Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2480.08
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Şubat 2023

Yıpranmış isimler kenara alınmalı

Yeni hükümet sistemiyle yürütme ve yasama organ ve faaliyetleri bir birinden sert bir biçimde ayrıldı. Yeni sistemde artık eski siyasetçi özelliğinin çok da yeri ve faydası olmadığı anlaşıldı. Artık hükümet üyeleri meclisin içinden nadiren atanıyor. Meclise seçilen yeni insanlar sadece yasama faaliyetlerine katılıyor ve kısmen denetim görevi icra ediyor. Genel itibariyle artık eskisi gibi hükümetten gelen kanun tasarılarını okumadan el kaldırıp, el indiren bir milletvekili profili teknik olarak yok. Yani yasama faaliyetlerinde ehliyet, liyakat, dürüstlük, cesaret, ahlak, yüksek bir bilgi ve feraset sahibi olan insanlarla, güçlü bir düşünsel dünyaya sahip milletvekili profilleri önem kazanmakta.

****

“Seçimler, tecrübeyle beraber, yeni yüzler ve yeni siyasi aktörler demektir.” Yeni hükümet sisteminde artık milletvekili listelerinde ehliyet ve liyakat kriterleri çok ama çok önemli oldu. Çünkü seçmenler yeni hükümet sisteminde rahatsız oldukları noktalarda, sandık başına gittiklerinde Cumhurbaşkanlığı için farklı, milletvekilliği için farklı partilere oy verebilme serbestîsine ve imkânına sahip oldukları için Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için birbirinden çok farklı radikal sonuçlar sandıklardan çıkabilmekte. Milletvekili listesini içine sindiremeyen seçmen, Cumhurbaşkanlığı için faklı, milletvekilliği için farklı partileri tercih edebiliyor. “AK Parti’nin 2023 seçimlerine, geçmişi temiz, kötü ve kötülüklere bulaşmamış, başkan Erdoğan’ın oyuna oy, gücüne güç katacak, samimi ve ihlaslı, yeni yüz ve diri insanlarla takviye yaparak girmesi, halkın gönlünde yer bulmuşlarla yola devam etmesi ve şimdiden bu yönde hazırlıklarını yapması gelecek için büyük umut ve heyecan yaratacaktır.” Yıpranmış ve şaibelere bulaşmış olanlar, kesinlikle gitmeli, gözünün yaşına bakmadan kenara alınmalı.

****

AK Parti’nin tüm bunların yanında karşı karşıya olduğu bir başka ciddi tehlike ve şikâyet konusu da AK Parti’nin bazı bölgelerde belli bir grubun etki ve sevkinde gibi görünmesi; seçimlerde ehliyet, sadakat ve liyakat kriterlerinden ziyade bölge dengelerine dayandırılan; bölgelerde sözü geçenlerin, akraba ve adamcılığa kayan yanlış aday dayatmalarıdır. Başkan Erdoğan’ın etrafına bir çember kuruluyor, o çemberi tek başına, eli tutulmadan, önü açılmadan aşabilene aşk olsun. Öyle ehliyet, liyakat, sadakat ve cesaret sahibi dava adamları, Anadolu’nun yiğit ve mert insanları var ki maalesef etkin siyasi görevlerde, bölgenin sorun ve çözümlerinin dile getirilmesinde; elleri tutulmadığı, şans ve destek verilmediği, icraat ve söylemlerine yerelde veya Ankara’da kulak kabartılmadığı için umudunu, heyecanını ve davaya inancını yitirip gitmektedir.

****

AK Parti’den milletvekili seçilip elde ettikleri gücü ve bilgileri kendi ticari amaçlarına rant devşirmek için kullanan ve yüzyıllık davayı kirletip siyaseti kendileri için adeta rant vadisine çevirenler sistemden muhakkak dışlanmalı. AK Parti ruhunda ve özünde “imanlı, ihlâslı, vatansever, erdemli, cesur, ahlaklı ve dürüst” öncü kadrolarla ve dava adamlarıyla halktan büyük teveccüh görmüştür. Yükselen nepotizm kamuoyu vicdanını yaralıyor, AK Partiye büyük zarar veriyor. Yüzyıllık bir hikâyesi ve davası olan AK Parti bunları hak etmiyor. Bu ülkenin ve ümmetin halen de Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a çok ihtiyacı, Sayın Erdoğan’ın da yapacak daha çok işi var.

****

Kritik bir eşiğe girdik, tünelin sonundaki ışık görünmeye başladı. Tarihin yeniden yazılacağı ve yeniden yapılacağı çok kritik ve riskli bir 2023 seçimine gidiyoruz. O yüzden acımasız ve kuralsız bir şekilde her taraftan saldırıyorlar. Hesaplaşma çok büyük. Sakın ha bunu basit bir Cumhurbaşkanlığına ilişkin bir seçim olarak görmeyelim. Irak’taki, Suriye’deki, Filistin’deki bütün mazlum ve mağdurların gözü, yüreği ve umudu Türkiye’dedir. Türkiye ümmetin umududur ve son kalesidir. Bu kalede açılacak küçük bir gedik, emin olun büyük felaketler getirecektir. Özellikle son viraja girerken, devletimizle, milletimizle gevşemeden; temkinli, tedbirli ve teyakkuz halinde olmalıyız. Her türlü seçeneği, ihtimali, saldırıyı ve ihaneti nazara alarak gerekli tedbirleri almalıyız.