Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2427.18
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Mart 2023

​Ramazan Geldi

Ramazan geldi, hoş geldi.

Bir yanımız hüzünlü, bir yanımız umut yüklü… Böyle geldi Ramazan ayımız. Bizi onarmaya, yaralarımıza şifa olmaya, umudumuzu büyütmeye, affımız için sebeplerle geldi. Hoş geldi. Safalar getirdi.

Ramazan geldi, hoş geldi.

Bu ay Müslümanlar için günahlardan arınma, tezkiye, ibadet, dua, sekinet, tefekkür, rahmet, merhamet, kardeşlik ve yardımlaşma, ruhumuza gıda, kalbimize şifa, aklımıza nur, gönlümüze huzur doldurmak için geldi.

Ramazan geldi, hoş geldi.

Ramazan ve “sekinet” kavramını bir arada düşünmek ne güzel. Sekine şeklinde de okunur. Türkçede sakin olma durumu bu kavramdan doğar. Celallenmiş birisine “hele bir sakin ol.” dediğimizde bu kavrama ihtiyaç duyarız. Sekine, "zihnin ve düşüncelerin toplu olması" anlamına gelmektedir. Sekine, bir dua olarak da bilinir. Aslının, vahye dayanan yüksek, sırlı, feyizli ve kuvvetli dualardan birisinin de sekine duası olduğu kabul edilir. Bir hocamızın tavsiyesiyle bu duaya sığındık. Yalnızlar tekkesinde favori duamız şimdilik sekine duası. Sufîyânın bildirdiğine göre bir kimsenin gönlü daralsa, bunalsa o kişi hemen tekkeye koşar ve sekine duasına sığınırmış. Hatta tekkelerde sırf bu dua için görevlendirilmiş kimseler de var imiş. Depremde ve selde yaşanan onca felaketin arasında başımızı soktuğumuz bir yuvadan sonra manevi sığınağımız bu dua olsun.

Ramazan geldi, hoş geldi.

Latin harflerinden önce çıkan bir gazetenin serlevhasında Ramazan ayının gelişini şu mani ile karşılamış. Ramazan geldi hoş geldi, baklava tepsisi boş geldi. Eski Ramazanlardan kalan güzel manilerden biridir. Komşuların ikramına, cömertliğine istinaden söylenmiş bu mani. Hatta bu maninin ayağı olan “Ramazan geldi hoş geldi” ile ilgili şöyle bir mani de söylenirmiş. Ramazan geldi hoş geldi, torbaya baktım boş geldi.

Ramazan geldi, hoş geldi.

Ramazan geldi hoş geldi. Mahzun geldi. Hatay, Maraş, Adıyaman mahzun… Nerden tutabiliriz? Nerden destek olabiliriz? Eskilerde kalan lüks lokantalarda kalan iftar menülerinizi iptal edin. Gelin depremzedelerle, selde evleri yok olanlarla, ailelerini kaybedip beraber oturacağı sofra özlemi çekenlerle iftar yapın. Aile bakanlığı organizasyonuyla ailelerini kaybetmiş depremzedeleri hiç olmazsa bu Ramazan ayında bir gün de olsa misafir ağırlayan ailelere gönderelim. Bu konu da peygamberler şehri Urfa tecrübelidir. Hz. İbrahim peygamberin cömertliğinin hâlâ yaşandığı bu şehirde daha önce Halil İbrahim Buluşmaları dolayısıyla başta İstanbul ve Ankara olmak üzere diğer şehirlerden gelen aileler Urfa’daki ailelerin sofralarına misafir oluyorlardı.

Ramazan geldi, hoş geldi.

Ramazan ayı yüzü suyu hürmetine televizyon yapımcılarına ve yöneticilerine de bir çağrım olacak. İftar programlarına yıllardır çağırdığınız diyanet yetkilileri dışında ticaretine hile katmayan tüccar, bozuk ürün satmayan esnaf, iyi evlatlar yetiştiren anne-babalar, depremde binası yıkılmamış örnek müteahhitler çağırırsanız daha isabetli olur. Tabi bunlar arasında ilk etapta çağrılması gerekenler de örnek ve dürüst müteahhitler olması lazım.

Ramazan geldi, hoş geldi.