Çocuk mahkumlara hortumla işkence iddiası

Adalet Bakanlığı, Şakran Çocuk Ceza İnfaz Kurumuyla ilgili kamuoyuyla paylaşılan raporda yer alan iddia ve isnatların tamamen gerçek dışı olduğunu bildirdi.

Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, Çağdaş Hukukçular Derneğince 27 Mayıs'ta Şakran Çocuk Ceza İnfaz Kurumuyla ilgili raporun kamuoyuyla paylaşıldığını anımsatıldı.

Bakanlığa bağlı cezaevlerinin tümünün, herhangi bir sınırlama olmaksızın, ulusal ve uluslararası kurumlarla ilgili sivil toplum kuruluşlarının denetimine açık olduğuna işaret edilen açıklamada, zaman zaman cezaevlerinde ortaya çıkabilen münferit olayların titizlikle soruşturulduğu ve yasal gereğinin yerine getirildiği vurgulandı.

Açıklamada, Bakanlığın en ufak bir hak ihlaline izin vermesi veya göz yummasının söz konusu olmadığı kaydedildi.

Söz konusu raporla ilgili haberde, adı geçen İ.A. ve S.B. adlı çocukların hortumla dövüldüklerine ilişkin kurum yönetimine herhangi bir müracatta bulunmadığı belirtilerek, çocuklara şiddet uyguladığı iddiasıyla raporda "2. müdür Ercan" adlı kişineden söz edilmesine karşın bu isimde kurumda bir müdürün olmadığı kaydedildi.

Çocukların hekime ulaşımının ve tedavi haklarının engellendiği yönündeki iddialarla ilgili de S.B'nin 25 kez, İ.A'nın ise 17 kez muayene edildiği bildirilerek, S.B'nin deterjan içerek intihar teşebbüsünde bulunmasının nedeninin işkence yerine psikolojik bunalım olduğu açıklandı. Kameraların görmediği noktalarda herşeyin yapıldığı iddialarına karşı ise kurumda kör noktanın bulunmadığı bilgisi verildi.