Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2279.72
BIST 100
8977.84
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Nisan 2021

Ne güzel Ramazanlarımız vardı !!!

Geçen sene korona salgını yeni başlamış ve nasıl bir Ramazan geçireceğimizden bihaberdik. Bu sene iyi kötü tahmin edebiliyoruz.

Önceki Ramazanlardan çok farklı olacağı kesin. Malum geçen sene olduğu gibi evlerimizde biz bize olacağız ve kendimizle baş başa kaldığımız bu dönemde birçok şeyi sorgulama fırsatımız olacak. Mesela son Ramazanlarımız nasıl geçiyordu beraber hatırlayalım mı biraz? Misal bu sene neleri yapamayacağız?

Ramazanın olmazsa olmaz en büyük ritüeli olan, fırınlarda kalabalık ve uzun sıcak pide kuyrukları olmayacak. Ramazan eğlence alanları kurulmayacak ve gün boyu açlık ile kulluğun zirvesine doğru tırmanışımızı akşam lüks bir restoranda birçok çeşitten oluşan zengin bir iftar menüsü ile taçlandırıp “açlık ne zor şeymiş Allah’ım, sen olmayanlara da ver” dualarını edemeyeceğiz bu sene.

Normal zamanlarda 30-40 lira verilen bir yemeğe fix iftar menüsü diye çoğunu yiyemediğimiz halde yüzlerce lira veremeyeceğiz bu sene.

Sivil toplum kuruluşları yüzlerce iş ve imkan sahibi insanı bir araya getirip, karınlarını doyuramayacak ve bir oruçlunun iftarını açabilmek sevabından mahrum kalacak bu sene.

Ramazanın manasını iliklerimize kadar hissettiren sanatçılar ile dolu dolu eğleneceğimiz konserler olmayacak ve şehir meydanlarında kurulan Ramazan sahnelerinde ki değerli hocalarımıza kalabalık izleyiciler eşlik edemeyecek. Mikrofonu kapan “ hocam sakız orucu bozar mı?”, “orucumuzu tepişerek açabilir miyiz” diye ufuk açıcı müthiş sorular soramayacak bu sene.

İftara çağıran eşimizi dostumuzu rövanş için biz de iftara evimize davet edemeyeceğiz mesela. Görkemli sofralar kurulamayacağı için, Ramazandan dolayı et fiyatları artmayacak ve açık büfe boğaz manzaralı sahurlar boynu bükük kalacak bu sene.

Çok yedik hadi camiye bir teravihe gidelim de eritelim şu yediklerimizi diyemeyeceğiz. En çok mağdur olacak kitle ise iftarı yaptıktan sonra sahura kadar kahvehanelerde aşk ile dizilen okey taşlarından uzak kalacak topluluk olacak yine bu sene. Onlar için bu Ramazan da çok zor geçecek. Sahura kadar uyanık kalmanın sevabından mahrum kalacaklar.

Ramazan boyunca büyük eli öpmekten yorulanlar, tatil için deniz kenarlarındaki otellere ve yurt dışı tatil beldelerine gitmeyi dört gözle bekleyemeyecek. Bayram tatili için alışveriş yapma sevabından da mahrum olunacak bu sene.

Siyasilerimiz arkalarında kameraman orduları ile iftar sofralarını şenlendiremeyecek ve kuyruklar saatler önce başladığı için, ihtiyaç sahiplerinin sıraya girmekte zorlandığı kalabalık iftar çadırı görüntüleri olmayacak bu sene.

Misafirler için hazırlanmış, çeşit çeşit yemekler ile donattığımız iftar sofralarının resimlerini farklı farklı açılardan çekip, sonra bir de ‘’Selfie çekelim de millet iftar sofrası görsün ya!’’ diyerek sosyal medya hesaplarından paylaşılamayacak bu sene. Ramazan, sosyal medya paylaşım ayı olmayacak bu sene.

Çok üzgünüz değil mi! Ne kadar dolu dolu Ramazanlarımız olmuş bu güne dek.

Şimdi hepimiz dönüp aynaya bakarak kendimize şunu soralım mı hep beraber?

Eğer bugüne kadar Ramazanları yukarıda saydığımız eylemler ile geçiriyor ve bunları yapamayacağımız için üzülüyorsak bu terslikte bir iş var. Zira Ramazan bu değil, Ramazan bir kültür, eğlence, fuar veyahut yemek festivali ayı değil.

İftar sofralarımızı ihtiyaç sahibi kişiler ile paylaşmamız gereken ayın adıdır Ramazan.

Gün boyu aç kaldığımız, iftarda da az yiyerek imkânı olmayanın halinden anladığımız ayın adıdır Ramazan.

Gelir düzeyi düşük olan mahallelerde sokak sokak dolaşıp, ihtiyaç sahibi aramamız gereken ayın adıdır Ramazan.

Salgından dolayı maddi olarak sıkıntıya düşen kardeşlerimize ulaşmak için çabamızı artıracağımız ayın adıdır Ramazan.

Bayram günü yetimhanelerdeki canlarımıza bayram harçlığı ve şeker vermek için koşmamız gereken ayın adıdır Ramazan.

Bayram günü yolumuzu bekleyen büyüklerimize koşup, ellerini öpüp, hayır dualarını almamız gereken ayın adıdır Ramazan.

Hoş geldin ey Şehri Ramazan… Hoş geldin rahmet, paylaşım, tefekkür, istiğfar, hoşgörü ve ibadet ayı Ramazan…

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan