Bosna'da Sırp faşizmi hortladı

Zeynep Işıl Hamziç. Belgrad'da Zvezde taraftarı Sırp holiganlar, Boşnakların yoğun olarak yaşadığı Novi Pazar kentinin temsilcisi FK Novi Pazar ile yapılan karşılaşmada ırkçı pankart açtı.
8 Şubat Cumartesi günü oynanan karşılaşmada Boşnak taraftarlara yönelik yeni bir ırkçı provokasyona imza atan 'Delije' taraftar grubu, açtıkları pankartta Boşnakların "Türk" oldukları halde nasıl olup "Sırpça" konuştuklarını sorgulayan bir film sahnesinden alıntı yaptı.

Sırp taraftarların açtığı pankartta Vuk Draşkoviç'in "Nou017e" (Bıçak) adlı kitabı ve aynı ismi taşıyan filmden alıntılanan sahnede Müslüman anne ve çocuk arasındaki şu diyaloga gönderme yapılıyor;

u2013 Anne, Türkçe biliyor musun?

u2013 Nereden bileceğim, okula gitmedim ki

u2013 Peki anne, biz niçin Sırpların lisanını kullanıyoruz?

u2013 Haydi git yat oğlum

İronik bir şekilde ırkçı tezahürat ve pankartlarla öne çıkan "Delije" taraftar grubunun ismi, Türkçe "Deli" kelimesinden geliyor.

Novi Pazar ekibine yönelik ırkçı pankartın, Sancak temsilcisinin Sırbistan Futbol Federasyonu'nun kendilerine ilişkin kararlarda Sırpça yerine/yanı sıra Boşnakça lisanını kullanması yönündeki talebine cevap olarak açıldığı bildiriliyor.

Galatasaray Maçının Devre Arasında Türk Karşıtı Şarkı Çalmışlardı

Zvezde (Kızılyıldız) takımı ile Galatasaray basketbol takımları arasında 2015 yılında oynanan maçta da benzer bir ırkçı skandal yaşanmış, devre arasında geleneksel Sırp giysileri taşıyan bir sanatçı, Türk karşıtı bir şarkı okumuştu.

Slav ve Arnavutların çaldığı yaylı çalgı eşliğinde okunan ve Balkanlar'da Türk ve Müslüman katlini teşvik eden dizelerde "Sırplar Türk ovasını çiğnedi / Spuz (Karadağ) şehrinde Türkler zora düştü / Ağıt yakıyorlar, sızlanıyor Türkler / Serdar Yanko, kılıç sallayarak diyor ki: / Vurun kardeşlerim, Sırplık bizimdir" gibi ifadeler yer alıyor.

Kaynak: Zambak.ba