İsrail'e rapor üstüne rapor

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı'ndan 'İsrail'in Doğu Kudüs'te uyguladığı ayrımcıpolitikalar, derin ekonomik izolasyona neden oluyor' kararı çıktı. İnsan hakları örgütü B'Tselem ise İsrail saldırısında ölen Filistinlilerin yarıdan fazlasının sivil olduğunu bildirdi

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Doğu Kudüs'te uyguladığı ayrımcı politikaları eleştirerek, bölgedeki çocukların yüzde 80'inden fazlasının yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verdiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), yayınladığı "Doğu Kudüs'teki Filistin Ekonomisi" raporunda, Kudüs'teki Filistinlilerin yoksulluğunun son on yıl boyunca düzenli bir biçimde arttığına dikkati çekti.

Raporda, Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinli çocukların yüzde 82'sinin yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verirken, aynı bölgede yaşayan İsrailli çocuklarda bu oranın yüzde 45 olduğu belirtildi.

UNCTAD raporunda, "İsrail'in Doğu Kudüs'te uyguladığı ayrımcı politikalar derin ekonomik izolasyona neden oluyor" denildi.

Raporda, BM kararları çerçevesinde Doğu Kudüs'teki işgalin sona erdirilmesi ve İsrail'in yerleşim yerleri inşası faaliyetlerinin sona erdirilmesi de istendi.

Ölenlerin yarıdan fazlası sivil

İnsan hakları örgütü B'Tselem, İsrail'in 14 Kasım 2012'deki Gazze saldırısında ölen Filistinlilerin yarıdan fazlasının savaşa katılmayan siviller olduğunu bildirdi. Merkezi Kudüs'te bulunan İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, İsrail'in 'Bulut Sütunu' adını verdiği, Gazze'ye yönelik hava, kara ve deniz saldırılarında ölen Filistinlilerin yarısından çoğunun, savaşa fiili olarak katılmayan siviller olduğunu bildiren bir rapor yayımladı.

Örgütün yayımladığı raporda, İsrail'in saldırılarında en küçüğü 12 yaşında 20 çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi "İsrail ordusu, Hamas hareketine mensup liderlerin evlerini hedef almadan önce sivillerin evleri boşaltması için uyarıda bulundu" denilen raporda, bununla birlikte evleri boşaltmaları için Gazzeli sivillere verilen sürenin yeterli olmadığı da vurgulandı.

İsrail'in 8 gün süren son Gazze saldırılarında 190 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık bin 500 kişi de yaralanmıştı.