GAYRİ SAFİ YURT İÇİ HASILA NEDİR?

​Gayri safi yurt içi hasıla belirli dönemlerde üretilen nihai ürünlerin piyasadaki ekonomik karşılığıdır.

Gayri safi yurt içi hasıla belirli dönemlerde üretilen nihai ürünlerin piyasadaki ekonomik karşılığıdır.

Ekonomide sıklıkla kullanılan terimlerden biri de gayri safi yurt içi hasıla olarak öne çıkıyor. GSYİH ülkenin ekonomik durumu konusunda son derece önemli bilgiler elde etmeyi sağlar. Bu bakımdan gayri safi yurt içi hasıla önemli bir terimdir. Finans ile alakadar olanlar açısından gayri safi yurt içi hasılanın önemi büyüktür. Finansal gelişmeleri yakından etkileyen GSYİH piyasanın ne yönde değişeceği konusunda yol gösterir. Peki GSYİH düşerse ne olur? Türkiye'de 2022 yılında gayri safi yurt içi hasıla ne kadar oldu? İşte merak edilen tüm detaylar...

GSYİH NASIL BELİRLENİR?

GSYİH nasıl belirlenir sorusu sıklıkla merak ediliyor. Gayri safi yurt içi hasıla hesaplanırken belirli bir formül kullanılır. Gayri safi yurt içi hasıla hesaplanırken devlet harcamalarının üzerine ithalat ve ihracat arasında meydana gelen fark eklenir buna bir de yatırım ve tüketim değerleri eklenir. Tüm değerler toplandıktan sonra gayri safi yurt içi hasıla elde edilmiş olur. Formül olarak bakıldığında ise durum şu şekildedir; GSYİH= Devlet Harcamaları + Yatırım + Tüketim + (İhracat-İthalat)

Gayri safi yurt içi hasıla değeri bulunduktan sonra elde edilen değerden bir de amortisman değeri düşülür. GSYİH değerinden amortisman çıktığında elde edilen değer safi yurt içi hasıla olarak adlandırılır. Bu durumda gayri safi yurt içi hasılaya amortisman değeri de dahildir. Türkiye İstatistik Kurumu gayri safi yurt içi hasılanın 2022 yılı için sahip olduğu verileri açıkladı. 2022 yılının üçüncü çeyreğinde artış gösteren GSYİH, 4 trilyon 258 milyar 168 milyon olarak açıklandı. GSYİH değerinin düşük olması durumu da merak edilen konular arasında. GSYİH değeri düşerse ekonomide üretilen mal oranında düşüş meydana gelir. Mal ve hizmet oranında düşüş görülmesi sonucu işsizlik oranı artar.

Münevver Kabaoğlu