Bütçe önemli ama asgari ücret daha önemli

​ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman, yıl sonu yaklaşırken, yeni yıl ile ilgili olarak bazı konuların netleştiği bu günlerde, asgari ücret konusuna değindi. Danışman, "Bütçe önemli ama asgari ücret daha önemli" diyerek konuya dikkat çekerken asgari ücretin en az 4 bin TL olması gerektiğinin ve kamunun, asgari ücretten alınan vergiden feragat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Danışman yaptığı açıklamada, 2021 yılının ciddi ekonomik türbülanslarla sona ermekte olduğunu, tüm süreçlere bakıldığında yığınla problem olmasına rağmen en kritik konunun enflasyonun sürekli yükselişi olduğunu belirtti.

“Enflasyonun sebepleri, diğer parametrelere etkileri elbette konuşulmaktadır. Bu dönem hemen her ekonomik yapının kendini sıkıntıyla idare ettiği bir dönem olmuştur.” diye konuşan ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman, ancak bütün bu süreçler içerisinde en yüksek sıkıntıyı asgari ücretlinin yaşadığının kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

'SADECE İŞ VERENİN SIRTINA ASGARİ ÜCRET YÜKÜNÜ BIRAKMAK ASLA ADİL OLMAZ'

Danışman konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu yüzden iş dünyası da hükümet de bu konuya elinden gelen katkıyı vermek zorundadır. Ülkemizin istihdam konusundaki rekabet şansı bellidir. İş dünyasının çok yüksek katma değerli üretim yaptığı söylenemez. Dolayısıyla sadece işverenin sırtına asgari ücret yükünü bırakmak asla adil olmaz. Eğer kamu da bu yükün bir kısmını üstlenirse yani asgari ücretten alınan vergiden vazgeçerse çok daha sağlıklı bir belirleme yapılmış olur. Bunun bütçeye getireceği yükün elbette farkındayız. Ancak, konunun başka bir çözümü bulunmamaktadır.”

Pandemi sürecinde batılı veya ekonomik durumu bize göre iyi olan ülkelerin bütçeden direkt katkı anlamında daha fazla risk üstlendiklerinin altını çizen Danışman, “Onlar da GSYH‘dan taviz verdiler. Bu sıkıntılı dönemi atlatmak için paylaşmak esas olmalıdır. Asgari ücretin bu şartlar doğrultusunda 4 bin TL den aşağı düşünülmemesi gerekir. Diğer hesapların da buna göre yapılması doğru olacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.