Gerekirse kömürümüzden vazgeçmeye hazırız

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'te yaptığı konuşmasında yaşanan maden kazasına değinerek 'Eğer işçi sağlığı ve iş güvenliğine uyulmayacaksa biz, bakanlık olarak kömürümüzden vazgeçmeye hazırız' dedi.
Partisinin Karaman Merkez İlçe Kongresi'nde konuşan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'te hayatını kaybeden işçilere bir kez daha baş sağlığı, ailelerine de sabır dileyerek, devletin ve hükümetin tüm gücü ile orada bulunmaya gayret ettiğini söyledi. Bakan Yıldız, Ermenek'te yaşanan maden kazasının Türkiye'yi derinden üzdüğünü ifade ederek, bu tür kazaların bir daha yaşanmamasını diledi.
GEREKİRSE KÖMÜRÜMÜZDEN VAZGEÇERİZ
"Çalışma Bakanlığımızın yaptığı çok güzel çalışmalar var ve kanunlaştırılmak üzerede bakanlar kuruluna sunuldu. Ondan sonra da meclisten geçecek. Biz işçi sağlığına uymayan yerlerin kapatılmasından yanayız. Biliyorum Ermenek?in ticareti, özellikle maden sahalarından gelen gelirlerle beraber orada ticaret ve ekonomi oluşuyor. Ama hiçbir işçi kardeşimizin canı, hiçbir işçi kardeşimizin gördüğü zarar, bizim kömürümüzden daha değersiz değil. Tam tersi daha da değerli. Eğer işçi sağlığı ve iş güvenliğine uyulmayacaksa biz Enerji Bakanlığı olarak oradaki kömürümüzden vazgeçmeye hazırız."
BORÇ YAPILANDIRMASIYLA İLGİLİ SÜREYİ UZATTIK
Çiftçilerin borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yeni bir gelişmeyi paylaşan Yıldız, şöyle konuştu;
"Vatandaşımızın, çiftçimizin, sanayicimizin lehine birçok kararı almaya devam edeceğiz. Kasım ayının sonuna geldik. Kamuya borcu olan çiftçilerimizin borç yapılandırmasıyla alakalı süreyi 31 Aralık'a kadar bir kez daha uzattık. Herhangi bir çiftçimizin, diyelim ki (özelleşmeden önceki) TEDAŞ'a üç ya da 5 yıl önceden bin lira borcu olsun. Faizsiz olarak, müracaat etmesi halinde defaten yine bin lira olarak bunu alacağız. Eğer bunu yaparsa kendisi açısından da çok büyük bir kolaylık olacak.
KAMU RAZI OLACAK
Şu anki faizli hali yaklaşık 4 bin 220 liraya karşılık geliyor. Yani ben paramı ödemek istiyorum dediği anda neredeyse dörtte birine kamu razı olacak. Eğer bu mahkemeye verilmiş olsa 7-8 bin liraya kadar çıkıyor. Hiç bunlara da gerek yok. Beş taksit yaptırırsa bugünkü para değeriyle bin liralık borcu bin 295 liraya çıkacak. O yüzden hem kul hem de devlet hakkı açısından bence bunları ödememizde fayda var. Bu kolaylıktan, bu borç yapılandırmasından hep beraber yararlanmamızda fayda var."