösterisi”dir. Hiçbir şeyin alıkoyamadığıkulluk “gösterisi…

Namaz, vuslattır ve kulun Allah’ın huzurunda duruşudur demiştik. Resul-i Ekrem sav bir hadis-i şerifinde, “mü’minlerin miracıdır namaz” buyurarak namazın değerini ve mü’minlere bahşedilen onuru müjdelemiştir.

Miraç, kulun Rabbi’nin huzuruna çıkışı, evrende yaratılmışların varabilecekleri en şerefli, en bahtiyarlık duyulacak makamdır. Bu sebeple ısrarla diyoruz ki, eğer mü’minler namaz bilincine erişirlerse dünyayı değiştirirler. Ömür boyu günde beş kere Rabbulalemin’in huzuruna varmanın şuuru ile yaşayanların bu dünyaya katacakları değeri düşünebiliyor musunuz? (Bu konuyu inşaallah NAMAZ NEDENİYETİ başlıklı bir yazıda detaylandıracağız.)

Daha önce de ifade etmiştim: biz namazı şekle indirgedik. Namazın nasıl kılınacağını anlattık, niçin kılındığını ihmal ettik. Halbuki Rabbimiz Ankebut Suresi’nin 45. Ayet-i Celile’sinde:

Kitap’tan sana vahyedilenleri oku/ilet! Namazıhakkıyla kıl! Çünkü namaz, çirkinliklerden ve kötülüklerden alıkoyar. Elbette Allah’ı zikretmek en yüce ibadettir. Her ne yapıyorsanız, Allah biliyor, buyurarak Müslümanların namazda Alemlerin Yegâne Sahibi Allah Subhanehu Teala’yı anmalarına (zikr) yani namazda Allah’ı zikrederek düşünmelerinin kadrini “Ekber/En yüce” olarak tarif etmiştir.

Bu ayet-i celilede anlaşılıyor ki namazda zikr/düşünme/anma/hatırlama esastır hatta diyebiliriz ki namaz baştan sona “zikr”dir: Allah’ı (cc) zikretmek suretiyle kulluğumuzu hatırlamadır. Yani zikr Allah’ın huzurunda evrendeki yerimizi, geldiğimiz yer, varacağımız yeri, haddimizi, hattımızı hatırlamadır.

Devam edeceğiz inşaallah…

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan