Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2438.67
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 May 2022

Omuzu kalabalık Tahir olmak

Askerlikte, serbest kalındığı zamanlarda, yapacak bir işi olmayanlar, er gazinosunda bir oyun oynardı; masanın kenarından parmakla fırlatılan kibrit kutusunun masanın ortasında duran metal bardağın içine düşmesi sağlanırdı, böylelikle puan kazanılırdı. Yine öyle bir oyun oynandığı bir zamanda tertiplerime şu misali vermiştim:

“Bize ayıp olmaz ama böyle bir oyunu generaller oynasa çok ayıp olurdu; kalabalık omuzlara böyle bir oyun ve boşa geçirilen zaman yakışmaz! Vatansever Paşalar, boş zamanlarında bile millete hizmet adına, askerlerin başarılarını arttıracak stratejik planlar üzerinde kafa yorarlar...” Gelelim sadede:

Hz. Peygamberimiz (sav) şöyle buyuruyor: “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.”

Yaratılmışların en kıymetlisi, omuzu en kalabalık varlık, mahlûkatın paşası insandır. Böyle değerde yaratılan bir insan değerine göre yaşamalı, hareket etmeli ve de ona göre konuşmalıdır. Hangi sınıf ve meslekten olursa olusun, ister çalışan, ister emekli, rütbesine göre hareket etmeli, bulunduğu yere huzur vermeli, elinden geldikçe güzelleştirmeli, faydalı meşguliyetler bulmalıdır.

Evet, insan taşıdığı değerler yüzünden omuzu, yıldızları en kalabalık bir insandır ama ekserisi bir erlik bile göstermeden bu dünyadan teskere alıp, giderler… Şükürler olsu ki; insanlık rütbesine yakışır şekilde yaşayanlar ve davranışlar sergileyenler var. Paşa gibi davranır, paşalar gibi yaşar ve bu misafirhaneden paşalar gibi; arkalarından bolca dualar ve iyi insan olduklarına imza yerine geçecek hüzünler bırakır giderler ve maalesef hayattayken gereken teşekkürü de pek görmezler… İşte ben öyle bir insandan bahsedeceğim:

Diyarbakırlı Komşum Tahir Uğur’u yaklaşık on yıldır tanırım. Emekli olduğundan beri

Oturduğumuz sitenin çevresini düzenlemekle meşguldür. Kendi kanaatimi söyleyecek olursam: Emekli olduktan sonra, çalıştığı günlere nazaran daha tempolu günler geçiriyor çünkü verdiği kilolarından anlaşılıyor. Sürekli bir şeyler yapıyor ve bunu aşk ile şevk ile üstelik maddi beklentiyi hiç düşünmeden, hatta kendi cebinden bile masraf yaparak… Öyle bir neşe ile çevre ve toprakla ilgileniyor ki her karşılaştığımızda, teşekkür ettiğimde gözleri ışıl ışıl çalışmalarını büyük bir sevinçle anlatıyor... İzmir gibi bir yerde böyle insanlar gerçekten omuzu kalabalık büyük bir değerdir. Komşum Tahir Bey, ya ağaç diker, ya budama yapar yahut diktiği ağaçları sulama yapar, bütün gün koşturup durur. Hatta Çiğli Belediyesinin yapması gereken temizliği bile bazen kendisi yapıp, etraftaki çöpleri temizler. Oysa genelde emekli olmuş insanların yaptığı şeyler hep aynıdır; kahvede pineklemek, oyun oynamak ve incir çekirdeğine dolmayacak basit sohbetler yapmaktır… Belki bazıları yadırgayacak ama Tehir Bey gibi zamana kıymet giydiren ve hayata değer katan insanlarımız olmasa dünyada nefes alınamaz. İşte bu yazıyı bile yazmaya sebep; insanca ve etrafa güzellik katarak yaşamaktır. Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yerinde olsam, böyle insanları bulup, ödül verirdim. Asıl çevre ödülünü böyle insanlar hak ediyor. Bu arada bir de Davut amcamız var. O’da ilerleyen yaşına rağmen çevreyi güzelleştirmeye çalışıyor. Bu güzel yürekli insanlara yeri gelmişken, gönül dolusu teşekkürlerimi sunuyorum… Tahir gibi insanlar, hala insanlığa ait büyük umutlar taşımaya vesile oluyor… Şükürler olsun ki; hala güzel şeyler yaşanıyor…

Kahve köşelerinde, ya da sağlıklı yaşamak adına; bolca paralar verip, kapalı alanlarda, bolca metal arasında spor yapmaya, kilo vermeye çalışmak yerine; bu tür uğraşılarla hem açık hava, hem huzur ve daha sağlıklı uğraşı edinmek, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak demektir. Ümit ederiz ki: Ruhsuz ve duyarsız yaşayanlara da bu muhteşem davranış, uyandıracak bir misal teşkil eder. Allah, Tahirleri, Davutları kısaca; duyarlı ve insan olma rütbesine uygun yaşayan ve davrananların sayılarını arttırsın. İnsan değerine göre yaşadı mı çevre ve dünya daha bir güzel oluyor. Omuzu kalabalık Tahir ve Davut olmak, insan olmak çok güzel bir şeydir…