Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2427.64
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Nisan 2022

Teşekkürü unutmadan

Türkçe’ de "şükretme" anlamına gelen teşekkür kelimesini memnun etmek için kullanırız.O nedenle yaşımız, mesleğimiz, mevkiimiz, sosyal durumumuz ne olursa olsun hiçbir durum bizi teşekkür etmekten alıkoymamalıdır.

İsyan ve itiraz edenlerin tersineinananlar şükretmeyi önemseyip Allah'a şükrederiz ki, o da teşekkür ederim demektir. İnsan, ancak kendisine güzel davranan birine teşekkür edebilir. Bu yüzden Allah'a teşekkürümüzü onun emir ve yasaklarına riayetle yerine getirmiş oluruz.

Kıymetli okurlar, karşımızdaki kapıcı, garson, temizlikçi, kim olursa olsun herkesin teşekkürü hak edecek bir yanını bulmak marifetini göstermeliyiz. Unutmayalım ki, insanların hizmetlerini para ile satın alabilir, gönüllerini ancak teşekkürle kazanabiliriz. Eğer teşekkür bize ediliyorsa karşılığını uygun söz ve tebessümle vermeliyiz. Teşekkür ederimdemek, takdirdir ve diyen biri olmak iyidir, birçok kişi de bunu yapar.

Şöyle bir düşünelim mi? Mesela akşam işten çıkmış evinize giderken bindiğiniz dolmuşta en arka sıradan ücretinizi şoföre ulaştırmak için bir önünüzdekine parayı uzatıp “Şuradan bir kişi gönderir misiniz?” dedikten sonra paranızın üstünü alırken, “Size zahmet verdim, kusura bakmayın, çok teşekkür ederim” deriz. Paranızı şoföre ulaştırıpbozuklukları size veren kişiye ettiğimiz teşekkür, gayet güzel bir harekettir. Bizlereyaşadığımız hayatı bahşeden Rabbimize ne kadar teşekkür ediyoruz? Veya teşekkür babından şükür anlamına gelen neler yapabiliyoruz? Hiç düşündük mü?Konumuzla yani teşekkür ile alakalı bir anekdotu paylaşarak tebessümlerinizin zekâtına talibim.

Çocukluğumda mahallemizde Arnavutluk’tan göç eden Yaşar Amca’nın ‘Budala’ lakabını nereden aldığı bilinmez ama onunla ilgili anlatılan hikâyelerden birisi aklımda yerini almıştır. Nakliye araçlarının az bulunduğu bir Ankara’da Yaşar Amca, at arabası ile taşımacılık yapmaktadır. Birisi evine kışlık odun almak için odun ve kömür ardiyelerinin olduğu Hergele Meydanı’na gider. Odun atıcısıyla anlaşırlar ve ev adresini verir. Yaşar Amca atını kırbaçladığı gibi verilen adrese odunları boşaltır. Adam “Teşekkür ederim amcacığım!” der. Yaşar Amca odun ardiyesine döndüğünde arkadaşlarına adamın söylediği ‘teşekkür’ ün ne anlama geldiğini sorunca bilgisizliğinden dolayı oyun oynamak isteyen arkadaşları da ‘teşekkür’ ün çok kötü bir küfür ve hakaret olduğunu söylediklerinde Yaşar Amca atını kırbaçladığı gibi odunları yıktığı apartmanın önünde soluğu alır. Adam daha odunları içeri taşıtmakla meşgul olduğundan Yaşar Amca’yı görünce şaşırır ve neden geldiğini sorar sormaz. Yaşar Budala saymaya başlar, “Anana teşekkür, babana teşekkür, sülalene teşekkür” dedikten sonra Hergele Meydanı’na döndüğünde ne olduğunu sorduklarında “Bre adam boynuzlu galiba! Ben onun sülalesine teşekkür ettim adam bana ‘sağol amca’ dedi” deyince arkadaşları gülmüşler.

Sağlık, bereket ve huzur dolu Ramazan günleri dileğiyle ve’s-selam.