Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2495.83
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Mart 2021

Soylu Anneye Rahmetle

Anne, toplumun en temel dinamiklerinden birisidir. Canından can çıkan her anne için evladı sadece sütünü verdiği, ninnisini söylediği biri değildir. Ona duasıyla yön verecek bir temennidir. Anne olmak sadece bir bedenden çıkma meselesi de değildir. Bir kişiyi topluma kazandırmak, saçını süpürge ederek ona yön vermek, iyi kalpliliği, dürüstlüğü, faydalı bir insan olmayı da evlada öğretebilmek demektir.

Annelik duygusu hayatın en özel ve en önemli duygularından biridir. Nesli büyütür, nesle bir ahlâk verilmesinde en başat rolü oynar. Dürüstlük eğitimini hiçbir okulda değil önce ve esaslı olarak anneden öğrenir bir toplum. Yani annelerimiz bir anlamda toplumu inşa eden, bizim ahlâk öğretmenlerimiz olduğunu söyleyebiliriz.

Temiz ve ahlâklı toplumların en temel göstergelerine baktığımızda anne ile kurulan yolun neticesini görebiliriz. Anneler; fedakârlıklarıyla, mücadeleleriyle, yemeden yedirmeleriyle, içmeden içirmeleriyle, bir özveri timsali kişiliklerdir. Aslında annelik kendi evladına bir bağlanış olmakla birlikte bütün evlatlara da bir bağlanış modeli olduğunu da söyleyebiliriz. Her anne için kendi evladı özel ve önemlidir elbette. Ama her anne bir başkasının da evladını kendi evladı olarak da görebilme potansiyeline de sahiptir.

Annelik böyle bir duygudur. Annelik, böyle bir kapsayıcılıktır. Annelik, böyle bir seviyedir. Hep deriz ya “ana gibi yar olmaz” hiç bunu düşündünüz mü? Ne demek istendiğini hiç tefekkür ettiniz mi? En samimi ve candan bağlanışın yani dostun anne olabileceğine dair bir işareti görmüyor muyuz? En sıkıntılı anlarımız da, en özel durumlarımızda, annelerimizle oturup konuştuğumuz da huzur bulmuyor muyuz..?

Bir mazlum annenin duasının Allah indinde kesinlikle kabul edileceğine inananlardanım. Allah bu milletin annelerine derin iman kuvveti ve derin bir inanç kavrayışı versin. Öncelikle Cenabı Allah bize sabır yağdırsın ki annelerimizin kalpleri bu sabırda ferahlık bulsun. Bir anne evladını kaygılı, üzüntülü, çaresiz gördüğünde kalben paramparça olur. Ama evladını iyi gördüğünde ise kalbi daha bir teselli bulur…

Annelerimizden alacağımız dua ve annelerimize edeceğimiz dua bizi Allah’ın izniyle kötülüklerden, yanlışlardan, hatalardan korur. Bu meyanda geçtiğimiz günlerde Sayın Süleyman Soylu Bakanımızın annesi merhum Servet Soylu hanımefendi annemiz rahmeti rahmana kavuştu. Sosyal medyada merhumenin fotoğrafını gördüğümde bende uyandırdığı ilk etki ne oldu biliyor musunuz? Merhumenin yüzünde bir huzur, bir adanmışlık, bir dinginlik gördüm. Merhum Servet annemiz sakin ve mütevazı duruşuyla ve mütedeyyin haliyle sanki bütün milletimizin annesini temsil ediyor gibiydi. Ben bunları hissetmiştim ve bunları görmüştüm. Yetiştirdiği evladı ile gurur duyabilir. Biz de kendimizi ona teşekkür etmekle ve dua etmekle mükellef kılabiliriz. Ve kılmalıyız da…

Ne mutlu bu milletin adanmış annelerine. Ne mutlu bu milletin mütevazı annelerine. Ne mutlu bu milletin fedakâr ve onurlu annelerine. Annelerimizden biri olan sevgili annemiz merhum Servet Soyluya Allah’tan rahmet diler, mekânının cennet olmasını temenni ederim.

Böylelikle de bütün annelerimize de merhumenin şahsında rahmet dilerim…

Not: İçişleri Bakan Danışmanı değerli ağabeyim Fevzi Sevgilinin kıymetli babası Nizamettin Sevgili, bundan 21 yıl önce Mekke-i Mükerreme de rahmana kavuşmuştu. Allah nice inanmış kişilere Rabbine böyle kavuşmayı nasip etsin. Annelerimiz ne kadar özelse babalarımız da bir o kadar özeldir. Bu vesileyle merhum Nizamettin Sevgiliye de rahmet diliyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun…