Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2491.62
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Ağustos 2022

Vatandaş AK Parti'ye ne mesaj veriyor?

Maalesef AK Parti, organlarıyla büyük oranda metal yorgunluğu yaşamakta. Eskisi gibi arka sokaklarda ve varoşlarda karşımıza pek çıkmamakta. AK Parti ilk kurulduğu yıllarda adeta binanın giriş katında oturuyor gibiydi. Sokakta birisi bir şey söylediği zaman hemen duyardı ve hemen orada da gereğini yapardı. Daha sonraki yıllarda AK Parti adeta orta katlara taşındı. Sokaktaki sese ve talebe “hıy, efendim, tamam anladım” diyerek bu defa bir hafta sonra gereğini yapmaya başladı. Çok sonraki yıllarda yani bugünlere gelince AK Parti bu defa çok üst katlara taşındı. Alttan vatandaş bağırıyor “hey, beni duyan yok mu” diye. Üstteki AK Partililerden “yav biraz daha bağır, ne diyorsun, duymuyoruz, anlaşılmıyor” sesleri gelmeye başladı.

Oysa Genel Başkan Sayın Erdoğan daima halka yakın ve sıcak durmaya çalışıyor. Her zaman genel merkezin en üst katında olsa da halkı soruyor, dinliyor ve selamlıyor. Büyük sorun, alt kat ile üst kat arasında olan adamlar var ya vatandaşın sesini duyup da bir üst kata iletmesi gerekenler, işte onlarda. “Şimdi bu sorunu yukarıya aktarıp da ortamı germenin ne manası var, boş verelim yukarısı stres yapmasın. Boş ver vatandaşı biz bir üst kata nasıl çıkalım. Kaymakamken nasıl vali olalım, valiyken nasıl müsteşar olalım, milletvekiliyken nasıl bakan olalım, ona bakalım” derdine düştüklerinden üst kattaki genel başkana yani Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a sokaktan gelen ses tam ve eksiksiz bir şekilde ulaştırılmıyor. “Efendim herkes mutlu, keyifler yerinde” diye raporlar iletiliyor.

****

Eğri oturalım doğru konuşalım. Neden böyle oluyor? Bunu sebebi şu; AK Parti’nin kimi saha raportörleri ve yetkilileri büyük oranda vatandaştan gelen sorun ve notları genel başkana iletmiyor. Salt kendi istekleri doğrultusundaki isimleri ve sorunları yukarıya taşıyorlar. Çünkü vatandaşın beğendiği, vatandaşın temas ettiği, vatandaşın gönlünde yer bulan isimleri onlara biat etmedikleri veya menfaatleri olmadığı için pek aktarmıyorlar. Kim onlara düğme iliklese, kim yağ çekse, kim çantalarını taşısa, kimde menfaatleri varsa o adamları yukarıya iletiyorlar ve taşıyorlar. Onlara referans oluyorlar.

Vatandaşla aralarında hiçbir diyalog yok ama bilmem hangi genel başkan yardımcılarıyla, kimin adamıyla işi bitirmeye çalışıyorlar. Ve sistem de böylece tıkanıyor. Sonra da ara ki Ömerleri bulasın. Sayın Cumhurbaşkanı da ısrarla bu mekanizmayı kırmaya çalışıyor. Vatandaş bundan rahatsız. Belli bir güruh da bunu dile getiren kim varsa onları hain ilan ediyor. Sıkıntı burada.

****

Halkta karşılığı olmayan, halkın gönlünde yer bulamayan, milletvekili listelerine tepeden referansla giren kimi kibir abideleri maalesef halka da tepeden bakıyor. O yüzden milletvekili seçim yöntemi mutlaka değişmeli. Millet kendi vekilini kısmen de olsa doğrudan seçebilmeli. Ön seçim veya tercihli oy sistemi getirilmeli. Yeni hükümet sisteminde artık milletvekili listelerinde ehliyet ve liyakat kriterleri çok ama çok önemli oldu. Çünkü seçmenler yeni hükümet sisteminde rahatsız oldukları noktalarda, sandık başına gittiklerinde Cumhurbaşkanlığı için farklı, milletvekilliği için farklı partilere oy verebilme serbestîsine ve imkânına sahip oldukları için Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için birbirinden çok farklı radikal sonuçlar sandıklardan çıkabilmekte. Milletvekili listesini içine sindiremeyen seçmen, Cumhurbaşkanlığı için faklı, milletvekilliği için farklı partileri tercih edebiliyor.

****

Vatandaş AK Parti’den, içerisindeki ve etrafındaki kötüleri ve kötülükleri ayıklayarak, iş takipçilerini ve asalakları, ihale ve rant peşinde koşanları, halka tepeden bakan kibir abidelerini, menfaat ve koltuk sevdalılarını tasfiye ederek ilk günkü aşkla 2023 hedeflerine ulaşmasını istiyor. AK Parti’nin en büyük avantajı; “arazinin ve sokağın sesine ve itirazına kulak veren ve iyi bir dinleyici olan, siyasi karizması halen de çok yüksek olan bir genel başkanı yani Recep Tayyip Erdoğan’ın olmasıdır.” Vatandaşın bu değişim isteminde AK Partililerin tavrını ve dilini de değiştirmesi var. İletişim ve tavır dilinde ciddi anlamda bir sıkıntı var. Hele hele son günlerde basına demeç veren kimi AK Partililerin konuşmaları büyük facia. Çok tepki topluyorlar. İletişim dili ve anlatım tarzı büyük sorunlu.