'Beraat' kararı bozulmuştur

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Hrant Dink cinayeti davası sanıklarıyla ilgili verdiği kararı değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, cezanın bu yönüyle onaylanmasının, beraat kararının bozulması anlamına geldiğini belirterek; "Karar içerisinde 'örgüt var mı yok mu' sorusunun, kamuoyunu tatmin edecek bir biçimde verilmesi son derece önemli. Örgüt konusundaki soruların yeterince cevaplandırmadığı kamuoyunun malumudur' diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ankara'da TİKA Danışma Kurulu toplantısı esnasında gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevapladı. Yargıtay'ın Dink kararı ile Alman yargısını eleştiren Bozdağ, çözüm süreci için dava açan MHP zihniyetini sakat ve Devlet Bahçeli'nin korku pompaladığından söz etti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Hrant Dink cinayeti davası sanıklarıyla ilgili verdiği kararın hatırlatılması üzerine Bozdağ, cezanın bu yönüyle onaylanmasının diğer yönüyle de beraat kararının bozulması anlamına geldiğini, bundan sonra ilk derece mahkemesinin, Yargıtay'ın bu kararı değerlendireceği, uyup uymama yönünde bir karar vereceğini vurguladı. Bozdağ, "Burada karar içerisinde 'örgüt var mı yok mu' sorusunun, kamuoyunu tatmin edecek bir biçimde verilmesi son derece önemli. Mahkeme kararları eğer ortaya çıktıktan sonra soruları şüphesiz cevaplandırırsa o zaman tatmin edici demektir. Bütün soruların cevabı bulunmuş demektir. Ancak mahkeme kararı ortaya çıktıktan sonra insanların kafalarındaki sorular cevap arıyorsa o zaman karar bütün soruları cevaplandırmamıştır demektir. Örgüt konusundaki soruların yeterince cevaplandırmadığı kamuoyunun malumudur." değerlendirmesinde bulundu.

Yargıtay'ın bu kararının örgüt değil de suç için bir anlaşmanın varlığını tespit ettiğine dikkat çeken Bozdağ, "Tabii ilk derece mahkemesinin kararına göre sanıkların aleyhine bir karardır. Bundan sonraki kısmını ilk derece mahkemesinin yargılama sürecinde hep beraber göreceğiz." açıklamasını yaptı.

ŞAHİT İFŞA OLDU

Duruşmalara gelen tutuksuz sanık Andre E.'nin ikiz kardeşi Maik Eminger, bugünkü duruşma başlamadan önce izleyici bölümünden çıkarıldı. Bu, Eminger'in şahit olduğu gerekçesiyle duruşmayı izleyemeyeceği yorumuna yol açtı. Ayrıca davaya ilginin her geçen gün azaldığı dikkat çekti.

GAZETECİLERE ENGEL

Bu arada mahkeme, gazetecilerin çalışma şartlarını zorlaştırdı. Daha önce mahkeme binasının önüne erken gelen gazeteciler, seyirci bölümünden girerek bilgisayar ve telefonlarını yanlarında bulundurabiliyordu. Dünkü uygulamada ise seyirci bölümünden salona giren gazetecilerden bilgisayar ve cep telefonlarını emanete bırakmaları istendi.