Bitcoin (BTC) Fiyatındaki Düşüşler Tehlikeli Mi?

Lider kripto para birimi Bitcoin’in fiyatında 2009 yılından bu yana ciddi geri çekilmeler ve düşüşler yaşandı. Ancak BTC’nin her seferinde bir süre sonra daha yüksek noktalara geldiği görülüyor. Peki, yaşanan bu düşüşler yatırımcılar tedirgin etmeli mi?

Bitcoin Fiyatındaki Düşüşler

Bitcoin haberleri ve kripto para haberlerinde son zamanlarda sıklıkla Bitcoin’in düşüş yaşadığı haberleri ile karşılaşılıyor. Bitcoin 14 Mayıs’ta 64.900 doları gördükten sonra bir düşüş grafiği çizmeye başladı ve fiyat 19 Mayıs’ta 30.000 dolar sınırına kadar geriledi. Dolayısıyla piyasa hacmi bakımından en büyük kripto para birimi olan Bitcoin 5 günde %50 değer kaybetmiş oldu.

Ancak 30.000 dolar bandı güçlü bir destek olarak kaldı ve fiyat bu seviyenin altına gerilemedi. Son birkaç haftadır ise Bitcoinhaber.net adlı kripto para haber sitesinde de belirtildiği gibi Bitcoin fiyatı 31.000 dolar ile 40.000 dolar bandında ilerliyor.

Ayrıca tarihsel verilere değerlendirildiğinde bu düşüşlerin 2009 yılından bu yana her zaman yaşandığı görülüyor. Analistlere göre bu noktada asıl önemli olan Bitcoin’in fiyatının neye göre arttığını anlamak.

Bitcoin Fiyatı Neden Artıyor?

Bitcoin fiyatı, arzı sınırlı olduğu için uzun vadede yükseliş eğilimindedir. Çünkü genel ekonomi kurallarına göre arzı az olan bir varlığa talebin artması, bahsi geçen varlığın fiyatını yukarı yönlü olarak etkiliyor.

Buna ek olarak Bitcoin’de her dört yılda bir blog ödülü yarılanması adı verilen bir olay gerçekleşiyor ve bu da piyasaya sürülen BTC miktarının her dört yılda bir yarı yarıya azaltıldığı anlamına geliyor. Bu sebeple Bitcoin’e olan talep aynı kalsa dahi Bitcoin fiyatı uzun vadede artıyor.

Bunların yanında tabii ki Bitcoin fiyatı, Bitcoin haberleri, kripto para haberleri, Bitcoin ile ilgili ülkelerin attığı adımlar ve BTC ile ilgili önemli isimlerin yaptığı açıklamalardan da etkileniyor. Ancak bu etkilerin kısa vadeli olduğu ve uzun vadeli yükseliş beklentilerini etkilemediği düşünülüyor.

Öte yandan bir varlığın fiyatının sürekli artması bir süre sonra o varlığın balon gibi şişmesine ve bir yerde patlamasına sebep olabilir. Dolayısıyla aslında uzman isimlere ve analistlere göre Bitcoin fiyatında yaşanan geri çekilmeler aslında piyasanın sağlıklı kalmasını sağlıyor.