Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2431.22
BIST 100
9751.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Ocak 2023

​Teoman Duralı Kitabı

Belediyelerin basından sorumlu müşavirlerinin medyayı bilgilendirdikleri, hizmetlerini ve görev alanı içine giren konularla ilgili haber ve yazıları da bu sayede takip ediyoruz. Yerel yöneticilerimizin çalışma alanları olarak alt yapı ve diğer belediye hizmetlerine ağırlık vermeleri gayet doğaldır. Belediye başkanları sorumlu oldukları alanlarda yaşayanların kültür ve sosyal yönden bilgilenmelerine yönelik çalışmalara da önem vermeleri gerekmektedir.

Belediyelerinin mücavir alanında bulunan mekânların güzelleşmesine yönelik olarak merkezî idareden farklı olarak çalışma yapmaları da görev alanları içerisindedir. Özellikle tarihî eser niteliği taşıyan çeşme, cami, bedesten vb. yapıların yaşatılmasına yönelik çalışmaların yanında bölgenin tarihî kişiliklerinin hayatlarına ilişkin sohbet vs. kültürel bilgi şölenleri ile dikkat çekici faaliyetler yapmalıdır.

Yukarıda özetle ifade etmeye çalıştığım mevzularda belediyelerimizin bazılarının yaptıkları çalışmaları uzaktan da olsa takip etmeye gayret ediyoruz. Haberdar edilirsek imkânlarımız ölçüsünde katılarak okurlarımızla paylaşıyoruz. Etkinlik sonrasında ise yayın olarak ulaştığında söz ederek program hakkında ‘marifet iltifata tabidir’ diyerek teşekkürlerimizi ifade ediyoruz.

Çağımızın önemli filozoflarından Şaban Teoman Duralı’TRT’deki programlarında tanıdıktan sonra kolayca anlayacağım biçimde hazırladığı felsefî yayınlarını takip etmeye başlamıştım. Pozitif yöntemlerden taviz vermeden inanç dünyasından aldığı tasavvurlarıyla bildiklerini cesur ve cömertçe insanımıza aktarmış bir hocayı daha yakından tanımak isterdim. Nasip değilmiş.

İşte benim gibi onunla tanışamamış olanlara müjdem var. Zeytinburnu Belediyesi bugüne kadar olduğu gibi Teoman Duralı hocamızla gecikmiş de olsa buluşmamızı ‘Din ve Felsefe-bilim Açısından DOĞU ve BATI MEDENİYETLERİ’ kitabını basarak hizmetini taçlandırmıştır.

2015-2018 senelerinde Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde Duralı’nın gerçekleştirdiği seminerler İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Aynur Erdoğan Coşkun’un editörlüğünde bir araya getirilmiş. Konuşma dilini kitabî bir lisanla okura sunmanın ne denli zor olduğunu bu işle iştigal edenler bilirler. Zor olanı kolay okunur hale getirenleri bu vesileyle tebrik ediyorum. Sistematik inşası olmayan bu kitapla birlikte merhumla yakından tanışırken onun fikrî plandaki görüş ve düşüncelerini de öğrenmiş oluyorsunuz.

Hocamızın kendisinin kaleme aldığı kitaplarından farklı olarak yaptığı sohbetleri okurken salonda onunla birlikte oturduğunuzu hissediyorsunuz. Özellikle de ilmî araştırma seyahatlerinde merakıyla gözlemlediği medeniyetlerle ilgili konuları anlattığı bölümler çok hoşuma gitti. Doğu ve Batı medeniyetlerinin temel özelliklerini dinî düşünce ile değerlendirirken kültürümüzün diğer medeniyetler içindeki yerine de parmak basıyor.

Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un belediyecilik başarısını Ankara’dan değerlendirmek istemeyiz. Ancak ‘Medeniyet Tarihi’mize yazılı olarak yaptıkları katkıyı görmezlikten gelmedik.