4 minareli Sultanahmet

Gana Dostluk ve Yardımlaşma Derneği'nin inşa ettiği Uluslararası Akra Furkan Külliyesi ile birlikte yapılan ve ülkenin 'Sultanahmet Camisi' olarak nitelenen cami gelecek yıl Şubat ayında Müslümanların hizmetine girecek

Külliyede, İstanbul Sultanahmet Camisi'nin 4 minareli haline benzeyecek 15 bin kişi kapasiteli caminin yanı sıra 2 bin öğrenci kapasiteli öğretmen okulu, bin kişilik misafirhane ve 400 kişilik konferans salonu yer alacak.

Gana'nın başkenti Akra'da inşa edilen külliyenin Proje Müdürü Güngör Aydın, 1996'da Ganalı Müslümanlar tarafından Gana Cumhurbaşkanlığı'nın hibe ettiği arazi üzerinde başlatılan ancak temel seviyesini geçemeyen inşaatı 4 ay önce devraldıklarını, hızla ilerleyen yapıyı Şubat 2014'te açmayı planladıklarını söyledi.

Sultanahmet'e benzeyecek

Caminin tamamlandığında Sultanahmet Camisi'ne benzeyeceğini söyleyen Güngör, minarelerin 60 metre, Süleymaniye Camisi örnek alınarak tasarlanan ana kubbenin ise 35 metre yüksekliğe sahip olacağını belirtti. Güngör, caminin bin 600 metrekare olarak planlanan kapalı alanının, mahfil katıyla birlikte 2300 metrekareyi, arka avluyla toplam alanın 3700 metrekareyi bulduğunu aktardı.

Cami sınırları içinde 6 bin kişinin namaz kılabileceğini, çevre düzenlemesiyle bütün külliye alanında namaz kılacak kişi sayısının 15 bini bulacağını ifade eden Güngör, "Akra'da bayram namazları Özgürlük Meydanı'nda kılınıyor. Belki bu Ramazan ve Kurban bayramında değil ama sonraki bayramlarda Akralı Müslümanlar namazlarını burada kılacaklar" dedi.

Külliyede, Gana Başmüftülüğü'nün merkezinin de yer alacağı bilgisini veren Güngör, müftülük binasının gelecek ay yapılması planlanan temel atma törenine Gana Cumnurbaşkanı John Dramani Mahama ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de katılmasının beklendiğini söyledi.