Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2427.59
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Ocak 2022

​Tüm Sektörlerde İstihdam Arttı

Yaklaşık iki yıldır devam eden salgın sürecinde en çok etkilenen sektörlerin başında hizmet geliyordu. Buna karşın sanayi sektörü ise kapanmaların olduğu dönemde bile kesintisiz bir şekilde faaliyetlerine devam etti.

Bu durum, istihdamın sektörel dağılımına da yansımış, hizmet sektöründe istihdam edilenlerin önemli bir bölümü sanayi sektörüne geçmişti. Açılmalarla birlikte hizmet sektöründeki istihdam kaybı büyük ölçüde telafi edildi.

TÜİK verilerine göre; Kasım ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 49 bin kişi, sanayi sektöründe 73 bin kişi, inşaat sektöründe 10 bin kişi, hizmet sektöründe 96 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,1'i tarım, yüzde 21,6'sı sanayi, yüzde 6,1'i inşaat, yüzde 55,2'si ise hizmet sektöründe yer aldı.

Bir önceki aya ait istihdam verilerinde sanayi ve inşaat sektöründe gerileme görülmüştü. Kasım verisinde ise dört ana sektörde de hem aylık hem de yıllık bazda istihdam artışı olması sevindirici.

Daha önce de belirttiğimiz üzere istihdamda salgın öncesi dönemi yakalayabildik. Özellikle 2021 yılı boyunca aylık verilerde oldukça yüksek istihdam artışları kaydedildi. Ancak bu artışlar, büyük ölçüde pandemi nedeniyle işinden olup açılmalarla birlikte işlerine geri dönenlerin katkısıyla gerçekleşti. Diğer yandan yüksek büyüme oranları da bu tabloyu destekledi.

Sektörel açıdan 2022 yılının nasıl geçeceğine dair tahminde bulunmak gerekirse;

Sanayi üretimi baz etkisiyle geçen seneye göre biraz ivme kaybedebilir ancak ihracattaki başarılı performans sürdüğü takdirde sektörde istihdam artışı devam edebilir.

Geçen yıl özellikle kurdaki yükseliş nedeniyle inşaat maliyetlerindeki artış ciddi boyutlara ulaşmıştı. Öte yandan faiz indirimleri de konut kredilerine piyasayı canlandıracak kadar yansımamıştı. Ancak dolar kuru bir süredir 13-14 TL bandında seyrediyor. Kurdaki istikrar devam ederse, döviz birikimi olanlar konuta yönelebilir. Ama yine de sektörde gözle görülür bir istihdam artışı olmayabilir.

İstihdamdan en büyük payı alan hizmet sektörü için ise iyimser bir tahminde bulunmak salgın bitene kadar biraz zor. Günlük 75 bini geçen vaka sayıları umuyoruz ki turizm sezonuna kadar makul düzeye iner, sektör çalışanları da bu durumdan olumsuz etkilenmezler.

Kasım ayı verisinin alt detaylarında dikkat çeken önemli bir unsur da istihdamda kadın erkek eşitliğinin biraz bozulması oldu.

Kadın istihdamı Kasım ayında 74 bin artarken erkek istihdamında ise 153 bin artış gerçekleşmiş. İşsiz sayısında da benzer bir durum söz konusu. Kadın işsiz sayısı Kasım ayında 80 bin artarken erkeklerde ise işsiz sayısı 43 bin azalmış. İşsizlik oranı da kadınlarda yüzde 13,9’dan 0,6 puan artışla yüzde 14,5’e çıkarken, erkeklerde bu oran yüzde 9,9’dan 0,3 puanlık düşüşle yüzde 9,6’ya gerilemiş.

Başta çalışma hayatı olmak üzere pek çok alanda kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapan düzenlemelerin gerçek hayatta tam olarak karşılık bulamadığı görülüyor.