Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2324.20
BIST 100
9091.03
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 May 2023

Seçim sonrası gündemi

Türkiye’de demokratik seçimlerin yapıldığı andan itibaren tarihinde ilk kez yapılacak ikinci tur seçiminin sosyolojik olarak yansımasının nasıl olacağı tam bir muamma.

Siyasiler kulislerde şimdiden ikinci tur seçiminin gereksiz olduğu ve bu işi ilk turda bitirecek şekilde yeniden dizayn edilmesi gerektiğini konuşmaya başladı bile...

Eğer Erdoğan seçimi kazanacak olursa sonraki dönem sistem tartışmalarına bu maddeyi de ekleyebiliriz.

Eğer Kılıçdaroğlu kazanırsa onların tercihi Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’den yana olduğu için o zaman da Meclis’teki aritmetikte AK Parti’nin desteği konusu gündeme gelecek...

Erdoğan kazanırsa Cumhur İttifakı’nın Meclis’teki çoğunluğu da alması nedeniyle ekonomi başta olmak üzere yaşanması muhtemel sorunlara ilişkin ön alıcı bir yaklaşımın gündeme gelmesi, muhalefetin suçlanması gündeme bile gelemeyecek zira seçimden sonra muhaelefetin kurultay ve kongreler süreciyle tamamen bir değişim havasına girmesi bekleniyor.

Her koşulda Türkiye için en hızlı yaz aylarından biri karşımızda duruyor.

Bakalım ne olacak?

GERİ KABUL DEĞİŞMELİ

Mülteci, sığınmacı, geçici koruma statüsü ve göçmen olarak farklı adlandırmalara sahip turist olmayan yabancıların geleceğini belirleyecek bir seçim ile karşı karşıyayız.

Bu zamana kadar Ensar -Muhacir söylemi ile AK Parti’nin taşıdığı milyonlar artık ekonomik yoksunluktan kaynaklı olarak bir yük olarak görülüyor.

Bu da kaçınılmaz olarak tüm siyasi partilerin bir sığınmacı politikası üretmesi konusunda baskı altında kalması sonucunu beraberinde getiriyor.

Uluslararası hukuka göre mülteci, sığınmacıyı geri göndermek mümkün değil.

Avrupa bu yükten kurtulmak için Türkiye ile Geri Kabul Anlaşması yaptı.

Türkiye’ye havuç gösterildi.

Şimdi geldiğimiz noktada elinde havuz resmi olan Türkiye’nin mülteci meselisini iç kamuoyunda çözmeye çalıştığı hatta Esad ile görüşme noktasına gelmesine rağmen dış politikada da iyice sıkıştığı bir noktaya geldiğini görüyoruz.

Politikada bir değişim şart!..

Tuzu en kuru olandan başlamak gerek...

Avrupa’nın derdi sırtlanması için siyasi adımlar şart...

Kim kazanırsa kazansın çözüm için Avrupa’nın kapısını çalacak ve belki 2023 yılı bitmeden Erdoğan ile Esad’ın aynı masaya oturacağına bile şahit olabileceğiz.

Siyaseten bu sürecin kazananı Ümit Özdağ olduğu kesin...

Toplumsal tepkiyi arkasına alarak Kılıçdaroğlu’na sağladığı desteğin karşılık bulma ihtimali siyaseti etkileyecek.

İçişleri Bakanlığı için kamuoyu önünde zorladığı Kılıçdaroğlu’nun hem Yeşil Sol Parti hem de İYİ Parti ile yürüttüğü dengeyi sürdürmesi ipteki cambazın çabasına benziyor.

Tüm bu hengamede şu bir gerçek ki;Kılıçdaroğlu için Temel Karamollaoğlu mütedeyyin kesim üzerinde meşruiyet kazandırdıysa, Ümit Özdağ da benzer bir meşruiyeti milliyetçi kesim üzerinde sağladı.

Kılıçdaroğlu’nun terör ile işbirliği yaptığı eleştirilerinin gündemden bir anda düşmesi bile bunu açıkça gösteriyor.

BABALA TV

Oğuzhan Uğur’un BABALA TV YouTube kanalını uzun zamandır takip ediyorum.

Seveni var söveni var...

Ama şu bir gerçek ki vatandaş tarafından izleniyor.

Muharrem İnce’nin oradaki yayın sonrasında oylarını yükseltmeye başlaması ile yine orada çıktığı ikinci bir yayında oylarını düşürmeye başlaması tesadüf olamaz.

Yine Sinan Oğan’ın seçimden önce 15 milyon kişi tarafından izlenen yayını ile yüzde 5’in üzerinde oy alması dikkatlerden kaçmamalı...

Kılıçdaroğlu’nun Çarşamba günü yayınlanan bölümü ile birlikte Cuma günü öğleden sonra itibarıyla izleyen sayısı 21 milyonu geçti.

40 yaş altı seçmen üzerinde etkisi olacağını hesaplamak gerekiyor.

İlk tur için konuşulan her şey 0-0 başlanacak ikinci tur için de geçerli olmasına rağmen AK Parti seçmeninin rehavet gösterme ihtimali ile MHP seçmeninin ilgi göstermeme ihtimali epey baskın geliyor.

Muhalefette ise CHP seçmeninden bazılarının şimdiden Erdoğan’ın kazandığına ilişkin kanaatleri ikinci turda sandığa gitmeyecek bir kesimin oradan geleceğini düşündürüyor.

İkinci tur seçimin ciddi sosyolojik ve siyasal dönüşüm getireceği açıkça görülüyor.

Sonuçlarını çok konuşacak olsak da Pazartesi günü Türkiye’nin ilk gündemi kabine ve ekonomi olacak...

Kazanacak olan liderin şimdiden çantasına ekonomi yol haritasını koyması gerekiyor.

Benden söylemesi...

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan