Çip krizine karşı Almanlar'dan dev hamle

Dünyadan çip krizi haberleri en çok otomotiv sektörüyle gündeme geliyor. Alman şirket Bosch ise büyük bir yatırımla çip üretimine geçiyor. Böylece Avrupa'nın çip konusunda krizini hafifletmesi ve Çin'e bağımlılıktan kurtulması bekleniyor.

Alman otomotiv sektörünün en büyük tedarikçilerinden Bosch, 1 milyar euro yatırım ile Almanya'da bir çip fabrikası kurdu. Bosch, tesisi kurmak için 200 milyon euro destek kullandı.

Tek seferde en büyük yatırım

Şirket tarihinin tek seferde yaptığı en büyük yatırım olan fabrikanın, tamamlandığında 700 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Dresden kenti yakınlarında kurulan fabrika, küresel pazarda çip tedarikinde büyük sıkıntının yaşandığı bir dönemde faaliyete geçti. Ancak kurulan tesisin global çip darboğazının aşılması için yeterli olmayacağı da vurgulandı.

Plana göre; tesis, hedeflenenden 6 ay önce temmuz ayında üretime elektrikli aletler için çiplerle başlayacak ve eylül ayında otomotiv çipleri üretimi de devreye girecek.

Angela Merkel de katıldı

Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, “Bosch için yarı iletkenler temel bir teknolojidir; bunları geliştirmemiz ve üretmemiz, stratejik açıdan önemlidir. Dresden’de, yapay zekâ yardımıyla yarı iletken üretimini bir sonraki seviyeye taşıyacağız. Bu, bizim ilk AIoT fabrikamız. En başından itibaren tamamen ağa bağlıdır, veri odaklıdır ve kendi kendini optimize etmektedir” dedi.

Bosch'un bu fabrikasının sanal açılışına Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager de katıldı.

Kaynak: Dünya Gazetesi