Ah bizde de darbe olsa diyenler var

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mısır'da askerin yönetime el koyması ve çıkan olaylarda 30 kişinin ölmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Türkiye olarak geçmişte yaşanan acı tecrübelere bakıldığında Mısır halkını çok daha iyi anlayabildiklerini ve tahlil edebildiklerini anlatan Arınç, "Bir zamanlar 'Ordu darbe yapsın' diye bekleyenlerin biz uslandığını zannediyorduk ama kanları depreşiyor. Bir yerlerdeki bu hareketleri görüp 'Ah bizde de olsa keşke' özlemini çekenler var. Sayıları biraz azalmış da olsa alınacak çok dersler var. Biz meseleleri biliyoruz başta ana muhalefet olmak üzere Türkiye'de medyanın da siyasetin de demokrasi özlemiyle yanıp tutuşan insanların da çıkaracağı çok büyük dersler var" dedi.

Temel atma törenine katılmak üzere bugün Bursa'ya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mısır'daki olayların üzücü ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Arınç, halkın oylarıyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı ve onun hükümetin darbe yoluyla görevden uzaklaştırılmasının çok üzüntü verici bir olay olduğunu söyledi. Arınç, şöyle konuştu:"Bu, kabul edilemez bir olay. Bunun üzerine dışişleri bakanımız ve başbakanımız değerlendirme yaptı. Başsbakanımız çok açık bir şekilde görüşlerini ifade etti. Öncelikle demokrasi açısından baktığımızda Mısır'da yaşanan gelişmeleri 'red' etmek durumundayız. Bu bir darbedir. Seçilmiş cumhurbaşkanı ve hükümetin tüm yetkileri elinden alınmış ve görevden uzaklaştırılmıştır. Ordu veya genelkurmay elindeki silahlı güçle bunu yapmıştır. Kendisine destek olan bazı sivil unsurların bulunması olayı darbe boyutundan çıkarmaz. Çünkü demokrasinin ortak paydası şudur; Seçimle gelenler ancak seçimle ve sandıkla giderler. Adını darbe olarak koymasanda bu bir darbedir. Yapılan iş; parlementonun fesh edilmesi, hükümetin ortadan kaldırılmasıdır. Yüzde 52 oyla seçilmiş bir cumhurbaşkanını gözaltına almak ve tutuklamak. Bunun darbe niteliğini hiçbir zaman ortadan kaldırmaz. Bunu çok yanlış buluyor, Mısır halkına bir ihanet olarak görüyoruz. Mısır halkının seçimine karşı. Adeta onu hiçe sayan bir anlayış olarak görüyoruz. Türkiye olarak geçmişte yaşadığımız acı tecrübelere baktığımızda Mısır halkını çok daha iyi anlayabiliyor ve Mısırda yapılan olayın çok daha iyi tahlil edebiliyoruz."