Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 May 2022

Şiirlerle bayram

Allah için olan ve karşılığını Allah’ın fazlı kereminden mükâfatlandırdığı, ateşe karşı perde, samimiyetle Allah’a yaklaşma ve sabrın göstergesi olan, Alvarlı Efe Muhammed Lütfi’nin “Ramazandır bi-emrillah bu dînin gül-gülistanı / Okunur hazret-i Kur’an verir bâr bâğ u bostanı” diye tarif ettiği bir Ramazan ayını daha geride bıraktık. “Merhaba Ya Şehr-i Ramazan!” sözleriyle daha yeni karşılamıştık ki şimdi ise “Eleda Ya Şehr-i Ramazan!” diye yolcu ettik Ramazan ayını.

Niyazi Mısri “Yine firkat narına yandı cihan / Hasreta gitti mübarek Ramazan / Nuruyla bulmuştu alem yeni can / Firkata gitti mübarek Ramazan” dizeleriyle bu hüznünü dile getirenlerdendir.

Aziz Mahmud Hüdayi’nin şeyhi Üftade Hazretleri de “Ey dostlarım ağlaşalım / Oruç ayı gitti yine / Hasret ile inleşelim / Oruç ayı gitti yine” diye hüzünlenir Ramazan ayının gidişine. Hüznü bir yana bizi bayrama ulaştıran Mevla’ya şükürler olsun.

Şairlerimiz bu güzel güne, bayrama gününe methiyeler dizmiş, şiirler yazmıştır.

Mehmet Akif Ersoy; “Âfâk bütün hande, cihan başka cihandır / Bayram ne kadar hoş, ne şetâretli zamandır / Bayramda güler çehre-i mâ’sûm-i sabâvet / Ümmîd çocuk sûret-i sâfında ıyandır / Her cebhede bir nûr-i mücerred lemeânda / Her dîdede bir rûh demâdem cevelândır / … Ulu mâbedde karıştım vatanın birliğine / Çok şükür Allaha, gördüm, bu saatlerde yine / Yaşayanlarla beraber bulunan ervâhı / Doludur gönlüm ışıklarla bu bayram sabahı” diyerek bayram sabahına uyanmanın sevincini paylaşır.

Cahit Sıtkı Tarancı ise “Korkarım felekte bir gün / Bir bayram yemeğinde / Anam, babam gibi kardeşlerimde / En güzel dalgınlığında ömrün / Beni gurbette sanıp / Keşke gelseydi bu bayram / Diyecekler / Ve birdenbire yürekler / Aynı acıyla yanıp / Hepsinin gözleri yaşaracak / Öldüğümü hatırlayarak” dizeleriyle başka bir açıdan bakar bayrama.

Abdurrahim Karakoç “Yaza dönsün kışınız, bayramlar bayram olsun / Dert görmesin başınız, bayramlar bayram olsun / Otlar, dikenler dolsun Nemrut’ların çanına / Kolay gelsin işiniz, bayramlar bayram olsun” niyazıyla karşılar bayramı.

Alvarlı Efe Hazretleri de “Can bula cânânını / Bayram o bayram ola / Kul bula sultânını / Bayram o bayram ola. Hüzn ü keder def ola / Dilde hicab ref ola / Cümle günah af ola /Bayram o bayram ola. Tevhîd ede şevk ile / Hakk’ı seve şevk ile / Tasdîk inerse dile / Bayram o bayram ola… Dildeki Rahmân olur /Dertlere dermân olur / Âzâde fermân olur / Bayram o bayram ola. Lütfî’ye lutf u kerîm / Erişe Rahm-i Rahîm / Ber murâd ede fehîm / Bayram o bayram ola” diyerek en güzel bir şekilde bayramın nasıl olması gerektiğini döker dizelere.

Yahya Kemal Beyatlı ise “Süleymaniye’de Bayram Sabahı” adlı şiirinde bayramı “Artarak gönlümün aydınlığı her saniyede / Bir mehâbetli sabah oldu Süleymâniye’de / Kendi gök kubbemiz altında bu bayram saati / Dokuz asrında bütün halkı, bütün memleketi / Yer yer aksettiriyor mavileşen manzaradan / Kalkıyor tozlu zaman perdesi her an aradan / Gecenin bitmeye yüz tuttuğu andan beridir / Duyulan gökte kanat, yerde ayak sesleridir” dizeleriyle anlatır.

Necip Fazıl Kısakürek’in “Ölüm ölene bayram, bayrama sevinmek var / Oh ne güzel, bayramda tahta ata binmek var.” Dediği günde bayram edebilmek ümidiyle hayırlı bayramlar…