Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2422.01
BIST 100
9717.15
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Eylül 2020

Yasin Börü'yü hatırladınız mı?

Yakın tarihimizin en acı olaylarından biri kurban eti dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşının PKK militanları tarafından Diyarbakır’da vahşice, işkence edilerek öldürülmesidir. 6 – 8 Ekim 2014 tarihinde PKK ve HDP’nin isyan çağrısı üzerine sokaklara dökülen militanlar, kamu kurumlarını ateşe vermiş, sahipsiz ve savunmasız buldukları sivilleri katletmişlerdi.

Üç çocuğa yapılan işkence ve katledilme şekli akıllara durgunluk verecek kadar vahşiceydi. Kurban eti dağıtan 16 yaşındaki lise öğrencisi Yasin Börü, Ahmet Dakak, Hasan Gökguz ve Yusuf Er, PKK’lı bir grup tarafından takip edildiklerini anlayınca bir apartmanın 3. katındaki eve sığınmışlardı. Eve giremeyen militanlar üst kata zorla girip balkondan iple sarkarak evdeki üç kişiyi kurşun ve bıçak darbeleri ile öldürdüler. Beyinleri nasıl bir kin ve vahşetle dolu ise boğazlarını keserek öldürdükleri gençlerin cesetlerinin üzerinde tepinmeye başladılar. Cesetleri defalarca tekmeleyip, bıçakladılar. Özellikle de başlarını ve boyunlarını…

Bu da yetmedi, üçüncü katın penceresinden aşağı atıp cesedin üzerinden araba ile geçtiler. Ölmüş olan Ahmat Dakak’ın başı burada taşla ezildi. Davaya bakan Avukat Mahmut Doğan, Yasin Börü için, “Bir cansız beden düşünün burnu var, olması gereken yerde değil. Öyle ki annesi oğlunu adli tıpta ayağındaki benden ve kıyafetlerinden tanıyabildi” diyor. Olaydan sadece Yusuf Er ağır yaralı olarak kaçıp kurtulabildi.

***

6 – 8 Ekim Olayları olarak bilinen silahlı isyan hareketinde 2014 yılında 37 masum insan katledildi, 761 kişi yaralandı. Olayların hemen ertesinde Siirt’e gitmiştim. Yakılan kamu kurumlarından İl Halk Kütüphanesi’ni görünce içim acımıştı. Halka ücretsiz hizmet veren bir kütüphane, içindeki on binler kitapla birlikte niçin yakılırdı?

Altı yıl önce 131 yerleşim yerinde eş zamanlı olarak başlatılan isyanın soruşturması çerçevesinde önceki gün 82 kişi daha şüpheli görülerek gözaltına alınmaya başlandı. Suriye’de ABD’nin sahaya sürdüğü DEAŞ’ın yayılmasını bahane ederek Türkiye’de başlatılan isyan, Doğu ve Güneydoğu halkını sokağa çekmeyi amaçlıyordu. PKK militanlarının şehirlere inerek HDP öncülüğünde başlattığı isyan, üç gün içinde bastırılabilmiş, ancak bu süre zarfında birçok yerleşim yeri yakılıp yıkılmıştı.

Suriye’de ilan ettikleri gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kantonlar kurmayı amaçlayan PKK, başta Abdullah Öcalan ve örgüt elebaşlarının çağrısı ile işe başladı. Ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın 6 Ekim’deki bildirisi ile isyan başlatıldı. Halkı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkanlara destek vermeye çağırdılar. Bu çağrı, şehirlerin yakılıp yıkılması, masum insanların öldürülmesi ile sonuçlandı.

***

Türkiye’de vahşetin adı konulmaya kalkılsa, hiç şüphesiz PKK cevabı ilk sırada gelir. Uyuyan polisin beynine kurşun sıkmaktan, yol kesip otobüs yolcularını ve askerleri katletmeye, korucu ailelerini çocuk ve yaşlılarla birlikte infaz etmeye kadar onlarca, yüzlerce örnek sayılabilir. İşte bu yüzdendir ki PKK ve HDP, devlet tarafından kendisine sunulan barış ve silah bırakma çağrısını reddetmiş, siyasi ve demokratik çözüm yerine kanlı eylemlerini devam ettireceğini ilan etmiştir.

Bunun üzerine terörle mücadele stratejisini değiştiren Türkiye, artık terörü kaynağında kurutmaya doğru adım adın ilerliyor. 2019’un Mayıs ayında Pençe operasyonunu başlatan Türk komandoları, öncelikle Türkiye’ye geçiş yolu üzerindeki Hakurk Vadisi’ni temizledi. Buralarda kalıcı üsler kurdu. Pençe harekâtının ikinci ve üçüncü aşamasında Haftanin ve çevresi temizlendi. Pençeler kaplan harekâtına dönüştükçe de 31 üs bölgesi kurularak Kandil dört bir taraftan kuşatmaya alındı. Şüpheniz olmasın ki, Kandil temizlendikten sonra sıra Sincan ve Suriye’nin kuzeyindeki teröristlere gelecek.