Helal Platform Ramazan öncesi uyardı

HelalPlatform yetkilileri gazlı içecekler konusunda tüketiciyi uyardı.

Gazlı içecekler sağlığı tehdit ettiği gibi orucu da tehdit ediyor. Daha önce TÜBİTAK tarafından yapılan bir araştırmada gazlı içeceklerde küçük de olsa bir miktar alkol bulunduğu tespit edilmişti.

Ramazan ayının yaza denk gelmesi ile birlikte özellikle iftarda sıvı tüketimi oldukça artıyor. Helal Platform'dan yapılan açıklamaya göre bu içeceklerden bazıları tuttuğumuz oruçların faziletini düşürecek nitelikte.

Tüketilmesinin İslami açıdan sakıncalı olduğunu açıklayan yetkililer, özellikle Ramazan ayında bu içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Gazlı içeceklerin imalatında kullanılan alkol, İslam kriterlerine göre helal değil. Kullanılan aromaların çözünmesi amacı ile alkol kullanımı sonrasında gazlı içeceklerde binde 5 kadar alkol kalıntısının bulunduğu bildirildi. Sarhoşluk veren şeylerin caiz olmadığı ayetine ilaveten Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şöyle buyuruyor: "Sarhoşluk veren her içki haramdır" (Buhari, vird, 81, Eşribe 4, 10; Müslim, Eşribe, 67-68); buna ilaveten bir başka hadiste "Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır." (Tirmizu00ee, Eşribe 3; Ebu00fb Davud, Eşribe 5) buyruluyor.

Gazlı İçecekler Sağlığa da Zararlı

Gazlı içeceklerin alkol içermesinin yanı sıra sağlığa da zararları var. Gazlı içecekler içildiğinde diğer sıvılara göre midenin 3 kat daha fazla büyümesine neden olurlar. Gazlı içeceklerde tüketim arttıkça mideye tokluk hissinin ulaşması daha geç gitmeye başlar Bu da obeziteye davetiye çıkaran bir nedendir. Ayrıca gazlı içecekler bağımlılık yapar. Gazlı içecekler yüksek oranda asit, şeker (1 litrede yaklaşık 20-32 küp şeker) ve kafein gibi, insan vücuduna zarar veren birçok maddeyi içinde bulundurur.

Besindeğerleri sıfır olmasına karşın kalori değeri yüksek insanı sürekli olarak aç hissettiren, tokluk hissini zayıflatan içeceklerdir. Son zamanlarda yapılan birçok araştırmada, başta çocukluk çağı olmak üzere büyük yaş gruplarında da obezite nedeni olarak gazlı (kolalı) içecek türlerinin önemli etkileri saptanmıştır. Buna göre günde bir bardak gazlı içecek tüketen çocuklarda obezite riski yüzde 60, yetişkinlerde ise yüzde 80 diyabet riski artış göstermektedir. Bu içecekler 1 litre gazlı içecek ortalama 400 kalori, bol miktarda şeker, 0,15 gram oranlarında kafein, türlerine göre çeşitli renklendirici katkı maddeleri, gerçeğe uygun tat vermek için aromalar, en önemlisi de gazlı içecek olmasını sağlayan fosforik asit ihtiva etmektedirler.