Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2323.90
BIST 100
9084.28
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Ocak 2021

​Trump'ın Hala Seçimi Kazanma Şansı Var

Uzun zaman oldu, lakin “su misali" denilen akışta herkes kendi telaşını yaşıyor. Elbet, mevki, makam, ve alakana göre bu akış, sele yahud daha büyük felakete evrilebilir. Hah, işte laf “egemenlerin gücü veya gücün egemenliği” felsefesine matuf, mücerred haliyse Amerika'da başkan seçimlerinin akisleridir. Aymazlarda muazzam nizam tezahürü uyandıran ve dahi bezirganların pazarlama iştahını kabartan aslı ise, Demokrasi ne kelam, ‘sömürüden’ başka halt değildir ha!

Söz dolaştırmak sadece edebi eserlerin, artık konu, mesele, veya hikayenin tükenmişliği anlatıma ram olması ile mahdud değil, günümüz insan hayatının her alanına sirayet ettiği çün, manadan ziyade kabuller tartışılıyor.

Yahud ‘kabullenmeme’ belki daha gerçekçi, aynı Trump’ın daha seçim olmadan bile kendisi kaybederse sonuçları ‘kabullenmeyeceğini’ terennümü gibi. Hulasa, ABD Başkanı’nın yüzlerce mahalli, eyalet, veya Federal mahkemeye açtığı davalar, seçime hile karıştırılıdığı iddiası, artık mücadeleye devamın son kertesine, Başkanyardımcısı Pence’in ayın 6’sında yeni kongreye havale etmesine uzandı.

Niye?

Çünkü, Amerikan kanunlarına göre, Başkanyardımcısı son 3 hafta Başkanın yetkilerini üstlendiği çün kimi Cumhuriyetçi parti çevreler Pence’e bel bağlayıp, hatta resmi, istidadlı falan, talepte bulunarak seçimlerin hileli olduğunu, daha da olmazsa ‘Trump’ın kazandığını’ ilan etmesini isteyecek kadar ileri gittiler. Lakin bu talep Amerikan’nın hemen her kesiminde, Cumhuriyetçilerde bile infaale yol açtı. O kadar ki, Amerikan tarihinde ilk defa 20, aralarında sabık genel kurmay başkanlarının da olduğu rütbeli generaller tarafından beyanname imzalanıp, herhangi bir “darbe” teşebbüsüne karşı tutum sergilendi.

Bu çalkantılar arasında, Amerikan başkanlık seçimi çün takip edilen yol, herne kadar seçmen tarafından başkan namzetlerine rey verilse de, asıl, kongre başkanı seçmekte olduğu çün, bu hal, yeni seçilen kongre üzerinden Pence’e farklı bir “rahatlatıcı” imkan sunmuş oldu. Pence de, yeni oluşan kongrede başkanlık seçimine hile karıştırılıp karıştırılmadığına karar verileceğini ilan etti.

Bu durumda biraz daha Amerika’da başkanlık seçimini anlatmak ve de anlamak elzem olmaktadır. Mesela hemen her konuda muallak ve tartışmalı olan Amerikan siyasi ve hukuki nizamı, bilhassa ‘Electoral College’ yani delege seçimi ile ‘popular vote’ yani çoğunluğun reyi bu durumu etki ve tepki cihetinde ayyuka çıkarmaktadır. Tevekeli, hemen her seçim kaybeden de bu karmaşa sığınağına sarılır.

Tarihin cilvesi gibi görünen bu durum, maalesef ardında ‘ırkçılık’ barındıran çok acı ve kirli bir geçmişten gelmektedir. Öylesine acayip felsefesi de var ki, Amerikan iç savaşı sonrası bir tarafta memleketi bölmekten kurtarmak, diğer taraftan ise hala bitip tükenmeyen ‘ırkçılık’ sorunun tarihi uzantısından kaynaklı, seçme ve seçilme hakkı olmayan kölelikten yeni kurtulmuş zencilerin Cenubi eyaletlerde nüfusa etkisinden kinaye beyazların temsilde diğer eyaletlere denk taleplerde bulunmasıdır.

Hani ‘check-and-balance’, ayar ve denge denilen, aslında ‘karmaşadan ve keyfilikten’ mütevellid düzenin diğer ayağı ‘senato’ 2 yılda bir yenilenerek, değil denge sadece bu ‘kaosu’ arttırmaktadır. Mesela son seçimde ağırlık Cumhuriyetçilerin lehine geçmesine neden olurken, kongre aksine Demokratların lehinedir. Alacalı bulacalı bu nizamın cazibesi, bir taraftan bakarsan işbu iki partililik, ki Amerika’da yüze varan parti vardır aslında, diğer taraftan başkaca parti ve kesimlerin imkan bulamamasıdır.

Nihayetinde güya demokratik tartışmalarla geçen bu hikayenin son perdesi ya beklenen son ile temaşa edilecek ve de Biden Amerika’nın 46. Başkanı olarak bu defa da delegelerce ‘seçilecek’, yahud da en olmaz görülen olacak, ve seçim Trump lehine dönecek.

Eh, ne de olsa tüm dünyayı ilgilendirdiği çün bu Demokrasi Tiyatrosunun sahneleceği günü bekleyip, havarilerinin ‘performansını’ değerlendireceğiz.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan