Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2494.76
BIST 100
9691.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Nisan 2021

Okul öncesinde dini eğitim olur mu?

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’nin en önemli, en güçlü sendikalarından biri olan Eğitim-Bir Sen “Türkiye’de Okul Öncesi Din ve Ahlak Eğitimi” temalı bir rapor yayınladı. Raporda özetle “Dini eğitimin okul öncesi çağda da verilmesi gerektiği” tezi yer alıyordu. Böyle bir öneriyi içeriyordu. Bu rapordan sonra sendikaya destek çıkanların sayısı fazla olsa da bazı kesimler tarafından da tepki gösterildi. Yersiz bulundu. Yeni nesillerin zehirlenmesi amaçlandığını dile getirenler oldu. Tepkileri görünce herkesin kendine sorması gereken bazı sorular geldi. Ben sorayım, siz cevaplayın:

Din eğitiminden anladığımız nedir? Din eğitimi okullarda hangi kademede veya kaçıncı sınıfta verilmeye başlanmalı? Din eğitimi verilmeyen çocuklarda neler eksik kalır? Din eğitimi verilen çocuklarda ne gibi ilerlemeler görülür? Din eğitimi okullarda mı verilmeli camii, medrese, cemaatler vb yapılar tarafından mı?

Okullarda verilecek ise, din eğitiminin okullarda verilmesinden neden rahatsızlık duyuluyor? Başka ülkelerin kendi eğitim sistemi içerisinde din eğitimini almıyor olması gösteriliyor; bu durum bizi bağlar mı? Bazı kesimlerce, neden diğer ülkeleri örnek almamız gösteriliyor? Dindar bir nesil yetişmesinden toplumun bazı kesimleri neden rahatsızlık duyuyor?

Toplumda ön plana çıkan sorunların çözümü, okullarda dini eğitime ağırlık verilmesi olabilir mi? Ya da tersinden soralım; toplumda ortaya çıkan sorunların temeli, çocuklarımıza okullarda dini eğitimin yeterince kazandırılmıyor olması mı? Toplumun yozlaşmasının önüne geçen ve toplumdaki birlik ve beraberlik ruhunu güçlendirecek, manevi duyguları güçlendirecek değerler eğitimi din eğitimi ile kazandırılabilir mi? Ya da kazandırılmasının talep edilmesinden neden rahatsızlık duyuluyor? Din eğitimi neden çözüm olarak değil, engel olarak görülüyor? Toplum olarak dini doğru yaşayamadığımızdan mı, dini değerleri yeterince sahiplenemediğimizden mi? Yoksa yeni gelen jenerasyona, yeni nesillere dini değerleri yeterince kazandıramadığımızdan mı?

Kazandırmak istediğimiz dini değerler, eğitim sistemi içerisine entegre edilecek ise, bu eğitim kaçıncı sınıftan itibaren verilmeli? Birçok temel duyguların, kritik davranışların okul öncesi dönemde çocuklara kazandırıldığı göz önünde bulundurulduğunda, dini eğitimin de okul öncesi dönemde kazandırılması daha iyi, daha sağlıklı olmaz mı? Dini eğitimin okul öncesi çağda, anaokullarında çocuklara kazandırılması mümkün mü? Ya da neden önemli? Çocukların en çok ilgi gösterdiği, en çok merak ettiği dönem okul öncesi dönem ise, bu dönemde dini değerlere de ilgi göstermeleri, merak etmelerinin önündeki engellerin kaldırılması ve okul öncesi dönemde, okul öncesi kurumlarımızda da eğitim sistemi içerisine dini eğitim dahil edilmesi daha doğru olmaz mı? Okul öncesi dönem somut işlemler dönemi, dini eğitim ise soyut içerikler sahip ve bu neden ile pedagojik olarak uygun değildir eleştirisini getirenler, dinin somut eylemler bütünü olduğu tezini nasıl çürütecekler? İçi boş tüm bu eleştirilerin ve karşı çıkışların temelinde, esasında dini eğitime değil de İslami eğitime karşı oluşlarından kaynaklanıyor olabilir mi?

İslam’a ve Müslümanlara karşı içlerinde kin ve nefret taşıyan bazı kesimler bu kin ve nefretlerini alenen dile getiremedikleri, söylemlerinin altını dolduramayacaklarını bildikleri için, mevzuyu genelleyerek dini eğitime karşı çıkıyor olabilirler mi? Din dersi verilmiyor diye örnek gösterdikleri Norveç, Almanya, İspanya, İngiltere gibi ülkelerin toplumsal sorunları çok mu iç açıcı? Ülkemizi beğenmeyen bu kişiler neden ülkemizde yaşıyor, aynı vatanı, aynı bayrağı, aynı ülkeyi paylaşıyoruz bilemiyorum doğrusu.

Ülkemi seviyorum ve ülkemle gurur duyuyorum. Din eğitiminin okul öncesi dönemde verilmesi gerektiği düşüncesine sonuna kadar katılıyor, böyle bir bilimsel raporu hazırlayıp kamuoyu ve yetkililer ile paylayan Eğitim Bir Sen yetkililerine teşekkür ediyor, tüm okurlarımdan da bu raporu bulup okumaları, incelemelerini rica ediyorum. Diğer sendikaların da benzer konuda bilimsel rapor hazırlamaları yönünde hassasiyet göstermeleri desteğini almak istedikleri toplumun yararına olacaktır.