CHP, SE'den atılacak mı?

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Erdoğan'ı Esed ile kıyaslayan açıklamalarına tepki gösteren AP Sosyalist Grup Başkanı Swoboda ikili görüşmeyi iptal ederken asıl kötü haber Sosyalist Enternasyonal Konseyi'nden geldi. CHP'nin SE'den çıkarılması gündeme gelebilir. Sosyalist Enternasyonal'a başvuran iki Alevi derneğinin şikayetinin incelemeye alındığı öğrenildi.

ASLAN DEĞİRMENCİ / ANKARA

CHP'nin iktidarda olduğu dönemlerde, katliamlarda bulunduğu ve köy isimlerini Türkçe'leştirip, kendilerini asimile ettiğini öne sürerek, Ocak ayında Sosyalist Enternasyonal'a başvuran iki alevi derneğinin şikayetinin incelemeye alındığı öğrenildi.

Almanya Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Derneği ve Almanya Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti tarafından Sosyalist Enternasyonal'a yapılan başvuruda CHP'nin SE'den çıkarılması da talep edilmişti. Söz konusu başvuruyu Ocak ayında kabul eden Sosyalist Enternasyonal Konseyi yapılacak olan ilk toplantıda şikayeti masaya yatıracağı öğrenildi.

Toplantıdan çıkacak karar bekleniyor

Toplantıdan nasıl bir karar alınacağı merak konusu olurken, halkına zulmeden Suriye'deki Baas rejimine CHP'den verilen desteğin de gündeme getirileceği bildirildi. SE, Güney Afrika'daki toplantının ardından yayımladığı bildiride, Beşşar Esed'in, sivilleri katlettiği vurgulanmıştı. CHP'nin savunduğu tezlerin aksine bir duruş sergileyen konsey, Suriye'de akan kanın bir an önce durdurulmasını istemişti.

Tepkiler artıyor

Önceki gün ise Brüksel'de temaslarda bulunan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı katil Esed ile kıyaslayan açıklamalarına tepki gösteren AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda ikili görüşmeyi iptal etmişti.

CHP'yi ihraç edin

Avrupa'da faaliyet gösteren Almanya Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Derneği ile Almanya Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti, Sosyalist Enternasyonal Konseyi Başkanlığı'na verdikleri dilekçede, 1937-38 yıllarında CHP'nin Dersim'de 70 bin insanı katlettiği belirtilerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın da devletin o dönem 50 bin kişiyi katlettiğini açıkladığı hatırlatılmıştı.

Dilekçede CHP'nin Dersim'de soykırım iddialarını sorgulamadığı, devletine haklılık verdiği ileri sürülerek şöyle denilmişti: "CHP, Dersim'de uyguladığı soykırım için özür dilemiyor. CHP'nin bir yandan Dersim soykırımını savunurken, diğer yandan da sosyal demokrat olarak uluslararası saygınlığı olan Sosyalist Enternasyonal üyesi olması kurumunuzun saygınlığına uygun düşmez kanaatindeyiz. Düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik engellemeleri, çok kültürlülüğe karşı tutum ve söylemleri ile milliyetçiliği kışkırtan Cumhuriyet Halk Partisi , sosyal demokrat kimliğini yitirmiş, statükocu, milliyetçi sağ bir partiye dönüşmüştür. İzlediği milliyetçi ve saldırgan politikalarla, Türkiye 'nin demokratikleşmesi ve sivilleşmesine engel olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Sosyalist Enternasyonal üyesi olmasını hatta Genel Başkan Yardımcılığı'nın bu parti tarafından yürütülmesini Sosyalist Enternasyonal'in özgür bir dünya yaratma çabasına aykırılık teşkil ettiğini düşünüyoruz. Ve derhal üye ülkelerin bu kuruma uygun hareket etmeyen CHP'nin Sosyalist Enternasyonal'den çıkartılmasını talep etmekteyiz."