Almanya'dan Uzak Doğu'da dikkat çeken hamleler

Almanya Başbakanı Scholz Pekin'deyken, Çin'in Airbus'tan 140 yolcu uçağı satın almasını bildiren anlaşma imzalandı. Geçtiğimiz hafta da Çinli şirketin Almanya'nın en büyük limandan hisse almasına izin çıkmıştı. Öte yandan Almanya, Çin ile sık sık gerilim yaşayan Japonya'da askeri rolünü artıyor.

Çin Havacılık Ekipmanları Tedarik Şirketinden yapılan açıklamada, 132 adet A320 ve 8 adet A350 tipi yolcu uçağı almak üzere Airbus ile anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

Açıklamada, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un bugün Pekin'e yaptığı ziyarette imzalanan anlaşmanın toplam bedelinin 17 milyar dolar olacağı belirtildi.

Airbus'tan yapılan açıklamada da anlaşmanın Çin hava yolu şirketlerinin önceki taahhütlerinin onaylanması niteliğinde olduğu kaydedildi.

Çin'in "üç büyük" devlet hava yolu şirketi AirChina, China Southern ve China Eastern, temmuzda Airbus'tan toplam 292 uçak almayı taahhüt etmişti. Sağlanan anlaşma bu kapsamdaki siparişlerin bir kısmını içeriyor.

Almanya, geçtiğimiz hafta Çinli Cosco'nun en büyük limandaki bir terminalde yüzde 24,9 hisse almasına izin verdi. Satışa, Cosco'nun yüzde 35'lik hisse alma teklifinin yüzde 24,9'a indirilerek onay verilmesi dikkati çekti.

Alman hükümeti içinde Cosco'nun liman terminaline olası katılımı konusunda anlaşmazlık bulunuyor. Sosyal Demokrat Partili Başbakan Olaf Scholz, bu satışı yapma konusunda istekli davranırken, Ekonomi ve Dışişleri Bakanları, Çin yatırımına karşı çıkmıştı.

Scholz, 7 yıl kadar Hamburg Belediye Başkanlığı yapmıştı.

Öte yandan, salı akşamı Ukrayna ziyareti sırasında ARD'nin "Tagesthemen" programında konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Çin'e aşırı bağımlı olunmaması konusunda uyarıda bulundu.

Steinmeier, "Gelecek için dersler çıkarmalıyız ve ders çıkarmak da mümkün olan her yerde tek taraflı bağımlılıkları azaltmamız gerektiği anlamına geliyor. Bu özellikle Çin için de geçerli. Çin'in komşularıyla çok daha yoğun bir şekilde konuşmamız çok önemli ancak bu kesinlikle Çin'le olan ticari ilişkilerimizin, ekonomik ilişkilerimizin yerini alamaz. Ancak Güneydoğu Asya, Doğu Asya ile ilişkilerimizi yeniden dengeleyebileceğimizi düşündüğüm 700 milyon nüfuslu bir bölge." ifadelerini kullandı.

Almanların Japonya'da varlığı artıyor

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ülkesinin Japonya ve Hint-Pasifik bölgesiyle artan savunma iş birliğinin, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve Çin'in yükselişi gibi güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Almanya'nın 2020 yılında Hint-Pasifik bölgesini odağına alan savunma yönergesi kabul etmesinden bu yana Japonya ile askeri bağlarını artırdığı biliniyor.

Geçen yıl gizli bilgi alışverişinin korunmasına ilişkin anlaşma imzalayan taraflar, haziranda da iki ülkenin savunma ve dışişleri bakanlarının katıldığı ilk güvenlik görüşmelerini yapmıştı.

"İki artı iki" olarak bilinen bir başka savunma ve dışişleri bakanları toplantısı da bu hafta Almanya'da yapılacak.

Üç günlük Japonya ziyareti çerçevesinde Japon ve Alman iş insanlarıyla buluşacak olan Steinmeier ayrıca yetkililer ve öğrencilerle görüşmek için Kyoto'yu ziyaret edecek.