Erdoğan sigarayla mücadeleyi dünyaya anlatacak

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin tütüne karşı verdiği mücadelede kazandığı başarıyı, '31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü' dolayısıyla İstanbul'da düzenlenecek toplantıda anlatacak.

Dünya Sağlık Örgütü, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi kapsamında ülkelere, tütün kullanımı ve kontrolü konusundaki uygulamalarının etkin şekilde izlenmesi ve değerlendirilmesi için periyodik aralıklarla Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasını (KYTA) yapmalarını öneriyor.

Bu araştırmayla 15 ve üzerindekilerin tütün ve tütün ürünlerini kullanım oranı, sigara dumanına maruziyet, sigarayı bırakma eğilimi, kişilerin medya ve sağlık uyarıları konusundaki tutum ve algıları ile ilgili bilgiler elde ediliyor.

İlki 2008 yılında Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) ve Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) işbirliğiyle 14 ülkede eş zamanlı yapılmış, Türkiye araştırmayı ilk tamamlayan ülkelerden biri olmuştu.

İstanbul'da Lütfu Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından düzenlenecek toplantıda, "Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012 Türkiye Raporu"nun sonuçları dünyaya duyurulacak. Toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan da katılacak.

Araştırmanın ön raporu

TÜİK tarafından geçen yılın Ağustos ayında açıklanan araştırmanın ön raporuna göre, tütün ve tütün mamulü kullanımı erkeklerde çok daha fazla düştü. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin 2008'de yüzde 31,3'ü her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamullerini kullanırken, 2012 yılında bu oran yaklaşık olarak yüzde 27'ye geriledi.

Tütün ve tütün mamulü kullananların oranı erkeklerde 6,5 puan, kadınlarda ise 2,1 puan azaldı. 2008'de erkeklerde yüzde 47,9 olan bu oran 2012'de yüzde 41,4'e, kadınlarda ise yüzde 15,2'den yüzde 13,1'e geriledi. Araştırmada ayrıca tütün ve tütün mamülleri kullanımının en fazla genç ve orta yaş nüfus grubunda yaygın olduğu belirlendi.