Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.53
Gram Altın
2498.57
BIST 100
9548.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Eylül 2021

Yeni tür emperyalizm!

Emperyalizm yayılmacılık anlamına geliyor. Arapçadaki anlamıyla müstemleke, Uluslarası kullanımıyla sömürgecilik faaliyetidir. Tarihte ilk kez Napolyon'u eleştirmek ve Birleşik Krallığın (İngiltere) sömürgecilik faaliyetlerini tanımlamak için kullanılmıştır.

Emperyalizm, sömüreceği ülkenin ilkin siyasi idaresini ele geçirmeyi hedefler, başarabildiği ve siyasi üstünlük sağladığı ölçüde de girdiği ülkede uygulanacak ekonomik, kültürel ve eğitim politikalarını dönüştürür. Yasama, yürütme, yargı ve diğer kurumlar emperyalist ülkenin çıkarları ve hedefleri doğrultusunda tasarlanır. Artık o ülkenin her alanda sömürülmesi başlamıştır.

Sömürgecilerin ana hedefi ekonomik çıkardır. Bunun için elinden gelen her şeyi yapar. Girdiği ülkenin düzenini bozup değerlerini kendince dönüştür. İçerden adamlar satın alırlar. Ülkelerin yeraltı kaynaklarına, altın ve gümüşüne, petrolüne el konuluyor. Tarım ürünleri, sanayi, üretim tesisleri, fabrikalar emperyalist devletin kontrolüne geçer. Böylece elde edilen tüm gelirler emperyalist devletin kasasına aktarılıyor.

Klasik sömürgecilikte sömürgeci ülkenin silahlı kuvvetlerinin hedef ülkeye intikaliyle istila başlardı. Yeni tür sömürgecilikte ise daha yumuşak, sinsi yöntemler ve araçlar kullanılıyor. Sömürülecek ülkenin milli yönetimleri yerli görünümlü adamlar kullanarak değiştirilmesi amaçlanır. Bu olduğunda da kültürel ve dini değerlerin, yaşam tarzının dönüştürülmesine sıra geliyor. Bu faaliyetlere ‘kültürel emperyalizm’ deniyor. Ana muhalefetin “biz dostlarımızla iktidar olacağız” söyleminin bağlandığı yer şimdi netlik kazandı değil mi?

Kültürel istilada…

Medya yoğun kullanılıyor. Sinema, internet, medya, radyo, TV birer propaganda aracıdır ve toplum bu araçlarla dönüştürülüyor. Emperyalizmin desteklediği kişi ve kurumlarla, vakıf ve derneklerle, yabancı okul ve Üniversitelerle yoğun faaliyet yürütülüyor. Hemen hemen her ülkede Batı ve ABD’nin 5. Kol faaliyetleri var. Türkiye karşıtı birçok olaya bir de bu açıdan bakın derim. Açık değil mi, Erdoğan’ı devirmek isteyenler nerdeyse şeytanla işbirliği yapacaklar.

Sömürgeci ülke girdiği ülkeyi sömürgecilik çemberinde tutmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Sömürdükçe zenginleşiyorlar, zenginleştikçe de sömürüyorlar. Sömürülenler ise fakirleşiyor.

Evet, Emperyalist iştah tüm dünyayı teslim almak istiyor. Bağımsızlık mücadelesi veren ve sömürge çemberinden çıkma mücadelesi veren ülkelere her türlü baskı ve yaptırım uygulanıyor, savaşmayı bile göze alıyorlar. Yeni emperyalist silah Covid-19’dur. Bombadan daha etkili ve öldürücüdür. Ülkelerin işgal için masrafı daha azdır. Orduların yapamadığını hastalık ve virüslerle yapmaya çalışıyorlar.

Sömürge çemberi kırılabilir…

Erdoğan gibi cüretkâr, milli ve yerli kimlikli liderlerin artmasıyla zamanla sömürge çemberi kırılacaktır. Kolay değil ama bir gün olacaktır çünkü sömürülmek ve fakirlik hiçbir ulusun kaderi değildir. Yeter ki cesaret olsun, yeter ki zulme direnç olsun. Türkiye öncü roldedir.

Hiçbir sömürü uzun sürmez ve bir gün son bulacaktır. Bakın, ABD apar topar Afganistan’dan kaçıyor. Darısı Suriye’nin başına…