Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2431.82
BIST 100
9707.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Eylül 2021

TEKNOFEST Notlarım

Bütün uyuyanları uyandırmaya bir tek uyanık yeter - Malcolm X

Teknofest her geçen yıl kendini geliştirerek büyümeye devam ediyor.

Geçen yıllar birer gün olarak gezdiğim festivali bu yıl üç gün üst üste ziyaret ettim.

İlkokul birinci sınıfa başlayan kızımla beraber gezdiğimiz festival gerçekten heyecan vericiydi.

· Çocuklara yönelik hediyeler ve etkinliklerle onların gönüllerini fethetmeyi başardı. Çocukların uçaklara, helikopterlere, insansız hava araçlarına, roketlere dokunması, binmesi ve fotoğraf çektirmesi onların hayal dünyasına ve vizyon genişliklerinde çığır açmaya yönelik çok güzel bir faaliyetti. Nitekim T3 Vakfı mütevelli heyet üyesi Selçuk Bayraktar’ın da bu minvalde yaptığı açıklamalar da vardı. Söylemin boş olmadığını eyleme döküldüğünü görmek gerçekten mutluluk verici.

· _Milletimizin kendi alın ve akıl teriyle ürettiği teknolojileri görme imkânı bulmak çok güzel.

· _Savunma sanayimizin tarihten bugüne nasıl geldiğini anlatan görseller ve metinler orijinal bir çalışma olmuştu.

· _Asker ve sivillerin bir arada olduğu, birçok kişinin askerlerle fotoğraf çektirdiği harika bir ortam vardı.

· _Havanın yağmurlu ve rüzgârlı olduğu günde bile katılımın ciddi bir oranda azalmadığını söylemek mümkün. Haftasonu ise İstanbul trafiğini kilitleyecek derecede bir kalabalık vardı.

· _ Organizasyon harekete geçirme amacı taşıdığını gördük. Türkiye’nin son yıllarda kendi insan kaynaklarıyla yüksek teknolojiler geliştirmesi ve sahadaki etkinliğinin görülmesi oldukça faydalı oldu.

· _Bu gelişmeleri gören gençler ve çocuklar bunları kendilerinin de başarabileceğinin farkına varıp gelinen bu seviyenin çok daha üzerine çıkmak için şimdiden çalışmalara başlıyorlar. Bunun en net göstergesi de Teknofest yarışmasına 200 bin başvuru sahibinin olmasıdır.

· _Bir zamanlar Türkiye’ye satılmayan insansız hava araçları artık gençlik kulüplerinde üretilebilir hale geldi. İnsansız hava araçlarının içine bilgisayar koyan, yazılımlarını kendileri yapan, diğer insansız hava araçlarını tanıyan, onlara göre pozisyon alan, hedefleri vuran icatlar yapıyor artık gençler.

Hani sürekli sorulan bir soru var ya… “Gençlik nereye gidiyor?” işte gençlik teknoloji üretmeye gidiyor.

Birileri umutsuzluk pompalamaya ve gençleri yıldırmaya çalışsa da Teknofest bunun böyle olmadığını gösteriyor.

Gençler üretiyor, çalışıyor ve başarıyor.

Gençlere bu anlamda yol gösteren sivil toplum kuruluşlarına ve yöneticilerine teşekkür ediyorum.

Gençlere umutsuzluk değil umut aşılamaya devam edeceğiz.

Bir zamanlar “icat çıkarma” sözü artık “icat çıkar” olarak değişti. Bunu görebiliyoruz.

Türkiye’nin insansız hava aracı başarısı diğer birçok alanda önemli kazanımlar sağladı.

Gençler artık doludizgin geliyor.

Baykar firmasının öncülük ettiği insansız hava aracı teknolojisi sayesinde bir zamanlar üniversitelerin bu alanlarından mezun olanlar kendi alanlarında doğru düzgün iş bulamazken artık kendiişlerini kuracak seviyelere geldiler.

Çünkü gençler inanılmak, desteklenmek istiyorlar. Gençlerin desteklendiği zaman ne muhteşem işler yapabileceklerini gösterdi Teknofest.

Sivil toplum kuruluşları okulda öğrenilen teorik eğitimlerin pratiğe geçmesi için birbirinden güzel faaliyetler yapıyor.

Her ne kadar bazı siyasiler bu sivil toplum kuruluşlarını karalamaya çalışsa da onlar bilim üretmeye, teknoloji geliştirmeye hatta bunların en önemlisi olarak bu teknolojileri geliştirecek insan yetiştirmeye devam ediyorlar.

Nihayetinde Teknofest gibi bir organizasyonu düzenleyen de bir sivil toplum kuruluşudur. Paydaşlarıyla birlikte böylesi güzel bir organizasyon yapması gençlerimizin ufkunu ve vizyonunu genişletmek için oldukça faydalı oldu. Ancak maalesef bazı siyasiler bu organizasyonlara verilen ayni ve nakdi destekleri kötü bir şey yapılmış gibi göstermeye çalışıyorlar. Hâlbuki bu organizasyonlar gençlerin ve çocukların hâlihazırda geliştirilmiş teknolojilerin çok daha ilerletilebilmesi için muhteşem bir anahtar görevi görüyor.

Velhasıl kelam Teknofest stantlardaki bilgilendirici, öğretici, eğlendirici faaliyetlerle, havada helikopter, uçak ve insansız hava araçlarının gösterileriyle oldukça etkileyici bir organizasyon oldu.

Bayraktar TB2 SİHA, Akıncı TİHA, Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı, ATAK Helikopter, HÜRJET, HÜRKUŞ, Atmaca füzesi ve daha nicelerini görmek, dokunmak, onlar hakkında malumat sahibi olmak gerçekten etkileyiciydi.

Emeği geçenlere teşekkür ederim.