Binlerce insan 'idama' hayır dedi

ABD ve AB desteğiyle yapılan Mısır darbesi, binlerce insanı katletti binlercesini de idama mahkum etti. BM her zamanki gibi 'Endişeli' olduğunu açıkladı. Dün tüm Türkiye'de protesto gösterileri vardı.

Binlerce insan 'idama' hayır dedi

Mısır'da Cunta rejiminin idam kararlarını protesto etmek için binlerce insan İstanbul Beyazit Meydan'ında toplandı. Mısır'da darbe karşıtları hakkında verilen toplu idam kararları cuma namazı ardından, Mısır Halkıyla Dayanışma Platformunun düzenlediği yürüyüş, Şehzadebaşı Camii'den Beyazit'a kadar sürdü.

TÜRKİYE AYAKTA

Mısır'da Minye Mahkemesi Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii'nin de aralarında olduğu 683 kişiyi daha 28 Nisan'da idama mahkum etti. Mahkeme, geçtiğimiz ay aynı davada yargılanan ve idama mahkum edilen 529 kişiden 492'sinin cezasını ise müebbet hapis cezasına çevirdi. Geriye kalan 37 kişi ise idama mahkum edildi. Dünyanın seyirci kaldığı idamlara tüm Türkiye'den tepki yağdı.

DİRENİŞE BİN SELAM

İstanbul başta olmak üzere Malatya, Adıyaman ve Gaziantep gibi Türkiye'nin birçok ilinde dün Cuma namazlarının ardından Mısır'daki idam kararları protesto edildi. İstanbul'da Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu'nca Şehzadebaşı Camii'den Beyazıt meydanına yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte "Dünyanın utancı Mısır'daki cuntacı" ve "İstanbul'dan Mısır'a direnişe bin selam" sloganları atıldı.

BM, YİNE ENDİŞELİ(!)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile yaptığı görüşmede ülkede özgürlüklerin kısıtlanmasından 'endişeli' olduğunu söyledi. Ban, özellikle de muhaliflere verilen idam kararlarının endişelerini bir kat daha arttırdığını vurguladı.

UCM DE SİSİ'Cİ

Mısır'daki askeri darbenin sorumlularının cezalandırılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yapılan suç duyurusu kabul edilmedi. Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM'den yapılan açıklamada, başvurunun, Mısır hükümeti adına yapılmadığı için işleme konulmadığı belirtildi.