Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Şubat 2022

​Osman Bey, Şeyh Edebalı'dan niçin fetva istedi?

KURULUŞ Osman’ın çarşamba gecesi yayınlanan bölümünde yine hop oturup hop kalktık. Bir kere Osman Bey’in, hazır eline fırsat gelmişken Vezir Alemşah’ı devre dışı bırakmadığına kızdık. Lâkin, senaristler dizinin heyecanını devam ettirebilmek için Vezir Alemşah’ı hayatta tuttular...

Osman Bey’in planları

Osman Bey, tarihte olduğu gibi nasıl bir devlet adamı olduğunu, her bölümde uygulamaya koyduğu kendine has plânlarıyla bir kere daha gözler önüne serdi. Moğol istilâsını durdurabilmek için Tekfurlarla bile bir süreliğine iyi geçinmenin, hatta başta Tekfur Nikola olmak üzere diğerlerinin hayatlarını kurtarmanın Kayı Obası’nın geleceği için daha hayırlı olduğuna hükmetti. Alpleri ve ailesi intikam isterken Osman Bey’in ileriye dönük plânları her zaman olduğu gibi başarıyla sonuçlanıyor. Bu kez de büyük ihtimalle öyle olacak gibi gözüküyor.

Edebalı’dan fetva istedi

Osman Bey, çarşamba geceki bölümde zor bir badire atlattı. Yine zekâsıyla Geyhatu’nun elinden kurtulmasını bildi. Yeni bölüm fragmanında gördüğümüz olay ise bizleri şaşkına çevirdi. Osman Bey, Şeyh Edabalı’dan “Şeyhim. Ağabeyimin kanı bana helâl midir?” diyerek fetva istiyor. Peki acaba Şeyh Edebalı buna ne cevap verecek? Merakla bekliyoruz.

Gündüz Bey’in planı mı?

Gündüz Bey, Oba’dan kovduğu Osman Bey’in hanımlarını, Selcan Hatun’u ve diğer hatunları yeniden Oba’ya kabul etti. Fakat, “Gündüz Bey yine bir fırıldak çeviriyor” sorusu hafızalarda yer etti.

Geyhatu ne yapacak?

Geyhatu figürü tarihte de var. Moğol Hükümdarı Argun’un kardeşidir. Argun’un ölümü üzerine kendisi Moğol tahtına oturacağı için Anadolu’dan çekilecektir. Bu da bize gösteriyor ki, bir kaç bölüm sonra Osman Bey, Geyhatu belâsından kurtulacaktır.

Vezir Âlemşah’ın sonu

Tarihte Anadolu Selçuklu Vezirleri içinde Vezir Âlemşah diye birisi yok. Bu figür, senaristler tarafından senaryoya eklenen ve dizinin heyecan dozunu yüksek tutmak için diziye dahil edilen bir meçhûl... Evet Sadettin Köpek gerçek tarihte vardı ama Vezir Âlemşah yok. Hülasa, Kuruluş Osman, haftaya da bizi ekrana kilitleyecek.