Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2507.60
BIST 100
9670.96
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Aralık 2012

Teheccüd ve Gaylule

ÖMRÜMÜZÜN nerede ise üçte birlik bölümünü geçirdiğimiz uyku nedir? Kısaca tanımlarsak uykuyu; çevremizle iletişimimizin geçici olarak kaybına sebep olan bir süreç diyebiliriz. Uykuda biz uyusak da kalbimiz beynimiz organlarımız uyumuyor.

Uyku niçin gerekli, nasıl başlar, ne şekilde devam eder ve neden sona erer? Yüce Mevlamız çok değerli ve elzem bir gıda olan uyku ihtiyacımızı sağlıklı almamızı, içimize yerleştirdiği saat ile düzenlemiş.. Biyolojik saat. Bu saatin yanılmaz ve şaşmaz bir günlük döngüsü 24 saatten 18 dakika fazla. Genetik kodlarımıza nakşedilen bu saat sayesinde sadece uykumuz dengelenmez. Yeme içme ihtiyaçlarımız, hücrelerimizin düzen ve ahengi, hormonal dengemiz, vücut ısısı gibi önemli olan yapılarımız da düzen içinde tutulur.

Aslında doğamıza ve yaratılışımıza uygun bir yaşam tarzı sürdürdüğümüzde uyku ile ilgili bir sorun da yaşamıyoruz. Her şey kendi düzeni içerisinde bizim sağlıklı uyku gıdası ile beslenmemize göre ayarlı. Sağlıklı uyku diyorum özellikle. Çünkü insan aç susuz günlerce yaşayabildiği halde uykusuzluğa ancak 10-12 gün dayanabiliyor. Bunun ilerisi yok. Uyku bu kadar önemli yaşamımız için.

Biyolojik saat güneşin ilk ışıkları ile kuruluyor, gaylule ile dengeleniyor ve gecenin bir yarısında ikinci kez kurularak günlük yaşam döngümüz düzenleniyor. Teheccüd vakti olarak bilinen ve biyolojik saatimizi günlük olarak kalibre eden bu zaman diliminde uyanık olabilmek sağlığımızın da sigortası.. Bu düzen ve denge beynimizde salgılanan melatonin oksitosin hormonlarının hüneri. Bu hormonlar sadece uyku döngümüz için değil aynı zamanda kendimizle ve çevremizle barışık yaşamamız, bağışıklık sistemimizin güçlü olması, hastalıklara karşı daha dirençli olabilmemiz de olmazsa olmazı. Gecelerimizi teheccüdle diriltebilirsek sanırım stres gerilim ve yanlış yaşam tarzından kaynaklanan bir çok hastalıkla boğuşmaktan da kurtulabiliriz. Peygamberimizin gaylule ve teheccüd zamanına verdiği önemin altında bu bilimsel gerçekler yatıyor olsa gerek.

Bir günlük uyku süresi yaşa ve kişiye göre değişmekle birlikte 6-8 saat olarak kabul ediliyor. Rüya uykusu ve diğeri.. Diğeri dediğimiz ise yüzeysel, hafif, orta ve derin uyku süreçleri olup 30-60 dakikalık periyodlar halinde. Toplam bir gecede uykuda geçirdiğimiz sürenin yaklaşık yüzde seksen gibi bir kısmı. Yüzde yirmilik dilim ise rüya uykusu. Bir gecede genellikle 4 kez rüya uykusu döngüsü yaşıyor ve gece boyu da sayısız rüyalar da görebiliyoruz. Rüya görülen zaman süresi çok kısa ve bir dakikayı geçmemesine rağmen görülen şeyleri, saatlerce anlatabilirsiniz. Rüya da zaman kavramı yoktur. Hatta rüya içinde rüya bile görebilir ve her şeyi açıkça hatırlayabilirsiniz. Dolayısı ile rüyada zaman sıfırdır ve zaman mefhumu süre tanımaz. Rüyaların gerçek hayatla bağlantısı, hep merak edilen ve araştırılan bir durum olmuştur.

Sağlıklı uykunun yukarıda verdiğim formülünden yararlanarak kendimizle ve çevremizle barışık yaşayabiliriz. Günümüzün birçok hastalığına karşı da doğal koruma elde edebiliriz. Sağlık ve mutluluk dileklerimle.