Bolonya mutluluk dağıtıyor

İtalya'nın kuzeyinde yer alan Bolonya, zarif mimarisi, lezzetli mutfağı ve stressiz alışveriş olanaklarıyla herkesi büyülüyor.

İtalya'nın kuzeyinde Emilia-Romagna bölgesinde yer alan Bolonya, 'Kızıl Şehir' olarak anılıyor.

Şehri ziyaret eden Melih Uslu, Skylife Dergisi'ne bir gezi yazısı hazırlayarak Nolonya'da yaşadığı tecrübeleri anlattı: Emiglia Romagna Bölgesi'nin eğitim, kültür ve lezzet başkenti Bolonya bugünlerde çok heyecanlı. "Vermeer'den Rembrandt'a Dek Altın Çağ'ın Mitleri" adıyla açılacak resim sergisi için geri sayım başlamış bile. 8 Şubat Cumartesi günü Palazzo Fava'da açılacak olan sergi, 25 Mayıs'a kadar devam edecek. Aslında Bolonya'yı görmek için sebep çok: Burası Avrupa'nın en iyi korunmuş Orta Çağ şehirlerinden biri.

Çoğunluğu 17. yüzyıldan kalma yapıların inşasında kızıl renkli tuğla ve kiremitler kullanıldığından bu kent kızıl şehir diye anılıyor. Şehir eski ama ruhu genç... 100 bine yakın üniversitelinin yaşadığı şehrin dinamik ve kozmopolit atmosferi hemen hissediliyor. 11. yüzyılda kurulan Bolonya Üniversitesi, Avrupa'nın en eskisi. Mezunlardan birkaçının ismini saymak bile bu şehrin ne denli büyük bir bilim ve kültür hazinesine sahip olduğunu anlamak için yeterli: Dante, Kopernik, Erasmus, Albrecht Dürer, Umberto Eco ve diğerleri...

NEPTÜN'ÜN HAŞMETİ

Bolonya'da kaybolmak neredeyse imkansız. Kentin hemen her yerinden görülebilen eğik İkiz Kuleleri (Asinelli ve Garisenda) takip ettiğinizde şehrin merkezine ulaşıyorsunuz. Şehri kuşbakışı izlemek için bir alternatifiniz daha var: Torre Prendiparte. İkizlere göre biraz daha kısa olan 59 metrelik bu kule, 12. yüzyılda inşa edilmiş. Piazza Maggiore meydanı adeta Bolonya'nın kalbi. Belediye Binası, Enzo Sarayı, Sala Borsa Şehir Kütüphanesi ve San Petronio Bazilikası gibi yapıların çevrelediği meydan, bir köşesinde de şehrin simgelerinden biri olan Neptün Çeşmesi'ni taşıyor.

Meydandan başlayarak, hiç açık havaya çıkmadan, Eski Kent'in neredeyse tamamını gezebilirsiniz, nasıl mı? Portici denilen sütunlu ve süslemeli revaklar sayesindeu2026 42 kilometrelik uzunluğuyla hemen her sokağı sarmalayarak tarihi meydanları birleştiren bu ilginç koridorlar, şehir halkını yazın güneşten kışın yağmurdan korumak için inşa edilmiş.

KÜLTÜRLÜ VE İŞTAHLI

Bolonya'yı şehrin seslerine kulak vererek de gezebilirsiniz. Köklü müzik geleneğiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Bolonya, Rossini'den Verdi'ye, Chet Baker'den Miles Davis'e pek çok ünlü müzisyeni ağırlamış. Şehirde Teatro Comunale, Müzik Müzesi ve Kütüphanesi, Accademia Filarmonica ve Giovan Battista Martini Konservatuvarı gibi müzik mekanlarını buluşturan bir rota sizi bekliyor.